Online uygulamaların yanı sıra dilersen mesaj yoluyla sorgulama yapabiliyorsun. Araç plakan, tescil tarihi ve TC kimlik numaranı yazdığın mesajı 1189'a gönderdiğinde plakana kayıtlı olan cezalar SMS olarak tarafına iletiliyor.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Radar Cezasının Ödeme Süreleri
Bu şekilde istenmeyen faiz ödemeleri ve erken ödeme indiriminden faydalanabilirsiniz. Trafik elektronik denetleme kurulu sistemi tarafından tespit edilen bir ihlaliniz varsa, adresinize gönderilen tutanak 10 ila 30 gün içerisinde adresinize ulaşır.
İlgili 18 soru bulundu
Trafik cezaları ehliyete ya da ismine yazılabildiği gibi plakaya da yazılabiliyor. Ceza plakaya yazıldığı takdirde daha sonra posta yoluyla tebliğ ediliyor. Ancak teslimat sürecinde herhangi bir aksaklık ve gecikme yaşanması durumunda tarafına yazılan cezadan zamanında haberin olmayabiliyor.
İdare ve devlet; vatandaşına tuzak kuramaz ilkesinden yola çıkılarak; radar uyarı levhası konulmadan yazılan radar trafik cezaları iptal edilmelidir. Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Trafik cezalarını en geç cezanın tarafınıza tebliğ edilmesinden itibaren 15 (on beş) gün içinde ödediğiniz takdirde söz konusu ceza tutarında %25 indirim olacaktır. Trafik cezasının E-devlet sistemi üzerinde görünüyor olması tarafınıza tebliğ edildiği anlamına gelmemektedir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Plakaya yazılmış olan cezalarda, ceza ruhsatınızda yazan adresinize gönderilmektedir. İkamet adresinize PTT vasıtası ile gönderilen ceza, siz evde bulunmuyorsanız postacı kapınıza not bırakmakta ve cezanızı muhtarlığa teslim etmektedir. Tebliğ tarihi bu andan itibaren başlamaktadır.
Cezanın sisteme işlenmesi 3 ila 7 iş günü arasında sürmektedir. Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. “Ceza ve Otopark sorgulama” bağlantısı açılarak ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılır. Yapılacak sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Trafik cezaları da elektronikleşiyor!
E-posta yoluyla tebligat almak isteyen fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı sisteminde kayıtlı bir e-posta adresi bulunmayan araç sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili birimlerine başvurarak veya www.gib.gov.tr adresine giderek e-posta'larını bu sisteme kayıt ettirebilecek.
Bu ihlalin 2023 yılı için cezası 951 TL olarak belirlenmiştir. Ceza 15 günlük süre içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 713,25 TL olarak tahsil edilir.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığının hizmeti olan İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden de sorgulama ve ödeme yapmanız mümkün. Tek yapmanız gereken, siteye gidip “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayıp T.C. kimlik no ve araç plakasını girmek. Ardından ceza sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili cezalar e-devlete 3 iş günü içinde düşmektedir, trafik cezası tebligatı ise ceza kesinleştikten sonraki 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Ayrıca bu cezalar kesildikten ilk 30 gün içerisinde ödenmeli, aksi halde faiz ve sonrasında haciz işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Henüz tebliğ edilmemiş cezalar %25 indirimli ödenebilir. Tebliğ edilen cezalar ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse ceza %25 indirimli şekilde ödenir.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yüksek Mahkeme, trafik cezasının geç tebliğ edilmesinin idari işleminin geçerliliğini değiştirmeyeceğini vurguladı.
FOTOĞRAF DAYANAĞI YOKSA...
Trafik cezalarında cezanın iptalinin söz konusu olabildiğini belirten Özak, “Özellikle sadece memur tarafından imzalanan ve sürücünün imzasının bulunmadığı durumlarda cezalar iptal edilebiliyor. Ayrıca trafik ihlaline ilişkin bir fotoğraf olmalı.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri