Pek çok türbe, cami ve kiliseye sahip olan bu bölgede çok çeşitli ulusların yaşadığı da görülür. Özellikle kiliselerin varlığı İpek Yolu üzerinde yapılan ticaretler esnasında farklı milletlerin uğrak noktası olduğunu anlatır. Kızıltepe gezilecek yerler içinde genel olarak bol bol tarihi mekanlar bulunuyor.
Kızıltepe Ulu Cami, Gurs Vadisi, Harzem Taceddin Mesud Medresesi, Beşdeğirmen Şelaleleri, Dunaysır Köprüsü ve Şahkulubey Kümbeti, ilçenin öne çıkan turistik bölgeleri arasında yer almaktadır.
Bunların en önemlileri Kızıltepe Ulu Camisi, Harzem Tacettin Mesud Medresesi, Tarihi Taşköprü, Tarassut Kulesi ve Şahkulubey Kümbeti olarak bilinmektedir. b)Coğrafi Durum : Kızıltepe İlçesi Mardin İlinin güneybatısında yer alır.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. İlçede bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
İlçenin en eski adı Dunaysır'dır. Daha sonra Koçhisar adını almıştır. Artukoğulları Döneminde gelişme gösteren kasaba bu dönemde Diyarbakır-Musul ve Urfa-Musul yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziydi.. 1931'de Kızıltepe adıyla ilçe merkezi olmuştur.
İlçe merkezi ve köylerini Kürtler oluşturur. Halk genellikle Şafii mezhebine mensuptur..
Mahallenin adı 1925'te Geremia olarak kabul edilmiş, daha sonra Demira (Dêmîra) ismi ile değiştirilmiştir. Mahallenin Kürtçe ismi Demira'dır. 1950'li yıllarda içinde karakolu, ilkokulu, 2 tane köy kahvesi, değirmeni bakkalı olan ve içinde yaklaşık olarak 450 hane bulunan bir nahiye idi.
Kızıltepe ilçemiz nüfus itibarıyla 44 İlden ve 49 devletten büyüktür. Bu devletlerin isimleri aşağıdadır. İl merkezine uzaklık mesafesine gelince, Mardin Cumhuriyet Meydanı ve Kızıltepe Cumhuriyet meydanı baz alındığı taktirde mesafenin 30 kilometreden daha fazla olduğu görülecektir.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre Nüfusu 267 bin 151 kişiyi bulan Kızıltepe ilçesi bu şekli ile TÜİK verilerine göre 15 ilin toplam nüfusundan, (köy ve ilçe nüfusları da dahil) ile 44 ilin nüfusunu geçmiş oldu.
Yerel lezzetlere meraklı olanların tadına bakınca almadan dönemeyeceği Süryani Şarabı, badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, dağlı leblebi, dibek kahvesi gibi "Mardin'e özgü hediyelikler" kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel ürünlerin en etkileyici olanlarıdır.
Mardin, yaz aylarında oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip olduğu için özellikle bahar dönemlerinde keyifle gezilebilecek bir şehir. Bu sebeple şehrin tarihî konumlarını gezebilmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir.
Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye ve bezelye de Mardin'de önemli bir yere sahiptir. Özellikle mercimek, hem bölge mutfağında hem de ihracatta önemli rol oynar. Meyve ve sebzeler: Mardin'de üzüm, incir, nar, karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi birçok meyve ve sebze de yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri