Trafik ceza maddeleri içerisinde önem arz eden maddelerden biri de 60/1-a trafik ceza maddesidir. 60/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu gereğince araç sürücüsünün taşıt yolu üzerinde aracını durdurması yasaktır.
60/1-a trafik cezası Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde duraklamak, yasaktır. Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 60/1-a trafik cezası tatbik edilir.
Yanlış yere park etmek, trafiği kapatmak ya da yaya geçişini engelleyecek pozisyonda aracı bırakmak 61/1-A trafik cezasının işleme alınmasına neden olmaktadır. Bu ceza 2023 yılı içerisinde 436 TL olarak belirlenmiştir. Fakat engelli olarak işaretlenen bir yere park edilmesinin cezası 873 TL'dir.
Yani 65/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu araçta belirlenen kapasitenin üzerinde yolcunun yer almasıdır. Yine bir araçta taşıma kapasitesinin üstünde yolcunun bulunduğu saptanırsa fazla yolcular en yakın yerleşim biriminde araçtan indirilir.
Hızlı araç kullanmaktan hiç bahsetmedim. Nitekim hız ile ilgili 52 1a kusur oranı asli kusur değildir. Trafik kazalarında hız tali kusurdur.
İlgili 31 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
51/2-a: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak. 51/2-b: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlerine el konulur.
69/1 trafik cezası tutarı nedir? Kara yollarında, araç yolu üzerinde başıboş bir şekilde hayvan ya da binek hayvanı ile çekilen araçları bırakanlara, hayvanları trafik kurallarını hiçe sayarak idare edenlere veya sürenlere 69/1 trafik cezası uygulanır. 69/1 trafik cezası tutarı güncel olarak 436 TL'dir.
61/1-g: Taşıt yolu üzerinde kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 10'dur. 61/1-h: Taşıt yolu üzerinde geçiş üstünlüğü olan araçların giriş veya çıkışının yapıldığının belirlendiği işaret levhasından onbeş metre mesafe içinde park etmek.
Yanlış Park Cezası
Karayolları Trafik Kanununa göre 61/1 a maddesi: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır. 132 TL para cezası ve 15 ceza puanı tatbik edilmektedir. Hatalı park etmekte olan araçlar, trafik ekiplerinde parka çekilmektedir.
61/1a Tali kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki ikinci etkendir. Tali kusur nedir hakkında daha detaylı bilgi için trafiksozluk.com/tali-kusur-nedir/ yazımızı okuyabilirsiniz. 61 1a kusur oranı Tali kusur olarak sayılmaktadır !
Dur İhtarına Uymama Cezası
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
Genel olarak 60/1a kusur oranı yüzde hesaplama değeri %25 olarak kabul edilmektedir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Sürücü sertifikaları, sınıfına uygun sürücü belgelerine dönüştürülmedikçe sahiplerine karayolunda araç kullanma yetkisi vermez. Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeden karayolunda araç kullandığı tespit edilen sürücüye 700 Türk Lirası idari para cezası verilir.
70 trafik cezası maddesi ihlalin konusu kara yollarında ilgili yerlerden izin almadan koşu yapmak ya da yarış düzenlemektir. Bu trafik kuralını çiğneyen bireylere idari para cezası yazılmaktadır.
MADDE 79- Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi herhangi bir şekilde park ücreti alamaz.
Madde 102- Bir römorkun veya yarı römorkun veya çekilen bir aracın sebep olduğu zarardan dolayı, çekicinin işleteni, motorlu aracı işletenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere göre sorumlu tutulur. Çekilen araçla ilgili olarak sorumluluk genel hükümlere tabidir.
Trafik kanununda emniyet kemeri ile ilgili olan madde 78/1-a trafik cezası maddesi olarak kodlanmaktadır. Trafik kanunu 78/1-a maddesinde emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmaması veya kullanmaması durumunda ceza verilmesi gerekmektedir.
Madde 45 – (Değişik: 12/7/2013-6495/19 md.) Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti hâlinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geri alınarak, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenir.
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Asli Kusur ve Tali Kusur Arasındaki Farklar
Asli kusurlar genellikle sürücülerin trafik kurallarına uymamasından kaynaklı olan kusurlar olarak kabul edilmektedir. Tali kusurlar ise trafik kazasının oluşmasına neden olan asli haller dışında kalan kural hataları olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri