Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
Trafik cezaları da araç satışına engel olmaktadır. E-devlet ve Gelir Dairesi Başkanlığı'nın sitesine yansıyan bir cezanız varsa mutlaka ödeyin. Hatta çoğu zaman kişiler ceza kağıdı ellerine ulaşmadığı için ceza yediğini bilmez. Notere geldiğinde ceza olduğunu öğrenince şaşırabilir.
Eğer vekil varsa vekaletnamenin sunulması gerekir. Daha sonra görevliler kimlik bilgilerini kontrol eder ve diğer belgeleri ister. Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
Sigortasız Araç Satılır mı? Trafik sigortası olmayan araç satılamaz. Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir.
Cezaların şahsiliği ilkesi gereğince, kişinin ölümü halinde, daha önceden hükmedilmiş cezalar düşmekte olup, herhangi bir cezanın mirasçılara intikalinden söz edilemez.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
ehliyete yazılan ceza PLAKA üzerinde gözükmez. ehliyete yazılan ceza şahsi borç , plakaya yazılan ceza arabanın borcudur. Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama kısmında görüyorsanız cezayı , ceza sizindir sıkıntı yoktur.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi? Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
HGS etiketinde yeterli bakiye olmadan otoyoldan geçildiyse ve 15 gün içerisinde yeterli bakiye yüklenmediyse plakaya ceza kesilecektir. Bu ceza otoyol geçiş ücretinin 4 katıdır.
Trafik cezalarının yanı sıra 2 bin liranın altındaki tüm vergi borçları silindi. Köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, hız limitini aşma, alkollü araç kullanma, emniyet şeridi ihlali, muayenesiz trafiğe çıkma, ehliyetsiz araç kullanma, hatalı park gibi sebeplerden ceza kesilen sürücüler yapılandırma yapabilecek.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Plaka ceza sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi ile yapılabilmektedir. Araç sahipleri bu şekilde adlarına kayıtlı olan araçlara yazılan tüm trafik cezalarının bilgilerini görüntüleyebilmektedirler.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır.
Bir kimse öldüğünde nasıl malvarlığı mirasçılarına kalıyor ise borçları da aynen öyle mirasçılarına kalır. Kardeşiniz öldüğünde anne-babası sağ idi ise borç onların, yok onlar daha önce öldü ise borç sizle birlikte diğer kardeşlerin.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12.nci maddesinde; Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer.
Ruhsatı Kayıp Araç Satışı
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
HGS ödeme sistemleri araç kullanan sürücünün üzerine çıkarılmaktadır. Sürücünün üzerine düşen bu borç içerisinde araca herhangi bir borç yüklenmeyerek olumsuzluk gösterilmez. Bu durumda HGS borcu araç satışı için hiçbir engel bulundurmamaktadır.
Dolayısıyla 2020 trafik sigortası primini etkileyen faktörler arasına trafik cezaları da eklenmiş oldu. Buna göre bir sürücü, hiç kazaya karışmamış olsa bile, kendisine uygulanan para cezaları ve ceza puanları sebebiyle daha fazla sigorta primi ödemek durumunda kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri