Trafik Kazalarında Kusur Oranı Sorgulaması Nasıl Yapılır? Tarafların kusur oranları, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'nin internet sitesine giriş yapılarak öğrenilir.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Kaza sonucu karara bağlanan kusur oranlarını SBM internet sitesinden öğrenebilirsin. Kazada kusur oranı öğrenme için SBM web sitesinde yer alan "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " bölümünden kusur oranlarını sorgulayabilirsin.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
İlgili 40 soru bulundu
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın üzerinde hasarın meydana gelmesi durumunda ise kusur oranı göz önünde bulundurulmaktadır.
- Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır. - Seyir halindeki sürücülerin karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve durma durumu için gerekli olan tedbirlerin almaması durumunda meydana gelen kazalar asli kusur sayılmaktadır.
Yanlış bilgilerin yer aldığı tutanaklar, sigorta şirketleri açısından olumsuz bir izlenim oluşturur. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı geçerlilik süresi dolmadan sigorta şirketine gönderilmelidir. Bu geçerlilik süresi 2 yıldır. Sigorta şirketlerine gönderilen tutanaklar hasar departmanında işleme alınır.
Diğer bir ifadeyle 8'de 8 kusur denir. Eğer kaskonuz yok ise aracınızda meydana gelen hasar onarım bedelini cebinizden ödemeniz gerekir. Kaskonuz olsa dahi araç değer kaybı alamayacağınız anlamı taşır.
Yargıtay' a göre Kaza tespit tutanakları, tek başına, hüküm kurmak için yeterli değildir. Bu belge aksi sabit oluncaya kadar maddi durumu belirleyen ve itiraz halinde denetlenmesi gereken bir delildir. Bu nedenle delil vasfı aksi ispat edilemediği sürece söz konusu olur.
Bu oranlar %0 , %50, %75 veya %100 olarak belirlenmiştir. %0 kusur, sizin kazada kusursuz, karşı tarafın ise tamamen kusurlu olduğu anlamına gelir. %50 kusur, her iki sürücünün de aynı oranda kusurlu olması durumudur. %75 kusur, taraflardan birinin %25 diğerinin ise %75 kusurlu olması durumudur.
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanakları e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Ancak sadece 01.01.2022'den itibaren gerçekleşen ve trafik polisleri tarafından düzenlenen tutanaklara erişilebiliyor.
Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.
Zira; mahkemelerin iş yoğunluğu, bilirkişi raporlarının hazırlanma süreci, mahkeme tarafından istenen belgelerin gönderilmesi gibi etkenler yargılamanın uzunluğunu etkilemektedir. Ancak ölümlü trafik kazası davalarının ortalama 9 ay ile 1,5 yıl arasında sonuçlandığını söyleyebiliriz.
Şikayetçi olunması ile Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma 'Taksir ile Ölümü Sebebiyet Verme' ya da 'Taksirle Yaralama' suçlarından açılır. Cezai işlemleri suçun şekline göre değişkenlik gösterir. Trafik kazalarından sonra şikâyetçi olmamak tazminat davalarını etkilememektedir.
Kasko hasar ödemesi için kazaya dair bilgi ve belgelerin 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır.
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
• Kişi (Sürücü-Yaya-Yolcu)
Kaza istatistikleri incelendiğinde, trafik kazalarında en fazla kusur oranının % 95'i aşkın bir oranla sürücülerde olduğu görülebilir.13 TUİK 2012 verilerine bakıldığında da en fazla sürücü, sonra sırasıyla yaya ve yol kusuru bildirilmektedir.
Otomobil Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
Trafik Sigortası Teminatları
Herkes karşı tarafın hasarını, kusur oranına göre karşılıyor. Mesela bir kaza anında taraflardan biri %40, diğeri %60 oranında kusurluysa, her iki taraf kusuru oranında karşı tarafın hasarını ödüyor. Kişiler kusurları sonucu oluşan kendi hasarlarını kendileri karşılıyor.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri