Gerçek balı kavanozdan akıttığınızda bal sürekli akar. Eğer, kesik kesik akıyorsa o bal gerçek bal değildir. Gerçek bal kristalleşir. Çünkü içeriğinde polen kalıntıları vardır ve bu donmasını sağlar.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Tesislerinin temeli 1978 yılında Ankara/Kazan İlçesinde atılmıştır. 32.000 m2 alan üzerine kurulu olan bu tesiste, 40 yıldır kalite kontrol ve analizleri yapılan bu ürünlerin paketlenerek siz değerli tüketicilere ulaşmasını sağlamaktayız.
Doğal bal tadı zengin ve yoğundur. Bununla birlikte hafif bir ekşilik ve çiçeksi bir aroma içerebilir. Sahte bal, şekerli ve yapay bir tat ile karakterize edilir.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Doğal Balparmak Bal Trendyol'da!
Balparmak çam balı sağlığa sayısız faydası ile bilinir. Balparmak kestane balı arıların ağırlıklı olarak kestane çiçeklerinin nektarından elde edilen bir monoflora bal çeşididir.
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
850 gramlık Anavarza Çiçek Balı; Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Toroslar'da bulunan çiçeklerden elde edilmektedir. Türkiye'nin zengin bitki florasında doğal olarak yetişen çiçeklerin nektarlarından elde edilmiştir.
Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır. İlave şeker içermez.
Yüksek besin değeri taşıyan çiçek balı, arıların çiçek özlerinde devşirdikleri gıdadan üretiliyor. Doğal ve kaliteli Migros Çiçek Balı; katkı maddesi, renklendirici ya da tatlandırıcı içermiyor. Siz de çiçek balını sofranıza taşıyabilirsiniz.
Bim'de satılan "Kooperatif Balı" isimli üründeki etiket bir takipçimizin dikkatini çekiyor. Etiketi kaldırdığında aslında ürünün Balkaşık markalı ürün olduğu ortaya çıkıyor. Ürünün Tarım Kredi Marketleriyle bir ilgisi yoktur.
Balparmak Yöresel Ballar, yalnızca belirli bir bölgeden elde edilen ve üretildiği bölgenin endemik türlerine has aromayı lezzetinde taşıyan bal çeşitlerini oluşturuyor. Seride Bingöl balı, Muş balı, Yüksekova balı, Şemdinli balı ve Kayseri balı yer alıyor.
Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar. Hakiki bal donar mı bunu anlamak adına balı bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Bal %80 farklı tip şeker, %17 su ve geri kalan %3 ' lük kısımda enzimler olmak üzere değerli maddelerden oluşmaktadır. Balın kuru maddesinin %95'i karbonhidratlardan oluşmaktadır. Karbonhidratların büyük kısmını sakkaroz, glikoz, fruktoz, laktoz, maltoz, oligo ve polisakkritlerden meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri