Madde 45 – (Değişik: 12/7/2013-6495/19 md.) Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti hâlinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geri alınarak, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenir.
Sürücü, alkolmetre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkarsa; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (6) ay süreyle Trafik Polisince geri alınır.
Sürücü sertifikaları, sınıfına uygun sürücü belgelerine dönüştürülmedikçe sahiplerine karayolunda araç kullanma yetkisi vermez. Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeden karayolunda araç kullandığı tespit edilen sürücüye 700 Türk Lirası idari para cezası verilir.
Muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücreti, yetki verilen gerçek veya tüzelkişi ya da alt işleticiler tarafından, % 5 fazlası ile tahsil edilir. Ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir. Bakanlar Kurulu, uygulanmakta olan muayene ücretlerini her beş yılda bir % 20'ye kadar artırmaya veya eksiltmeye yetkilidir.
Madde 25 – Tescilsiz olup, karayolunda geçici olarak kullanılacak araçlara mali mesuliyet sigortası yaptırılmış olmak şartı ile ilgili tescil bürosundan geçici trafik belgesi ile geçici tescil plakası alınması zorunludur.
İlgili 27 soru bulundu
70 trafik cezası maddesi ihlalin konusu kara yollarında ilgili yerlerden izin almadan koşu yapmak ya da yarış düzenlemektir. Bu trafik kuralını çiğneyen bireylere idari para cezası yazılmaktadır.
51/2-a: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak. 51/2-b: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlerine el konulur.
MADDE 79- Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi herhangi bir şekilde park ücreti alamaz.
Madde 102- Bir römorkun veya yarı römorkun veya çekilen bir aracın sebep olduğu zarardan dolayı, çekicinin işleteni, motorlu aracı işletenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere göre sorumlu tutulur. Çekilen araçla ilgili olarak sorumluluk genel hükümlere tabidir.
63 trafik cezası maddesi ihlalin konusu uygunsuz ışık kullanmak yani yasalarca belirlenen şekilde ışıklandırma kullanmamaktır. Araçların ışıklandırılması başlıklı 63 trafik cezası maddesi ihlalin konusu, karayolları trafiğini kullanan araçların uygunsuz lamba kullanması konusundaki trafik kuralını tanımlar.
69/1 trafik cezası tutarı nedir? Kara yollarında, araç yolu üzerinde başıboş bir şekilde hayvan ya da binek hayvanı ile çekilen araçları bırakanlara, hayvanları trafik kurallarını hiçe sayarak idare edenlere veya sürenlere 69/1 trafik cezası uygulanır. 69/1 trafik cezası tutarı güncel olarak 436 TL'dir.
Trafik kanununda emniyet kemeri ile ilgili olan madde 78/1-a trafik cezası maddesi olarak kodlanmaktadır. Trafik kanunu 78/1-a maddesinde emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmaması veya kullanmaması durumunda ceza verilmesi gerekmektedir.
61/1-a: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığı yerlere park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 15'dir. 61/1-b: Taşıt yolu üzerinde park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 10'dur.
74/b trafik cezası, görevli bir kişi ya da ışıklı trafik işareti olmayan ama trafik işareti veya levhaları ile belirlenmiş olan okul ya da yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, aynı zamanda varsa buralardan geçen ya da geçmek üzere olan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemekten kaynaklı olan uygulanan bir ...
72 trafik cezası maddesi ihlalin konusu, araç sahiplerinin araçlarında ses, görüntü, müzik gibi cihazları kanunda belirtilen koşullara uygun olmadan bulundurmasıdır. Ayrıca bu tür cihazların çevrenin huzurunu kaçıracak ya da huzuru bozacak şekilde kullanılması da yasaktır.
Yani 65/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu araçta belirlenen kapasitenin üzerinde yolcunun yer almasıdır. Yine bir araçta taşıma kapasitesinin üstünde yolcunun bulunduğu saptanırsa fazla yolcular en yakın yerleşim biriminde araçtan indirilir.
Ceza hukukunun en temel ve evrensel ilkesi olan cezaların şahsiliği ilkesine istisna teşkil eden 13.10.1983 tarihli, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun (“KTK”) 116.maddesinin birinci fıkrası ise, cezaya konu eylemi bizzat yapan kişi yerine araç malikine ceza kesilmesine olanak tanımaktadır.
Madde 62 – Yerleşim birimleri içindeki karayolunda, bir trafik işaretiyle izin verilmedikçe ve yükleme, boşaltma, indirme, bindirme, arızalanma gibi zorunlu nedenler dışında kamyon, otobüs ve bunların katarları, lastik tekerlekli traktörler ile hertürlü iş makinelerinin park edilmesi yasaktır.
Egzozu bulunmayan veya egzozu mevzuatta öngörülen teknik şartlara uygun olmayan araçlar, 2918 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi uyarınca trafikten men edilerek, sürücüleri hakkında idari para cezası uygulanacaktır.
(1) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Trafik ceza maddeleri içerisinde önem arz eden maddelerden biri de 60/1-a trafik ceza maddesidir. 60/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu gereğince araç sürücüsünün taşıt yolu üzerinde aracını durdurması yasaktır.
68/1-c trafik cezası maddesi ihlalin konusu yaya geçitlerinde ya da zorunlu durumlarda, taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların trafiğin düzenine aykırı bir şekilde davranmaları, hem kendilerinin hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye sokacak tavırlarda bulunmaları ya da bu alanları saygısızca kullanmalarıdır.
75 trafik cezası, okul taşıtlarının "DUR" işaretini açtıklarında diğer araçların durmaması ya da "DUR" işaretinin okul taşıtları tarafından yönetmelikte belirtilen haller dışında kullanılması durumunda geçerli olur. 75 Trafik Cezası Bedeli Ne Kadar? 75 trafik cezası, 288 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
65/A trafik cezası kimlere uygulanır? 65/A trafik cezası maddesi ihlalin konusu temel olarak yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda, yılın belli zamanlarında zorunlu tutulan dönemlerde kış lastiği kullanmamak yasaktır.
“Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı kanunun 47. Maddesinde 47/1-c bendi yer alır. Bu maddeye göre trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. 2023 yılında bu maddeye uymayan sürücüler 436 TL ceza ödemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri