Ülkemizde tüm araçların muayeneden geçmesi zorunlu kılınmıştır. Araç muayenesinden geçemeyen taşıtlar trafiğe çıkamazlar. Bu sebepten dolayı aracınızda bir trafik seti olmalıdır.
İlk Yardım Çantası Olmadan Muayeneden Geçilir mi? Muayeneden geçebilme şartları arasında ilk yardım çantasının bulunması da yer almaktadır. Bu nedenle sürücülerin, muayeneye gitmeden önce ilk yardım çantasını kontrol etmesi gerekir.
Araç muayenesi kapsamında teknik açıdan frenler, gaz, motor, far ve daha birçok şey ele alınmaktadır. Ağır kusur ve hafif kusur olarak da ele alınan bu yöntemler ile birlikte aracın muayeneden geçilip geçilmemesine karar verilir. Bu bağlamda değerlendirilen yangın tüpleri de araçların muayeneden geçmesini engellemez.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
İlgili 18 soru bulundu
Ağır Kusurlu:
Yapılan muayene sonrasında aracın, tamire ihtiyaç duyulacak derecede eksiklerinin tespit edilmesi halidir.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far camlarının ya da reflektörlerin matlaşması, Cam içlerinde buğu ve nem olması Far yükseklik ayarlayıcısının olmaması veya sorun olması Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması
Araç muayenesi, aracın 3 yaşını doldurduktan sonra belirli periyotlarda durumunun kontrol edilmesi işlemidir. Muayene, aracın şasisinin, motorunun, hava yastıklarının, frenlerinin, süspansiyonunun, lastiklerinin ve diğer birçok parçasının kontrol edilmesini içerir.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ayna ve Cam Tertibatları
Ön camların onaysız olması, Araçta sol dikiz aynası yoksa, Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
Aracın içerisinde ve dışarısında var olabilen görüş açısının engelleyecek aksesuarlar sınıfına cam filmleri de girmektedir. Bundan dolayı görüşün engellenmesi ve çevrenin rahatsız edilip edilmediği araç muayenelerinde bakılan ilk husustur. Araç muayenesinde cam filmi geçer mi sorusu da bu çerçevede yanıt bulmaktadır.
Muayene için gelirken Sızdırmazlık Raporu almalı mıyım? LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Raporu yürürlülükten kaldırılmıştır. Hiçbir durumda Gaz Sızdırmazlık Raporu talep edilmemektedir.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Sis farı, yol ve yolun etrafındaki nesnelerin rahatça. görülmesini sağladığı için yanmaması durumunda. muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Yağ kaçağı motor veya şanzıman kısmında ise hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Motor ve şanzıman yağ kaçakları aracı hayati tehlikeye maruz bırakmayacak kusurlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri