Trafikte hatalı sollama en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Hatalı sollama en çok ölümün yaşandığı trafik kuralı ihlalidir çünkü kafa kafaya çarpışma kazanın şiddetini kat kat arttırmaktadır.
Kazaların yüzde 88'ini oluşturan 160 bin 532'si sürücü hatalarından kaynaklandı. Sürücü kaynaklı kazalarda aşırı hız yapmak, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak ve takip mesafesini korumamak gibi hatalar başı çekti.
Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur.
- Sürücü kusurları ilk sırada
Trafik kazalarına neden olan unsurlar içerisinde ilk sırada sürücü kusurları yer aldı.
Mutfak, banyo, merdivenlerde sık görülür. Sabah ve akşam saatlerinde sık görülür. Kış aylarında yanıklar, yaz aylarında ise düşme, zehirlenme, boğulmalar sık görülür.
İlgili 17 soru bulundu
İnsan faktörü kazaya sebebiyet açısından ana unsur olup; sürücü, yaya ve yolcu olarak 3 şekilde trafiğin içinde yer alır. İnsan kusurlarına örnek olarak; aşırı hız yapmak, alkollü araç kullanmak, yorgun yola çıkmak, kendine aşırı güven duymak, dikkatsiz davranmak, sorumsuzca hareketlerde bulunmak gösterilebilir.
1. Kayma, Takılma ve Düşme. Kayma, takılma ve düşme iş yerindeki tüm kişisel yaraların 1/3'ünü oluşturur. ve işçilerin tazminat taleplerinin en önemli sebebidir.
Karayollarında, trafik kazalarına neden olan en önemli parametreler insan davranışları (sürücü, yolcu ve yaya davranışları), araç özellikleri (araçların yapısı, yaşı, türü gibi), yol, çevre ve meteorolojik etkenlerdir.
Alkollü olarak araç kullanmak. Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek. Kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretleri uymamak. Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak.
Yüksek hızda araç kullanma davranışı, kaza sayısı üzerinde doğrudan doğruya etkide bulunan çok önemli bir trafik ihlalidir.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Yaş ve cinsiyet kaza riskine katkıda bulunabilir. Kazaların büyük bir bölümünün 16–25 yaşları arasındaki sürücüler tarafından yapıldığı belirlenmiştir.
İlk yardım uygulamalarını hasta/yaralıyı bulduğu yerde ve kımıldatmadan yapmalı, tehlike söz konusu ise doğru yöntemlerle uzaklaştırmalı, Hasta/yaralıyı sıcak tutmalı, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin vermemeli, Acil yardım merkezine (112) haber vermeli.
Kazaların oluşunda sürücü, yaya ve yolcu olarak insan öğesi % 99,12 gibi çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu görülmektedir.
İş kazaları açısından Türkiye, dünyada üçüncü ve Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Bu kazalarının dört temel nedeni vardır ve “4M” kuralı olarak bilinir. Bunlar; insan, makine, ortam/çevre ve yönetim olarak sıralanmaktadır.
Kazaların sonrasında, travma sonrası stres bozukluğunun yanısıra depresyon, anksiyete bozuklukları da görülebilir. Kişi, kaza anını tekrar tekrar hatırlar, kaza anını sık sık rüyalarında görür.
Kırıklar değerlendirildiğinde en sık %49,2 (n=203) ile kafatası kırıklarının olduğu görül- dü(Tablo 9). Kazalarda ölüme sebebiyet veren durumun en sık %71,2 (n=294) ile beyin yaralanması onu takiben %50,6(n=209) ile akciğer yaralanması olduğu görüldü (Tablo 10). en az ise %3.6 ile aralık ayında olduğu görüldü.
Çok Etken Teorisi: Birçok etken birlikte değerlendirilerek kazalar analiz edilir. Bu teori ve analiz yöntemleri sağlık ve güvenlik uzmanları tarafından kabul edilmektedir. Kazalar çok etkenlidir, standart altı uygulamalar, standart altı şartların oluşması hatalar zincirinin meydana getirir.
Bireylerin hal ve hareketlerinden kaynaklı tehlikeli hareketlere güvensiz davranış, işyerinde mevcut olan ve çevresel faktörlerden etkilenerek karşılaşılan ve güvenliğin ihlal edildiği durumlara ise güvensiz durumlar denilmektedir.
Psikolojik Faktörler
Ne gibi dersek, kişilik (deneyimsizlik, sağlık sıkıntıları, kişilik sorunları vb.), kazaya yatkınlık durumu (refleks, algılayabilme), cehalet (bilgisizlik, ilgisizlik, dikkatsizlik), stres, duygusal durum değişikliği (sinirlilik, korku, üzüntü vb.) bunlardan bahsedebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri