Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Trafikten men cezasını kaldırmak için uygulayabileceğin birkaç farklı yol vardır. Araçtaki eksiklerin giderilmesi, otopark ve cezanın ödenmesi gerekir. Aldığın cezanın nedenine göre senden araç tescil belgesi, araç muayene belgesi, sürücü belgesi ve trafik sigortası poliçe belgesi istenir.
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar. Otoparkın günlük ücreti ceza alan sürücüden alınır.
Hurda belgesi bir aracın tekrar kullanılamayacağı ve trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir. Hurda belgesi bir aracın trafik güvenliğini tehdit edeceği anlamına gelir. Bu sebeple bütün araç muayeneleri ve parça onarımları gerçekleştirilse de hurda belgesi olan bir aracın tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir.
Eğer araç kullanılabilir durumda ise trafiğe çıkmak için izin belgesi almak ise ikinci çözüm. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan 2918 sayılı Kanunun 34. maddesi gereğince trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacı ile Geçici Olarak Trafiğe Çıkış İzin Belgesi (ek-33) verilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir ve sürücüye 951 TL tutarında trafik para cezası verilir.
Cezası: 206 TL.
Motorlu taşıt sürücüleri zorunlu trafik sigortası yaptırmadan araçları ile trafiğe çıktığı takdirde araç trafikten men edilebilir. Sigortanın en temel amacı kazaya uğrayan tarafların mağduriyet yaşamaması adına önceden alınan bir tedbir niteliği taşır.
Danıştay; aşağıda detayını verdiğimiz kararda da görüleceği üzere, araçların trafikten men edilmesi ve trafik para cezası uygulanması işlemlerine karşı bu tür davalara bakmaya İDARİ YARGININ GÖREVLİ olduğuna karar vermiştir.
Trafik şubeden, çevrimiçi sitelerden ve noter kurumlarından plakayı sorgulatarak aracın üzerinde men cezasının olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Eğer aracın yeni muayene dönemi gelmemiş ise bu tespit muayenesi ücretsiz oluyor. Daha sonra buradan alınan “Aracın egzoz sistemi yönetmeliğe uygundur.” şeklinde bir yazı ile birlikte yine en yakın trafik bölge denetim şubesine gidilerek aracın trafikten meni kaldırılıyor.
Trafik cezasını nakit ödemek için en yakın olan PTT şubesine giderek gişeden plaka ve T.C. kimlik numarasını iletip ceza tutarını nakit olarak yatırabilirsin. Bulunduğun ilçe veya ildeki vergi dairesine giderek ceza tutarını nakit olarak ödeyebilirsin. Anlaşmalı banka şubeleri kullanarak ödeme yapabilirsin.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
TRAFİK ÇEVİRMESİNDEN KAÇMANIN CEZASI
Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.
Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeyen kişiye araç kullandırmak. Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeyen kişiye araç kullandıran kişiler, 2023 yılında 4 bin 64 Türk lirası para cezasına çarptırılır.
MADDE 4 – (1) Kanunlarda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen ihlalleri nedeniyle trafikten men edilen, muhafaza altına alınması gereken veya bulunduğu yerden kaldırılması gereken araçların çekilip götürülmesinde öncelikle trafik kuruluşları ile kamu kurum veya kuruluşlarına ait çekici/kurtarıcı araçlar ...
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden araca, sürücüye, gerçek ve tüzel kişilere uygulanan trafik idari para cezalarının ve çeşitli nedenlerle trafikten men edilerek otoparklara çekilen araçların sorgulama işlemleri www.egm.gov.tr adresinden yapılabilmektedir.
Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenir. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabilir.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri