İyi bir liderin özellikleri , iyi dinleyici olmaları, hakkaniyetli olmaları, sözlerinin eri olmalarıdır. En önemlisi de başarılı bir lider, zayıf yönlerinin de farkındadır ve krizleri fırsata çevirmeyi bilir. Güçlü lider özellikleri olan bir liderin yönettiği alanda şu sonuçlar ortaya çıkar: Uzlaştırma.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Başarılı liderler istikrarlıdır ve zor durumlarla başa çıkmayı bilirler. Çalışanlarını dinlemeyi bilirler ve onların görüşlerine değer verirler. Hızlı ve analitik düşünürler, hızlı karar alırlar. İkna kabiliyetleri yüksektir ve fikirlerini zorlayarak kabul ettirmekten kaçınırlar.
İyi bir lider her zaman gelişime önem verir. İleriyi görmek, gelişime ve yeniliklere açık olmak bir liderin beslendiği en önemli kaynaklar arasında gösteriliyor. Bir liderin vizyon sahibi olması gerekiyor. Vizyon sahibi olmak ilerlemenin ve yol alabilmenin en önemli kriterlerinden biri.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
İlgili 41 soru bulundu
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Atatürk'ün dönüşümcü liderlik özellikleri Mustafa Kemal'in liderlik sırları adlı kitapta “güvenilir olma, kendine güvenme, karşısındakini dinleme, soyut düşünebilme yeteneği, dayatmacı olmama, esnek olma, esprili olma, fedakar olma ve gerçekçi olma” şeklinde sıralanmıştır (Ertan Kantos, 2011: 149).
Etkili lider, içinde bulunduğu yerde veya işinde diğerlerinin yönünü bulmasını ve takip etmesini sağlayan liderlik ve karakteristik becerilere sahip olan kişidir. Liderin hedeflere ve geniş vizyona sahip olarak verimli çalışması, yapılan iş ve organizasyonların başarısı açısından son derece önemlidir.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Doğrulanmış Cevap
Lider kelimesi " Yönetme gücü olan,önder " anlamlarına gelir.İngilizce'den dilimize geçmiştir. Aklımıza gelen ilk şey partilerde veya kuruluş başkanlarının yönetmesi gelir.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Liderlik, savunduğu bir düşünce veya hedefin gerçekleşmesi amacıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip kişidir. Liderin yönlendirdiği fikre ya da hedefe kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Tüm bunların yanında; sanata olan düşkünlüğü, asla ümitsizliğe yer vermemesi, barışçıl kişiliği, iyi kalpli bir insan olması, rehberliği ve koca bir ulusa yol gösterme meziyetine sahip olması Mustafa Kemal Atatürk'ün kişilik özellikleri arasında yer almaktadır.
Bu konuda ileri görüşlü olması, sabırlı ve disiplinli bir yapıya sahip olması, cesareti, kararlılığı, vatan sevgisi ve liderlik vasfı gibi birçok kişisel özellikleri ön plana çıkmaktadır.
Emir veriş tarzı, güçlü duruşu, dürüstlüğü ve kibar davranışları ile herkesin takdirini kazanmış büyük bir önderdir. Hem askerlik hayatında hem de devlet yönetiminde her zaman iyi bir yönetici olmuştur. Kendine özgüveni olan ve kararlarının her zaman arkasında duran bir kişiydi.
Liderlik davranışları, ekiplerine etkin bir şekilde liderlik etmek, onları motive etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlerin yönetim tarzlarına dahil ettiği tüm eylemler ve davranışlardır.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri