Gelir ya da kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi kazaya karışan araca bağlı dolaylı olarak gelen zararlar nedeniyle istenecek tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
Kazaya sebep olan sigortalı araçta bulunan taşınan mallara (bavul vb.) gelen zararı trafik sigortası karşılamaz. Manevi tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz. Çalıntı veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu kazalarda araç sahibi sorumlu olmadığı için trafik sigortası karşılamaz.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Kaza sonrası araç değer kaybı ödemesi ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Sigorta teminatının yüzde 15'i olan üst ödeme limiti artık yok.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Bunlar arasında hastane masrafları, tedavi giderleri, sürekli sakatlık tazminatı ve ölüm halinde defin masrafları yer alır. Bu durumda trafik sigortası, kazada zarar gören kişinin hastane ve tedavi masraflarını karşılar.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir. Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
Hasar, mini onarım ile giderilebilen basit bir işlemse. Kazada tamamen veya diğer tarafa nispeten daha fazla kusur varsa. Araç değer kaybı yaş sınırı 10 yıl olarak belirlenmiştir. Aracınız 10 yaşından büyük olmamalıdır.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Ancak trafik kazasından meydana gelen kaza olayında birden fazla ölüm ya da bir ölüm ile birlikte birden fazla yaralanma olması durumunda Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır.
-TCK 85. Maddesine göre kusurlu olarak trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olanlar 2 ila 6 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılırlar. -Suç neticesinde birden fazla ölü veya birden fazla yaralı varsa bu süre 2 yıldan 15 yıla kadar çıkabilir.
Yaralamalı Trafik Kazasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur? Yaralamalı trafik kazasında maddi – manevi tazminat ödenmediği durumda yaralanan taraf meydana gelen zararı karşılamak için dava açabilir. Bu dava ile birlikte kazadan sorumlu kişinin sorumlu olduğu oranla mal varlığına haciz işlemleri başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri