- Karayolunda meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin yarısından daha fazlası 15-44 yaş arası kişilerdir. - Karayolu trafik kazalarında ölenlerin s'ü erkektir.
Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur.
• Kişi (Sürücü-Yaya-Yolcu)
Kazaların oluşunda sürücü, yaya ve yolcu olarak insan öğesi % 99,12 gibi çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu görülmektedir.
- Sürücü kusurları ilk sırada
Trafik kazalarına neden olan unsurlar içerisinde ilk sırada sürücü kusurları yer aldı.
İlgili 41 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre trafik kazalarının sebepleri adına yapılan istatistikler kapsamında dikkatsizlik, acemilik, alkollü araç kullanma, uykusuzluk, sabırsızlık, aşırı hız gibi nedenlere bağlı olarak yüzde 90 sürücü hatasından kaynaklı kazalar meydana geliyor.
Ülkemiz karayolu ağında 2021 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin %47,6'sı sürücü, %30,3'ü yolcu, %22,1'i ise yayadır.
Mutfak, banyo, merdivenlerde sık görülür. Sabah ve akşam saatlerinde sık görülür. Kış aylarında yanıklar, yaz aylarında ise düşme, zehirlenme, boğulmalar sık görülür.
Örneğin trafikteki kaba davranışlar, aşırı hız eğilimi, ahlâksız ve saygısız araç sürme eğilimi, dengesiz eylem- ler ve emniyet kemeri ya da kask takılmadan trafiğe çıkma gibi sürücü hataları da kazalara neden olan durumlardır (Petridou ve Moustaki, 2000:820).
Türkiye'de 2019 yılında 853 bin kaza oldu. Şehirler bazında incelendiğinde en çok kaza İstanbul'da olurken, bu şehri Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre 2019'da 418.488 trafik kazası oldu.
Her 75 saniyede 1 kaza meydana geliyor
Trafik kazalarının sayısına bakıldığında ise 2019 yılında günlük ortalama bin 147 kaza yaşandı. Saatte ortalama 48 trafik kazası meydana gelirken neredeyse her 1 dakikada (75 saniye) kaza yaşandı.
Yüksek hızda araç kullanma davranışı, kaza sayısı üzerinde doğrudan doğruya etkide bulunan çok önemli bir trafik ihlalidir.
Kazaların sonrasında, travma sonrası stres bozukluğunun yanısıra depresyon, anksiyete bozuklukları da görülebilir. Kişi, kaza anını tekrar tekrar hatırlar, kaza anını sık sık rüyalarında görür. Kişiler, kazayı hatırlatan yerlerden, kişilerden uzaklaşabilir.
Günümüzde yapılan araştırmalara göre, her yıl 9395 kişiden 1 tanesi, araba kazaları sonucunda ölüme yürüyor, yani kaza sonucunda öle ihtimalimiz % 0.01 gibi bir orana denk geliyor. Bir insan ömrünün ortalama 75 yıl olduğunu düşünürsek, bu durumda bir kazadan ötürü ölme ihtimaliniz 120 de 1'e yükseliyor.
Alkollü olarak araç kullanmak. Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek. Kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretleri uymamak. Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak.
Kaygan yollarda (karlı ve buzlu) güvenli bir sürüş için lastik dişlerinin ve hava basınç- larının önemi çok büyüktür. Yoldaki gizli buzlanmalar, köprü üstlerinde, viyadüklerde, tünel çıkışlarında olur. Kar ve yağmur yağışlı, sisli havalarda, sis lambalarının yakılması gereklidir.
Kırıklar değerlendirildiğinde en sık %49,2 (n=203) ile kafatası kırıklarının olduğu görül- dü(Tablo 9). Kazalarda ölüme sebebiyet veren durumun en sık %71,2 (n=294) ile beyin yaralanması onu takiben %50,6(n=209) ile akciğer yaralanması olduğu görüldü (Tablo 10). en az ise %3.6 ile aralık ayında olduğu görüldü.
1. Kayma, Takılma ve Düşme. Kayma, takılma ve düşme iş yerindeki tüm kişisel yaraların 1/3'ünü oluşturur. ve işçilerin tazminat taleplerinin en önemli sebebidir.
- Karayolu trafik kazaları ortalama olarak her yıl 1.2 milyon kişinin ya da her gün 3242 kişinin ölümüne yol açmaktadır. - Karayolu trafik kazaları her yıl 20 – 50 milyon kişinin yaralanmasına ya da sakat kalmasına yol açmaktadır.
İnsan faktörü kazaya sebebiyet açısından ana unsur olup; sürücü, yaya ve yolcu olarak 3 şekilde trafiğin içinde yer alır. İnsan kusurlarına örnek olarak; aşırı hız yapmak, alkollü araç kullanmak, yorgun yola çıkmak, kendine aşırı güven duymak, dikkatsiz davranmak, sorumsuzca hareketlerde bulunmak gösterilebilir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022'de 197 bin 261'i ölümlü ve yaralanmalı olmak üzere 1 milyon 232 bin 957 trafik kazası meydana geldiğini, kazalarda toplam 5 bin 229 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Araştırmaya göre kadınların erkeklere oranla araba kazalarında yaralanma ihtimallerinin yüzde 72, hayatlarını kaybetme ihtimallerinin ise yüzde 17 daha fazla olduğu ifade edildi.
Türkiye'de 2016 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 kusura bakıldığında kusurların %89,6'sının sürücü, %8,7'sinin yaya, %0,8'inin yol, %0,5'inin taşıt ve %0,4'ünün yolcu kaynaklı olduğu görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri