İLK ÜÇTE OTOMOBİL ÜRETENLER VAR Buna göre dünyanın en büyük tesisi Almanya'nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen'in fabrikası. Büyüklüğü 6.5 milyon metrekare olarak açıklanan tesisin metrekaresinin büyüklüğü sebebiyle çalışanlar bisiklet ile departmanlar arasında ilerliyor.
1- Volkswagen Wolfsburg FabrikasıAlman otomobil devinin Wolfsburg'da yer alan fabrikası yıllar içinde 40 milyondan fazla otomobil üretti. 6,5 milyon metrekare ile dünya üzerindeki en büyük fabrika. Fabrika o kadar büyük ki işçiler bir yerden başka bir bölüme bisikletle gidiyor.
Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Fabrikada şu an, Golf, Golf Sportsvan, Touran ve Tiguan üretiliyor. İçerisinde toplam 70 km yol bulunana fabrikayı,özel olarak hazırlanmış elektrikli bir araç ile gezdik. Adeta bir laboratuvar temizliğindeki fabrikada 57 bin 740 kişi çalışıyor. Sadece üretim kısmında ise 23 bin çalışan var.
Firmanın en büyük fabrikası, aynı zamanda dünyanın da en büyük otomobil fabrikası olan Wolfsburg Volkswagen Otomobil Fabrikası Almanya'nın Wolfsburg Şehri'ndedir. Bu fabrikanın alanı tam 6,5 milyon metrekaredir.
İlgili 22 soru bulundu
Mercedes-Benz Türk A.Ş. Günümüzde şirketin 2 fabrikası olup MBT, kamyon ve otobüs üretmeye devam etmektedir. İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki Hoşdere mevkiindeki otobüs ve Aksaray şehrindeki kamyon fabrikaları ile Türkiye'nin en büyük otomotiv üslerinden birini oluşturmaktadır.
Türkiye'de 18 otomotiv fabrikası bulunuyor. Türkiye'de 16 markanın sahibi olduğu 18 otomotiv fabrikası 9 farklı ilde bulunuyor. Listede toplam 16 marka bulunurken Türkiye'deki toplam otomotiv fabrika sayısı ise 18. Mercedes-Benz ve Ford Otosan ikişer fabrikaya sahip olduğu için bu sayısı 18 olarak ifade edilmektedir.
Almanya'da 78 yıl önce halka ucuz otomobil temini amacıyla kurulan Volkswagen (Almanca'da 'halkın arabası' demektir) hisselerinin yüzde 50.7'si Porsche ve Piech ailelerine, yüzde 20'si Aşağı Saksonya eyaletine yüzde 17'si ise Katar Holding'e ait.
Volkswagen Golf, Passat ve Tiguan, Ford Focus, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi Almanya'da üretilirken Volkswagen Polo, T-Roc, Skoda Octavia ve Opel Corsa, diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bu kadar yerli üretime rağmen 6 ayda Alman pazarında satılan araçların %37'si bu ülkede üretilmiş.
İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması"na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 136,8 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Talepleri karşılamak için ikinci bir organize sanayi bölgesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği 36 fabrikada 4 bin Batmanlı istihdam ediliyor.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
610 bin kişi çalışıyor
Volkwagen'in Almanya'daki fabrikalarında 120 bin çalışıyor. Dolayısıyla açıklanan rakamlara göre, Almanya'daki VW toplam işgücünün beşte biri işten çıkarılacak.
Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
Bu kapsamda TOGG, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor. Patent alanında TOGG'un TÜRKPATENT'e yapmış olduğu 30'u 2023 yılına ait olmak üzere toplam 72 adet patent başvurusu bulunmaktadır.
Alman arabaları
Sıfır ya da ikinci el araba piyasasında pek çok Alman arabasını görmek mümkün. Audi, BMW, Mercedes Benz, Mini, Opel, Porsche, Smart, Volkswagen, Seat ve Skoda sektörde öncü rol üstlenen Alman araba markaları arasında yer alıyor.
Ekonomik olarak adlandırabieceğimiz VW, Seat ve Skoda markaları ile lüks ve ultra lüks sınıftan Audi, Porsche, Bentley, Bugatti ve Lamborghini, markaları VW Grubunda yer alıyor. Doğal olarak da VW ürettiği tüm motorları sahip olduğu markalarında kullanıyor ve grup dışına motor vermiyor.
ALMAN otomobil devi Volkswagen (VW), yüzde 47 ile BMW'nin en büyük hissedarı olan Quandt ailesini ikna edemeyeceği gerekçesiyle rakip BMW şirketini satın almaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Ermetal Otomotiv Yan Sanayii A.Ş., İtalya'da üretim yapan Alfa Romeo'ya, Almanya'da kurulu Mannesmann Sachs firması ile Mercedes Benz ve Volkswagen'in “cupe” ve “cabriole” tipi spor otomobillerinin montajını yapan “Karmann” firmasına kaporta parçaları üretiyor.
Türkiye'nin “Devrim” ve “Anadol” ile başlayan yerli otomobil macerası birkaç yıl kadardır TOGG ile devam ediyor. 2018 yılında Gebze'de kurulan TOGG otomobil fabrikası 27 Aralık 2019 tarihinde tanıtılmıştı.
Tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söyleyebilmek oldukça zor olsa da genel olarak Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul edilir.
Çünkü Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu, Türkiye'nin ilk arabasını yapmak adına 27 Aralık 2019'da ilk adımını attı. Biri SUV biri Sedan olmak üzere iki elektrikli aracın tanıtımını yaptı. TOGG, bünyesinde birden fazla otomobil sanayicisini barındıran bir kuruluş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri