Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve %100 olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Kazalarda kusur oranı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
Sigorta şirketi hasar miktarına ilişkin belgeler kendisine verildikten sonra en geç 15 gün içinde gerekli incelemeyi tamamlayarak hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmekle yükümlüdür. Hasar süreci ne kadar hızlı ilerlerse, hasarın tazmini de o kadar hızlı karşılanır.
Kaza Eksper Raporu Kaç Günde Çıkar? Kaza eksper raporu, genellikle kaza anından itibaren 5-7 iş günü içerisinde hazırlanır.
Yanlış bilgilerin yer aldığı tutanaklar, sigorta şirketleri açısından olumsuz bir izlenim oluşturur. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı geçerlilik süresi dolmadan sigorta şirketine gönderilmelidir. Bu geçerlilik süresi 2 yıldır. Sigorta şirketlerine gönderilen tutanaklar hasar departmanında işleme alınır.
İlgili 37 soru bulundu
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Her ne kadar yasada, bu gibi hallerde tamir işinin hangi sürede verileceğine ilişkin bir düzenleme yok ise de; 4077 sayılı Kanunun 13. ve 15. maddelerine göre çıkartılan "Garanti Belgesi Uygulaması Esaslarına Dair Tebliğin 6/3 maddesine göre, Sanayi malının tamir süresi en fazla 30 iş günüdür.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
“Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
Trafik kazası polis raporu kaç günde çıkar, kazazedeler tarafından büyük aranma hacmine sahiptir. Raporun sonuçlanması için yasal süre 3 gün olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu süre zarfının içerisinde kusur oranları da belirlenmektedir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
– Trafik kazasının oluşmasında %100 kendi kusurunuz var ise yine karşı taraf kusursuz olduğu için değer kaybı talep edemezsiniz. Örneğin trafik kazasında kusur oranınız %50 ise ve aracınızda 10.000,00 TL değer kaybı tespit edildi ise sadece 5.000,00 TL değer kaybı bedeli talep edebilirsiniz.
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Bu incelemeler teknolojik cihazlarla gerçekleştirilir. Kontroller deneyimli eksperler tarafından yapılır. Oto ekspertiz yaklaşık 45 dakika sürer. Ancak ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkar.
Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar? Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar. Sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen sigorta eksperleri ise riskin gerçekleşmesinin hemen ardından hasar tespiti yapar ve raporu hazırlar.
Başka bir anlatımla, arızanın giderilmesi için gerekli olan bir yedek parçanın temin edilememesi gibi sebeplerle tüketicinin 45 günlük süreden daha fazla bekletilmesi mümkün değildir. 45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Söz konusu değer kaybı şartları gerçekleştikten sonra dava süreci de değer kaybı davası ne kadar sürer başlığı altında yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere 1 ila 1 buçuk yıl arasında sürmektedir.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri