Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Çikolata İsteği Nereden Geliyor? Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
İlgili 24 soru bulundu
Bazı insanların çikolataya alerjisi olmaktadır. Çikolata alerjisi olan kişilerde deride kızarıklık, kol ve omuzlarda sivilce gibi yan etkiler görülebilir. Özellikle hassas, alerjik bünyesi olanlar çikolata tüketimine dikkat etmelidir. Özellikle kalitesiz çikolatalar bu kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Beyindeki serotinin oranını yükselterek hafıza ve algılama gücünü arttırır. · Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Fazla tüketilmesi kilo almamıza neden olur. Bitter çikolatada %70'lere varan bol miktarda kakao bulunduğu için normal çikolataya göre daha faydalıdır. Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Tüm bu faydalarına ek olarak şeker içerdiği de unutulmadan kakao oranı %70-80 çikolatalardan günlük 20 gr. ı geçmeyecek şekilde tüketimi sağlık çerçevesinde olumlu olarak değerlendirilebilir.
1-Çikolata tatlı tatlı kendine bağlıyor;
Bu tip maddeler merkezi sinir sistemini uyararak bağımlılığa neden oluyor. Bu psikoaktif maddeler dışında çikolata, beyinden mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve keyif verdiği bilinen endorfin hormonlarının salgılanmasını sağlayarak bağımlılık oluşturuyor.
Bir küçük kare bitter çikolata ortalama 25 kaloridir. Günlük kalori ihtiyacı düşünüldüğünde oldukça makul bir kaloriye sahiptir. Yağ yakmaya yardımcı olur. Bitter çikolatanın içinde bulunan epicatechin maddesi, kas hücrelerini uyarır ve yapılan spor bitter çikolatayla desteklendiği taktirde kilo verme hızlanır.
Bitter çikolata tüketim durumuna göre farklı özellik taşımaktadır. Yüksek tüketimi sivilce nedeni olabilirken, az tüketenlerde olumsuzluk gözlenmemiştir. Beyaz ve sıcak çikolata tüketimi de görüş farklılıklarına neden olabilmektedir. Mutluluk ve enerji veren çikolata yemenin sivilce çıkardığına dair net bilgi yoktur.
Çikolata kalorisini ve diyeti düşünürken işte burada porsiyon devreye giriyor . Gümlük 1 veya 2 parça çikolata yemekte problem yok . Ancak kilo vermeye calısanlar için bu her gün olmamalı . Çikolatadan gelen kaloriler iştahı tetikler ve daha fazla acıktırır .
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Bitter Çikolata Zararları
Bu yüzden uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen bitter çikolata miktarı 2 ya da 3 parça olmalıdır. Bunun sebebi bitter çikolatanın içeriğinde bulunan işlenmiş yağ oranıdır. Bu işlenmiş yağ oranı karaciğer sağlığı için olumsuz etkilere yol açar.
Çikolatanın içinde bulunan palm yağı, insanlarda CD36 adında bir proteini uyandırıyor. Uzmanlar bu proteinin vücuttaki tümörlerin yayılmasına ve hastalığın daha ölümcül olmasına sebep olduğunu söyledi. Yeni bir araştırmaya göre kanser hastalarının çikolata, bisküvi ve ekmek yemesi hastalığı daha kötü duruma getiriyor.
Çikolatanın pek bilinen bir özelliği olarak endorfin seviyesindeki artışı gösteren çalışmalar, çikolatanın iyi hissettirdiğini ortaya çıkartıyor. Çikolata yemek sporcuya ihtiyacı olan morali depolama konusunda da yardımcı oluyor.
Çikolata, yüksek kaliteli bitkisel yağlar açısından zengin bir besindir. Ek olarak, doğal formunda, protein ve mineral sağlar ve şeker içermez. Bu özellikler sağlık için gereklidir ve spor performansı için çok önemlidir.
Çikolata
Antrenman sonrası: Bitter çikolata, yorulan kaslarınızı yenilemek için daha fazla oksijen getiren kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek flavonol bileşiklerini içerir.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Çikolata grubunu 08.00-17.00 saat aralığında tüketmeye çalışın. * Günlük ortalama 20 gr (2 kare) bitter çikolatayı 1 porsiyon meyve yerine tercih ederek çikolatadan vazgeçmeden kilonuzu koruyabilirsiniz.
Günlük tüketilen besinler ve çikolata enerji yönünden dengelenirse ve totalde harcanan kalori sınırı aşılmazsa çikolata şişmanlatmaz, kilo aldırmaz.
Yemeye başladığınız anda ağzınızda yavaş yavaş erirken mutluluk hormonu salgılamaya başlayan çikolata insanı mucizeyi hazlara sürüklemektedir. En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır.
Gece yediğimiz çikolata yağ olarak vücutta depolanır. Özellikle bitter çikolatanın içerisindeki kafein kaliteli uyku geçirmeye engel olabilir. İçerdiği diğer uyaranlarla beraber kalp ritmini artırır. Bir parçayla yetinmek zor olduğu için fazla miktarda tüketilebilir bu sebeple özellikle gece çikolatadan uzak durulmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri