Traksiyon, genellikle boyun ve bel bölgelerinde kullanılan bir tedavi şeklidir. En basit anlatımıyla traksiyon, boyun ve bel omurlarına uygulanan bir çekme tedavisidir. Çekme işlemi, omurların çevresinde yer alan kas ve yumuşak dokunun uzatılması aynı zamanda da eklem aralıklarının arttırılması amacıyla uygulanır.
Traksiyon: Sırtüstü yatmakta olan çocuk, orta hizada bileklerinden tutulur ve yarı oturur duruma getirilmeye çalışılır. Bu arada sırt baş ve ekstremitelerin (kol ve bacaklar) konumuna dikkate edilir. İlk 6 hafta boyunca kollar hafif fleksiyonda tutulup baş arkaya doğrudur. Bacaklar ise simetrik semi fleksiyondadır.
a)Traksiyon: Sırtüstü yatan çocuk, orta hizada, bileklerinden tutulup yarı oturur duruma getirilmeye çalışılır. Bu sırada sırt, baş ve ekstremitelerin konumuna bakılır.
a)Tonik labirent refleksi (TLR): Yerçekimine karşı vücudun dik durmasını sağlar. Yüzükoyun yatan çocukta ayaklar fleksiyon durumunda ve karın altında, kollar da fleksiyonda ve göğüs hizasında durur (Şekil 3). İlk 6 hafta içinde azalır ve ilk 3 ay içinde kaybolur.
Üst ekstremitelerde parmak-burun testi ile alt ekstremitelerde diz-topuk testi ile yapılır. Parmak burun testinde hasta işaret parmağını buruna, sonra muayene edenin parmağına dokunur ve tekrar burnuna getirir.
İlgili 26 soru bulundu
4/5 kas gücü: Test edilen kas, yerçekimine karşı hareketini tamamladıktan sonra, kendisine uygulanan tam karşı kuvvete, direnç gösterebildiği halde, yeniliyor. 3/5 kas gücü: Test edilen kas, yerçekimine karşı hareketini tamamladıktan sonra, kendisine uygulanan karşı kuvvete, hiçbir direnç gösteremeden yeniliyor.
Aşil Refleksi
Teknik: İki durumda bakılabilir. a- Yatar durumda bacak hafifçe dışa rotasyon ve dizden fleksiyona getirilir. Bu sırada muayene eden sol avucunu ayak tabanına koyarak ayağı bilekten hafifçe dorsal fleksiyona getirip Aşil tendonuna vurur (Şekil 17.23).
Galant'ın çocuksu refleksi olarak da bilinen Galant refleksi, ilk olarak doğum öncesi dönemde 20. haftada görülmeye başlanır. Doğum esnasında ve doğumdan sonraki 4-6 aylık süreçte kaybolur. Galant refleksi doğum sürecinde bebeğin doğum kanalından aşağı doğru ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
Omurilik refleksleri kalıtsaldır ve ikiye ayrılır: Doğuştan gelen refleks. Sonradan kazanılan refleks.
7-Landau refleksi: Bebek yüzüstü durumda iki el ile gögsünden tutularak yavaşça kaldırıldıgında baslangıçta sadece basını kaldırır, sonra sırtını ve bacaklarını gerer, sırtı konkav bir duruma gelir. İlk bir yıl içinde dört faz halinde görülen bu refleks, en karakteristik görüntüsüne altıncı ayda ulaşır.
Yer çekimi yardımlı traksiyon ve inversiyon
Tedavi süresi genellikle 10-30 dakikadır.
En basit anlatımıyla traksiyon, spinal bölge rahatsızlıklarında uygulanan bir çekme tedavisidir. Çekme işlemi, spinal bölgenin çevresinde yer alan kas ve yumuşak dokunun uzatılması aynı zamanda da eklem aralıklarının arttırılması ya da kırık kemiklerin birbirinden uzaklaşması amacıyla uygulanır.
Traksiyon. Çekme kuvvetiyle yumuşak dokuların gerilmesi ve eklem yüzeyleriyle kemik yapılarının birbirinden ayrılması amacıyla kullanılır. Genellikle omurga rahatsızlıkları ve fıtık tedavisinde yararlanılır. Kemik erimesi, omurgada kırık, omurilik basısı, enfeksiyon ve tümör varsa uygulanmaz.
Paraşüt Refleksi
Bebek karın çevresinden tutularak baş aşağı düşebileceği bir pozisyona getirilir. Bu esnada bebek istemsizce ellerini ileri doğru atar. 8. aydan itibaren gözlemlenir ve ömür boyu sürer.
Elle Yakalama (Palmer) refleksi, bebeğin avucuna herhangi bir nesneyle dokunduğunuzda onu sıkıca yakalaması ve tutmasıdır. Bu kavrama hareketi yaklaşık 3 ila 4. ay dolaylarında ortadan kalkar.
Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
Refleks merkezlerinin büyük çoğunluğu medulla spinalis'te ve beyin kökünde bulunur.
Vücudun koruma mekanizmalarından biri olan refleks, sinir sisteminin muhtelif değişimlere ya da uyaranlara karşı gösterdiği tepkilerdir. Aniden gelişen reflekslerin ortalama süresi birkaç saniyedir.
Babinski Refleksi
Bu müdahale sırasında bebeğin ayak parmakları dışarıya doğru açılacaktır. Normal bir yetişkinde, tam tersi ayak parmakları içe doğru kıvrılır. Doğumdan itibaren ortaya çıkar. 6 ay ile 2 yaş arasında bu refleks yok olur. İki yaşından sonra devam ediyorsa doktor takibi önem kazanır.
Babinski refleksi ile bebeğin beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarının nörolojik yanıtlarına bakılmaktadır. Bu refleks bebeklerde yaklaşık iki yaşından sonra kaybolmaya başlamaktadır. Yetişkinlerde de bu refleksin kontrol edilmesi ile bir anormallik olup olmadığı kontrol edilmektedir.
Moro refleksi yenidoğan her bebekte görülmesi gereken bir reflekstir. Refleksin takip edilmesi bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Doğum travmaları, kas tonusunda zayıflık gibi bazı durumlarda moro refleksi geç görülmeye (5-7 aylar arasında) başlanır ve bir yaşa kadar devam eder.
Bu, kasın kasılması için sinyal verir (bundan sonra spiral şeklini yeniden kazanır), dolayısıyla kasın aşırı gerilmesini önler. Bu işleme germe refleksi denir.
Bebeklerin ayak tabanı bir cisimle veya hafif bir bası uygulanarak uyarılır. Bebeklerin ayak parmaklarının hareketi gözlemlenir. Ayak parmaklarının aşağı doğru kıvrılması gerekmektedir. Ayak parmağı yukarı doğru uzarsa anormal bir durum olabileceği düşünülmelidir.
Yakalama refleksi
Bebeğin avucuna ya da ayak tabanına bir cisim uzatılırsa, parmakları içe doğru kıvrılır ve onu sıkıca kavrar. Yakalama refleksi hamileliğin 28. haftasında başlar. 36. haftadan daha büyük bebekler, ona dokunan kişinin elini sıkıca kavrayarak kendi gövdesini yukarı doğru kaldırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri