Trajedi yani diğer bir adı ile tragedya'nın belli başlı önemli temsilcileri bulunmaktadır. Eski Yunan klasiklerinde Aiskhylos, Euripides ve Sophokles önemli tragedya temsilcileri arasında yer almaktadır. Fransız Edeiyatında ise Corneille ve Racine önemli tragedya temsilcileri arasında bulunuyor.
Tragedya Yunanca tragoidia sözcüğünden gelir. Tragos keçi, oidia ise ezgi anlamındadır. Böylece tragedya “keçi ezgisi” anlamındadır. Tragedyanın sözlük anlamı; Ciddi ve hüzün verici karakterlerden kurulu ve sonu kötü biten bir dramatik yapıttır.
Diyalog ve koro bölümlerinden oluşur. *Nazım halinde (manzum) yazılması ve değişmez kaidelere bağlı olması sebebiyle öbür tiyatro çeşitlerinden kolayca ayrılır. *Trajediler genellikle beş perdelik oyunlardır.
Tragedyalarda oyunun kahramanları sıradan kişiler değildir. Tragedyaya konu olanlar ya Tanrı, Tanrıça ya da yüksek tabaka kişi ve soylulardan oluşurlar. Tragedyalar baştan sona kadar ciddi bir havada sergilenirler. Tragedyalarda bir ince ayrıntı ise; öldürme, yaralama gibi acı veren olayların sahnede gösterilmemesidir.
Trajedi, bir tiyatro terimi olarak bilinmektedir. Trajedi kelimesinin bir opera türü olduğunu söylemek de mümkündür. Trajedi veya tragedya da acıma ve korku duygularına yönelme yapılmaktadır. Antik ve klasik tanıma göre trajedi, yüceltilmiş sözlerle yazıldığı bilinen ve ağlatı türünde bir tiyatro eseridir.
İlgili 39 soru bulundu
Günümüzdeki anlamıyla trajedi; Yaşamın acıklı ve hüzünlü yönlerini ortaya koyan, insanın çektiği acıları anlatan, kişilere korku, heyecan ve acındırma telkinleriyle ders vermek amacı güden, mutsuz bir sonla ve çoğunlukla ölümle biten manzum tiyatro eserleridir.
Trajedi, ciddi bir şekilde bir kahramanın kederli düşüşünü ele alan bir edebiyat dalıdır. Klasik trajedide, kahraman, kendi karakter kusuru kaderi ile berbat etmek için bir araya gelen trajik bir sosyal statüye sahip bir kahramandır.
Trajedi yani diğer bir adı ile tragedya'nın belli başlı önemli temsilcileri bulunmaktadır. Eski Yunan klasiklerinde Aiskhylos, Euripides ve Sophokles önemli tragedya temsilcileri arasında yer almaktadır. Fransız Edeiyatında ise Corneille ve Racine önemli tragedya temsilcileri arasında bulunuyor.
Trajedi, insanların yaşamlarında başlarına gelen çok kötü olayları, talihsizlikleri ve olumsuzlukları ve felaketleri; heyecan, acı ve korku duyguları ile birlikte sahne üstünde seyirciye anlatmayı hedefleyen bir edebiyat ve tiyatro türüdür. Trajedi eserlerindeki kahramanlar her zaman üst sınıftandır.
Trajedi modern tiyatronun bir türüdür. Trajedi, izleyicide acıma ve korku duyguları uyandıran ve kişiyi kötü hislerden arındırmaya çalışan tiyatro türüdür. Konusunu seçkin kişilerin hayatından veya mitolojiden alır. Olayın kahramanları Soylu kişiler ya da tanrılardır.
Trajedi, amacı kişilere korku, heyecan ve acındırma telkinleriyle ders vermek olan en eski tiyatro çeşididir.
Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz.
TRAGEDYA KELİMESİNİN ANLAMI
Trajedi anlamına gelen bu kelime hatalı yazılır. Türkçe okunduğu gibi yazılan bir dildir ve yabancı kökenli kelimelerin yazımında bu kurala uyularak hata yapılır. Bu kelime genellikle tıragedya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tragedya şeklinde olmalıdır.
Trajedi, iki müspet değer arasında seçme zorunluluğu ile karşılaşmaktır. Dram ise biri müspet diğeri menfi olan iki değerin karşılaşması ve bu iki değerin çatışması, çarpışmasıdır.
Fransızca tragèdie "1. acıklı sahne oyunu, 2. her çeşit acıklı olay" sözcüğünden alıntıdır.
TRAJEDİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle tırajedi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı trajedi şeklinde olmalıdır.
Ali Haydar Bey, Sergüzeşt-i Pervîz'in önsözünde trajedinin ilk örneğini vermiş olmakla iftihar ettiğini belirtir ve bu oyunu hakkında yapılan bütün eleştirilere rağmen İkinci Ersas adlı eserini trajedi türünün ikinci örneği olarak kaleme alır.
Cevap. TRAJEDİ (TRAGETYA)*İzleyicide acıma,korku gibi duygular uyandırarak ruhu tutkulardan arındırma amaçı güden tiyatrodur. *İnsanların sevgi ve acıma duygularını güçlendirerek onları kötülüklerden uzak tutmayı amaçlar.
GENÇ OSMAN: Tragedya Üç Perde.
Tragedyalar (Edip Cansever) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Kaba sözlere yer verilmez ve kusursuz bir üslup kullanılır, Çirkin olaylar seyircinin gözü önünde gerçekleşmediği gibi farklı şekillerde sahneye aktarılır, Yer, zaman ve olay gibi üç birlik kuralına uyulur, Genel olarak oyun içerisinde koroya yer verilir.
Tragedyanın konu kaynağı efsanelerdi. Zaten efsaneler Yunan şiirinin de kaynağı olmuştu. Kendisinden sonra gelen yazarların bitmez tükenmez hazinesi olan Homeros efsaneleri güzel bir üslûp içinde tekrarlanmıştı. Ancak dram sanatı, bu efsanelerden yepyeni bir biçimde esinlendi.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
Trajedide kaba ve çirkin sözlere yer verilmez. Öldürme, yaralama gibi olaylar sahnede canlandırılmaz, sahne gerisinden seyirciye duyurulur. Trajedi manzum olarak yazılır, genellikle beş perdeden oluşur, aralıksız oynanır. Koro ve diyalog bölümlerinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri