Trafik kanununda emniyet kemeri ile ilgili olan madde 78/1-a trafik cezası maddesi olarak kodlanmaktadır. Trafik kanunu 78/1-a maddesinde emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmaması veya kullanmaması durumunda ceza verilmesi gerekmektedir.
2023 yılı için 78/1-a yani araçta emniyet kemerinin olmaması veya emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir.
2023 Trafik Ceza Rehberi'ne göre 78/1-a maddesinin ihlali, emniyet kemeri kullanılması gerekli olan araçlarda sürücü ya da yolcuların kullanmaması veya kemer kullanma aparatlarının çıkarılmasını içerir. 2023 Trafik Ceza Rehberi'nde belirtilen ifadeye göre bahsedilen maddeye “Uymayanlara” bu ceza uygulanabilmektedir.
78/1-B trafik kazası sonucunda uygulanacak ceza tariflerinden biri para cezasıdır. Son dönemde 78/1-B trafik kazası için gerekli görülen para miktarı ise 436 TL olarak kayda geçmektedir. 2023 yılı içerisinde yapılan düzenlemeler ile birlikte meydana gelen 78/1-B trafik kazası için 436 TL ödeme yapılmaktadır.
MADDE 79- Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi herhangi bir şekilde park ücreti alamaz.
İlgili 27 soru bulundu
70 trafik cezası maddesi ihlalin konusu kara yollarında ilgili yerlerden izin almadan koşu yapmak ya da yarış düzenlemektir. Bu trafik kuralını çiğneyen bireylere idari para cezası yazılmaktadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.
Motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikleerde sürücülerin koruma başlığı ve gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı bulundurmaması ve kullanmaması, 78/1-b trafik cezasını bir ay içerisinde ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanır.
Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden veya mobil uygulamaları kullanarak trafik cezası ödemesi yapabilirsiniz. Trafik cezası ödeme alanına giderek plakadan trafik cezası sorgulayabilir ve hesaptan ya da kredi kartınız ile ödeme yapabilirsiniz.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
MADDE 15 – (1) (Değişik:RG-4/4/2014-28962) Para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay % 5 faiz uygulanır. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınır. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemez.
2023 emniyet kemeri cezası için güncel ödenmesi gereken tutar 436 TL'dir. Emniyet kemeri cezası ödeme için işlemlerini 15 gün içinde yaparsan emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25 oranında indirim uygulanır. Yani 436 TL ceza tutarı, 327 TL olarak ödenir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
2023 yılında kask takmamanın para cezası 436 TL ve ceza puanı ise 15 ceza puanıdır. Kask takmama cezası yıldan yıla değişen bir durumdur.
Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Eğer plaka adına bir ceza yazıldıysa bu süre, söz konusu ceza tutanağının kişiye tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu hususta uygulanan ceza, araç tescil belgesindeki (ruhsatta) yazan adrese gönderilir. Bu süreden itibaren 15 gün içerisinde cezaya itiraz edilebilmektedir.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
Delilsiz trafik cezası aldıysanız, haksız yere aldığınız bu cezaya e-Devlet Kapısı üzerinden itiraz edebilirsiniz. Uyap'tan trafik cezasına itiraz ücretli değildir, herhangi bir masraf ödemezsiniz. Peki, internetten trafik cezasına itiraz nasıl yapılır? e-Devlet'e giriş yapın.
İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermelidir. Kişinin itirazına karşı kusur bulan mahkeme tüm masrafların kişi tarafından karşılanmasına karar verir. Bu nedenle yapılan itirazın geçerli bir gerekçesi ve kanıtı bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri