Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, yaralanan şahsın bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Trafik kazası yapana dava açılması, bakımından önemli konulardan bir diğeri de Kazada ölen kişiden maddi veya manevi destek alanlar, anne, baba, eş, dışında kalan akrabaları, kazayı yapan suçluya maddi tazminat açabilir. Ayrıca ölenin, öldüğüne üzüldükleri içinde manevi dayanışma tazminat davası açabilmektedirler.
Şikayetçi olunması ile Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma 'Taksir ile Ölümü Sebebiyet Verme' ya da 'Taksirle Yaralama' suçlarından açılır. Cezai işlemleri suçun şekline göre değişkenlik gösterir. Trafik kazalarından sonra şikâyetçi olmamak tazminat davalarını etkilememektedir.
Ceza trafik kazası zamanaşımı trafik kazaları için; failin öğrenilmesinden itibaren başlamaktadır. Failin öğrenilmesinin ardından 6 ay süresi vardır. Kaza sonucu yaralanma görülüyor ise ceza şikayete tabidir. Bu trafik kazasında fail öğrenilmiş, üzerinden 6 ay geçmemiş ise ceza davası görülmektedir.
Trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davaları kaza sonucu oluşan ekonomik zararlar için sorumlu olan kişi veya kurumlardan talep edilir. Bu nedenle trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası kaza sonucu sorumlu olan sürücüye, aracın sahibine, aracın işletmecisine veya sigorta şirketine karşı açılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Trafik kazası tazminat davaları genellikle 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir.
Kullanıcılar tarafından “Trafik kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır?” sorusu en çok yanıt aranan sorular arasında bulunmaktadır. Trafik kazası sigorta tazminatı; maluliyete uğrayan kişinin maluliyet oranı, kazadaki kusur oranı ile yaşı ve aylık geliri dikkate alınarak ödenmektedir.
Kazayı yapan şoför, araç ruhsat sahibi, (işleteni) tazminattan birlikte müteselsilen sınırsız sorumludur. Yine aynı şekilde sigorta şirketi (ZMMS-KASKO) de limitleri dahilinde maddi tazminattan sorumludur. Manevi tazminat kural olarak sigorta sorumlu değildir.
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Uzlaşma
Trafik kazası sonrası uzlaşma sonucu mağdur karşı taraftan gelen ufak bir meblağ ile süreci tamamlayarak hukuki süreci sonlandırmaktadır. Ancak müşteki uzlaştırmayı kabul etmezse soruşturma açılarak dava süreci devam ederek tüm haklarını talep edebilir.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Trafik kazasının ardından oluşan hasarın ödemesi, sigortalı kişinin bağlı bulunduğu sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Ancak zorunlu trafik sigortası, poliçe sahiplerinin kendi araçlarını teminat kapsamına almamaktadır.
Ölen kişinin ailesi tarafından açılan maddi ve manevi para cezasından, kazadan sorumlu olan kişi ödemektedir. Ölümlü trafik kazası cezası tazminat davası para cezası ödenmediği takdirde, kişinin hapis cezası uzatılabilir.
Genellikle zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketinin manevi tazminat talepleri ile ilgili bir sorumluluğu yoktur fakat trafik kazasında kusurlu taraf, poliçesine “manevi zararların tazmini” ek teminatını ilave ettirmiş ise Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yapan sigorta şirketi manevi tazminattan sorumlu olur.
Trafik kazasında tazminat davası açabilenler arasında yaralanmalı kazalarda yaralı kişinin bizzat kendisi yer alır. Yaralı kişinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Ağır bedensel hasar oluşması durumunda ise kaza geçirenin yakınları manevi tazminat davası açabilmektedir.
2022 yılı trafik sigortası tazminat limitleri;
Araç başına maddi hasar için üst limit 100 bin TL. Kaza başına maddi hasar için üst limit 200 bin TL. Kişi başına sağlık gideri için üst limit 1.000.000 bin TL. Kaza başına sağlık gideri için üst limit 5 milyon TL.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Trafik kazaları ülkemizde en sık karşılaşılan Adli durumlardır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Karayolu Trafik Kazası İstatistikleri incelendiği zaman yalnızca 2013 yılında meydana gelen 1.207,354 kazada 3.685 kişi ölmüş ve 274.829 kişi yaralanmıştır.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
“Ağır kusur, özel bir hukuk kavramı olup, kasıt olmamakla birlikte, kasta yakın bir kusurun varlığı anlamına gelir.” Gene Yargıtay kararlarına göre: “Sürücü yüzde yüz kusurlu olmakla birlikte, kastı veya kasta yakın bir kusuru söz konusu değilse, sigortacının dönme (rücu) hakkı doğmayacaktır.”
Yanlış bilgilerin yer aldığı tutanaklar, sigorta şirketleri açısından olumsuz bir izlenim oluşturur. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı geçerlilik süresi dolmadan sigorta şirketine gönderilmelidir. Bu geçerlilik süresi 2 yıldır. Sigorta şirketlerine gönderilen tutanaklar hasar departmanında işleme alınır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri