Kırıklar değerlendirildiğinde en sık %49,2 (n=203) ile kafatası kırıklarının olduğu görül- dü(Tablo 9). Kazalarda ölüme sebebiyet veren durumun en sık %71,2 (n=294) ile beyin yaralanması onu takiben %50,6(n=209) ile akciğer yaralanması olduğu görüldü (Tablo 10). en az ise %3.6 ile aralık ayında olduğu görüldü.
Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir.
Yaralamalı trafik kazasında maddi – manevi tazminat ödenmediği durumda yaralanan taraf meydana gelen zararı karşılamak için dava açabilir. Bu dava ile birlikte kazadan sorumlu kişinin sorumlu olduğu oranla mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınabilir.
- Sürücü kusurları ilk sırada
Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda toplam 88 bin 223 sürücü kusuru tutanaklara geçti. Trafik kazalarında ayrıca 10 bin 316 yaya, 2 bin 260 araç, 1524 yolcu ve 414 yol kusuru tespit edildi.
Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
Ancak hafta sonlarına tekabül eden günlerde, trafik kazalarının en yoğun olduğu saatler 22:00 ila 03:00 olarak görülmektedir. Saat ve günlere baktığımız zaman meydana gelen araç kazalarının çoğu sürücü hatalı olarak göze çarpmaktadır.
Her 75 saniyede 1 kaza meydana geliyor
Trafik kazalarının sayısına bakıldığında ise 2019 yılında günlük ortalama bin 147 kaza yaşandı. Saatte ortalama 48 trafik kazası meydana gelirken neredeyse her 1 dakikada (75 saniye) kaza yaşandı.
Ölümlü Trafik Kazalarında Tutuklama Olur Mu? Ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin ailesinin şikayetçi olması halinde tutuklama kararı çıkar. Bu davalarda ölüme sebebiyet veren kişiye en çok 7 yıl hapis cezası verilir. Hapis cezasının 1 yılın altında olması halinde para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Ancak trafik kazasından meydana gelen kaza olayında birden fazla ölüm ya da bir ölüm ile birlikte birden fazla yaralanma olması durumunda Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır.
Günümüzde yapılan araştırmalara göre, her yıl 9395 kişiden 1 tanesi, araba kazaları sonucunda ölüme yürüyor, yani kaza sonucunda öle ihtimalimiz % 0.01 gibi bir orana denk geliyor. Bir insan ömrünün ortalama 75 yıl olduğunu düşünürsek, bu durumda bir kazadan ötürü ölme ihtimaliniz 120 de 1'e yükseliyor.
2023 Yılı Trafik Kazası Tazminat Miktarları (2023 – 2024 )
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000. Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.200.000. Kaza Başına Sağlık Giderleri 6.000.000. Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.200.000.
İlk yardım uygulamalarını hasta/yaralıyı bulduğu yerde ve kımıldatmadan yapmalı, tehlike söz konusu ise doğru yöntemlerle uzaklaştırmalı, Hasta/yaralıyı sıcak tutmalı, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin vermemeli, Acil yardım merkezine (112) haber vermeli.
Trafik kazası sonucu çoğu ölümler de bu şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla trafik kurallarına riayet ettiği halde kazada ölen müslümanların da hükmi şehid kabul edilebilecekleri söylenebilir.
Trafik kazasına uğramış olan yaya eğer hayatını kaybetmiş ise mirasçıları destekten yoksun kalma tazminatı alabilir. Ayrıca cenaze giderleri de mirasçılar tarafından talep edilebilecektir.
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
TCK 85. maddeye göre; Taksirle adam öldürme suçunun cezası; 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu suç, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte, bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişinin hapis cezası; iki yıldan on beş yıla kadar artar.
Yaş ve cinsiyet kaza riskine katkıda bulunabilir. Kazaların büyük bir bölümünün 16–25 yaşları arasındaki sürücüler tarafından yapıldığı belirlenmiştir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Ölümlü Trafik Kazası Adli Tıp Raporu Kaç Günde Çıkar? Ölümlü trafik kazalarında Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporların elde edilme süresi, olayın karmaşıklığına ve gereken incelemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genelde, bu tür bir raporun tamamlanması birkaç hafta sürebilir.
Trafik kazaları ülkemizde en sık karşılaşılan Adli durumlardır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Karayolu Trafik Kazası İstatistikleri incelendiği zaman yalnızca 2013 yılında meydana gelen 1.207,354 kazada 3.685 kişi ölmüş ve 274.829 kişi yaralanmıştır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Analizler, ölüm riskinin, 28 km/saat'lik bir çarpma hızında % 5, 36 km/saat'te % 10, 57 km/saat'te % 50, 67 km/saat'te % 75 ve 78 km/saat'te % 90'a ulaştığını gösterdi. “Örneğin, bir yayaya 30 km/saat çarpma hızında bir araç çarptığında, ortalama ölüm riski %6'dır.
- Karayolu trafik kazaları tek başına tüm dünyada meydana gelen ölümlerin %2.1'ine yol açmakta ve ölüm nedenleri arasında 11. sırada gelmektedir.
Toplam ölü sayısı ise %2,5 azaldı. İllere göre ölümlü yaralanmalı kaza sayıları incelendiğinde bin taşıt başına en fazla ölümlü yaralanmalı kazanın Bingöl'de en az İstanbul'da gerçekleştiği görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri