1 kg. kıyma ile hazırlanabilir. Bağdat Köfte Harcı; karabiber, acı toz biber, kişniş, köri ve kimyon baharatlarının yanı sıra; yulaf ezmesi, galeta unu, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz ve toz şeker gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Derin kasenin içine 500 g köftelik az yağlı kıymayı 1 paket (41 g) köfte harcını ve 1/2 su bardağı (100 ml) suyu koyun. Karışıma 1 yumurta kırıp harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Harca şekil verdikten sonra yağsız tavada, fırında, ızgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
İlgili 18 soru bulundu
Galeta unu (buğday), kurutulmuş öğütülmüş soğan, buğday unu, iyotlu tuz, kurutulmuş öğütülmüş sarımsak, kekik, karabiber, kimyon, bitkisel yağ (palm), maya özütü, köri, şeker, yenibahar, kırmızı pul biber, acı kırmızı biber, aroma vericiler (kereviz).
Köftelik kıymayı derince bir kaba alın ve üstüne rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı ekleyin. Ardından ince doğranmış maydanozu, yumurtayı ve baharatları ekleyin. Köftenin harcını güzelce yoğurun. Buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Et, tavuk ve sebze yemeklerinde, çorbalarda baharat olarak veya sos olarak kullanabilirsiniz. Et ve tavuklarınızı köfte baharıyla marine ederek veya ovarak pişirebilirsiniz.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
En iyi lezzeti elde etmek için hangi baharattan ne miktarda kullanılacağı derdine son veren bu karışım, çiğ köftenin vazgeçilmezi isot pul biber, kimyon, kişniş, karabiber, yenibahar, tarçın ve reyhan gibi baharatların yanı sıra; yeterli miktarda tuz, soğan ve sarımsak gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Yoğurma kabına kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz, pul biber, karabiber, kimyon, galeta unu ve sarımsağı alalım. Malzemeleri köfte harcı kıvamı alana kadar güzelce yoğuralım. Köfte harcımız hazır, şekillendirme aşamasına geçebiliriz.
İçerisinde 1 yumurta, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi katın. Tüm malzemelerini eklediğiniz köfte harcını kıvam alıp, toparlanana kadar yoğurun ve üzerine streç film kapatıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri