Ağızdan beslenme: Mümkün olduğunca hastala- rın ağızdan beslenmesi tercih edilmelidir. Kimle- rin ağızdan beslenebileceğine hasta özelinde ve hekimi tarafından karar verilmelidir. Yapılan testler sırasında aspirasyon riski var ise kıvam artırıcı kullanılarak ağızdan beslenmeye devam edilebilmektedir.
Trakeostomi kullanan hastalar yutma fonksiyonu düzgünse yemek yiyebilirler. Ancak hastanın konuşması için zaman gerekebilir. Özel kanül tiplerine sahip hastalar açılan hava yolunu eliyle kapatarak konuşabilirler. Bunun için uzman desteği önemlidir.
Hastanın kaldığı oda sıcaklığı 24ᵒC ve nem oranı % 60 ile 90 aralığında olmalıdır. Hastanın solunum ile akciğer sesleri dinlenmeli, hipoksi olma ihtimali gözlenmeli, Oksijen düzeyi kontrol edilmeli, tüpün derinliği ile pozisyonu değerlendirilip, ağız bakımı yapılmalıdır.
Evde ölüm nedenlerinin en başında %43 ile hava yolu sorunları, %21 ile MV sorunları gelmiştir. Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur. Çalışmamızda evde ölen hasta sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu.
Trakeostomi açılan bölge açık yara olduğundan temiz tutulmalı, kızarıklık, akıntı, koku varlığı gibi etkenler değerlendirilmeli, gerekirse antiseptik solüsyonlar ve gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir. Trakeostomi kanülü boyun bağı, gazlı bez ya da Trakeostomi bandı ile boyuna sabitlenmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Trakeostomi Ne Zaman Çıkarılır? Trakeostomi prosedürü acil olarak veya bazı sağlık problemleri sonucunda uygulanabilir. Trakestomiye neden olan durum düzeldiğinde ise doktorunuz tüpün çıkarılmasını önerebilir.
Solunum yetmezliği nedeniyle nefes borusuna tüp takılıp, solunum aletine bağlanan hastalarda, solunum desteği ihtiyacı 15 gün sonra hala devam ediyorsa, boğazdan delik açılarak trakeostomi tüpü takılıyor.
Çoğu durumda, bir trakeostomi geçicidir ve diğer tıbbi sorunlar çözülene kadar alternatif bir solunum yolu sağlar. Bir ventilatöre süresiz olarak bağlı kalmanız gerekiyorsa, trakeostomi genellikle en iyi kalıcı çözümdür.
Trakeostomi bakımı hijyen açısından son derece önemlidir. Gırtlakta trakeostomi açılan bölge açık yara olduğundan temiz tutulmalı kızarıklık, akıntı, koku varlığı açısından değerlendirilmeli gerekirse antiseptik solüsyonlar ile gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir.
Hasta artık kendi kendine nefes alıp verebilir ve kanı yeterince oksijene doygun hale gelebilir ise hasta ekstübe edilir yani entübasyon işlemi sonlandırılır, solunum tüpü çıkarılır. Eğer hastanın durumu iyi değilse ve kendi kendine nefes almakta güçlük çekiyorsa hasta ventilatörde daha uzun kalabilir.
Kuf üstü aspirasyon deliği olan trakeostomi kanülleri ile o bölge aspire edilerek temizlenebilir (Resim 4). Trakesotomi kanülleri sekresyon tıkaçları ile sık sık tıkanır serum fizyolojik ile yumuşatılıp aspire edilerek açılabilir. Açılamadığı durumlarda hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir.
Cerrahi diseksiyon şartlarının olmadığı acil durumlarda krikoid kıkırdak ve tiroid kıkırdağın palpasyonla bulunup ikisi arasındaki krikotiroid membranın oluşturduğu çukur alandan cilt kesisi ile girilerek krikotiroid membran geçildikten sonra trakeaya hastanın nefes almasını sağlayıcı bir tüpün yerleştirilmesi ...
Trakeostominin endikasyonları: Üst hava yolu obstrüksiyonu (vokal kord paralizisi; travmaya sekonder 'kanama, ödem, unstabil çene kırıkları, larinksin direkt travması, servikal vertebra yaralanmaları'; yanıklar 'duman, gazlar, koroziv maddeler gibi'; yabancı cisimler; konjenital malfor- masyonlar; infeksiyonlar 'krup, ...
Trakeostomi açılmasını gerektiren neden ortadan kalktığında kanül çıkartılarak trakeostomi deliğinin kendiliğinden kapanması beklenir. İleri evre larinks kanseri hastaları gibi bazı durumlarda hastalar yaşamlarını kalıcı trakeostomi ile devam ettirmek zorunda kalabilir.
Trakeobronkomalazi, başta trakea (soluk borusu) ve bronşlar olmak üzere solunum yolunu oluşturan yapıların duvarlarının zayıf olmasıdır. Solunum sistemi, dışarıdan alınan havanın akciğerlere taşınmasını ve burada kanın oksijenle doyurulmasını sağlayan bir sistemdir.
Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur. Bilinci açık olan ancak vücutlarına yeterli miktarda havayı alamayan ve ağır nefes darlığı yaşayan kişiler de entübe edilebilir.
Yaranın enfeksiyon kapmasını önlemek için bölgenin kuru ve temiz tutulması gerekmektedir. Trakeostomi kanülü pedi bu amaçla kullanılır. Trakeostomi kanülü takılı hastalarda kanülün etrafını kapatacak şekilde takılır. Kanül çevresinden sızan vücut sıvılarını absorbe ederek yaranın temiz ve kuru kalmasını sağlar.
Daha önceden açılmış olan trakeostomi bölgesinin etrafına çevresel lokal anestezik madde verilir. Daha sonra sirküler ( dairesel) şekilde deliğin etrafından cilt ve cilt altı doku cıkarımı yapılır. Deliğin çapı yeterli seviyeye gelinceye kadar genişletme işlemine devam edilir.
Trakeotomi, boyuna, nefes borusunun (Trakea) 2.ve 3. kıkırdak halkaları arasından bir delik açılarak plastik bir kanül yerleştirilip hava yolu açıklığının sürekli olarak sağlandığı bir cerrahi işlemdir. Çok çeşitli durumlarda acil veya planlı olarak uygulanabilen bir yöntemdir.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Bu durumun önüne geçmek için her 8 saatte bir 15-20 dakika arası kanülün havası indirilip, kanülün trakea duvarında meydana getirdiği baskı ortadan kaldırılarak kan dolaşımının olması sağlanmalıdır. Bu uygulamaya kaf egzersizi denilmektedir (7,4).
Koroner Yoğun Bakımda Yatış Süresi Ne Kadardır? Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Trakeostomi Maskesi, trakeostomili hastaya oksijen sağlanması çok önemlidir ve trakeostomi maskesi ile yapılır. Bu maskeler, trak stoma üzerine yerleştirilmek ve boyun çevresinde sabitlenmek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Maske oksijen tüpü yardımıyla oksijen deposuna bağlanır.
Trakeostomi en eski cerrahi operasyonlardan biridir. Muhtelif nedenlerle hava yolları tıkandığında, soluk borusuna ulaşmak için boyunda bir delik açılır ve tüp yerleştirilir. Bu operasyona trakeostomi denir. Trakeostomi filtre ise virüslerin engellenmesi için filtre görevini üstlenir.
Entübasyon, endotrakeal tüp adı verilen ince bir tüpün ağızdan solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemidir. Bu yöntem sayesinde hasta ventilatör adı verilen bir cihaza bağlanmış olur. Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri