Bu bağlamda trafikte geçiş üstünlüğü en geniş tanımıyla, ambulans, polis araçları, itfaiye araçları, arama kurtarma araçları, gibi yardım hizmeti sunan araçların, acil durumlarda onlara sağlanan geçiş üstünlüğünü kullanması durumu olarak açıklanabilir.
Aksine bir işaret yoksa eğimsiz iki dar yolda aşağıdaki araçların karşılaşması halinde geçiş hakkı sırası ile; 1-Otomobil, Minibüs, Kamyonet'in (Kendi aralarında da verilen sırada) 2-Otobüs 3-Kamyon 4-Traktör (arazi taşıtı) 5-İş makinesi 6-En son motorsuz araçlarındır.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Geçiş üstünlüğü; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
İlgili 39 soru bulundu
✓ Kavşağa yaklaşırken yavaşlayınız. ✓ Doğru şeride giriniz. ✓ Kavşağa girerken ve çıkarken yaya geçitlerinde yayalara yol veriniz. ✓ Kavşak içerisindeki araçlara geçiş önceliği veriniz.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
Geçiş üstünlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca araçların aciliyet statüsüne bakılarak belirlenir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Genel kanununun 71'inci maddesinde belirtildiği üzere bazı araçlara öncelik verilmesi zorunludur.
Kontrolsüz kavşaklar; birleşimdeki her yolun aynı özelikte olduğu, herhangi bir trafik işaret ve levhalarının bulunmadığı kavşaklardır. Bu kavşaklarda geçiş üstünlüğü her zaman karıştırılmakta olup, sürücülerin tedirgin olduğu kavşaklardır. Kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü düz giden araçlardadır.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var.
Acil müdahale gerektiren durumlarda görevli olan ambulans, itfaiye, polis ve zabıta gibi araçların trafikte geçiş üstünlüğü bulunur. Görevli araç sürücüleri trafik kurallarına uygun şekilde çakar lamba ve siren kullanarak geçiş üstünlüğünü trafikte seyir hâlinde olan diğer araç sürücülerine bildirirler.
Şahsi aracı ile seyahat eden kişilerin herhangi bir şekilde geçiş üstünlüğünden faydalanma şansı yoktur. Ayrıca geçiş üstünlüğü ayrıcalıklı olarak tanımlanabilecek araç türlerinin yalnızca acil durumlara müdahale etmeye gittiği zamanlar için geçerlidir.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Geçiş hakkı, yayalar veya araçların o sırada yolda bulunan diğer yaya ve araçlara göre öncelikli geçiş hakkına sahip olmasına deniliyor. Her yaya veya araç trafik içindeki konumuna göre geçiş hakkına sahip olabilirken, geçiş üstünlüğüne sahip araçları bir tek Karayolları Genel Müdürlüğü belirleyebiliyor.
1-Rampa çıkan araç inen araca yol vermelidir. Çoğu sürücü bunun tam aksini iddia eder.
Geçiş hakkı, her zaman olmamakla beraber, sicil kayıtlarına işlenebilmektedir. Böylece üçüncü kişiler arazi üzerinde bir geçiş hakkı olduğunu tapu sicil kayıtlarından öğrenebilmektedirler.
Anayol; trafiğe açık olan yolların birleştiği ve ilk geçiş hakkının olduğu yoldur. Fakat ana yol her daim trafiğin en yoğun olduğu yol değildir. Bazen yan yollarda ve bağlantı yollarında ana yoldan daha fazla trafik olabilir. Tali yollar; ana yollara açılan ve trafiğin daha az yoğun olduğu yollardır.
Ambulans siren çalarak bulunduğunuz şeritten geliyorsa ona yer vermek için kırmızı ışıkta geçerseniz trafik ihlali sonucu ceza yazılmayacağı olası bir durumdur. Yani ambulans bulunduğunuz şeritten siren çalarak geliyorsa ve siz ona yol vermek için kırmızı ışıkta geçiş yaparsanız ceza yazılmaz.
Başlıca geçiş üstünlüğüne sahip araçlar: Acil hasta taşıyan veya olay yerine intikal eden ambulans, Acil durumda harekete geçmiş itfaiye araçları, Işıklı uyarı işaretine sahip Kolluk kuvveti araçları (Polis, Jandarma, Zabıta)
Acil durum araçlarının trafik ışıklarına takılmadan hareket edebilmesini sağlayan sistemle, araçlara kırmızı yanan trafik ışığı, itfaiye ya da ambulansı algıladığında yeşile dönecek. Diğer sürücüler de yol vermeye çalışırken riske girmeden yeşil ışıkta geçiş yapabilecek.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Kontrolsüz Kavşakta İlk Geçiş Hakkı Kimin? ▪︎ Trafik (AÇIKLAMA OKU) - YouTube. * CEVAP: 3-2-1 *Dönüş yapan motorlu araçlar düz giden araçlara yol verir *Kontrolsüz kavşakta düz giden motorlu araçlarda soldaki araç sagdakine yol verir Dersin tamamını izlemek için tıklayın: • Uzaktan Eğitim Trafik ...
döner: sıfat.dönmekte olan, dönen, dönecek biçimde düzenlenen. tdk'ya göre doğrusu döner kavşak olandır. ülkede yapılan kavşakların dandikliğini gördükten sonra olumlu tarafından bakalım.. mesela bugün döner kavşak mı pide kavşak mı diye tartışıyor da olabilirdik!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri