Trakya kelimesi Eski Yunanca trachea kelimesinden türemiştir ve "gırtlak, soluk borusu" anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle Trakya, "Boğazlar Ülkesi"dir.
Trakya kelimesi Eski Yunanca'daki Thrāikē (Θρᾴκη) kelimesinden türemiştir ve Trak kavimine dayanır. Kökenini Yunan mitolojisinden alan Trak ismine ise ilk olarak Homeros'un İlyada destanında rastlanır.
Tarihi. Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Trakya bölgesi denince aklımıza üç devletin sınırları arasında dağılmış bir coğrafya gelmektedir; Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye.
Türkiye'nin en batısında ve Avrupa Birliği ülkelerinden, Bulgaristan ve Yunanistan sınırında yer alan TR21 Trakya Bölgesi; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinden oluşmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Çanakkale; Balkan Yarımadası'nın Doğu Trakya topraklarına bir kıstakla bağlanmış Gelibolu Yarımadası ile, Anadolu'nun batı uzantısı olan Biga Yarımadası üzerinde toprakları bulunan bir ilimizdir. Avrupa ve Asya'da toprakları bulunan Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir il sınırları ile çevrilidir.
Doğu Trakya, bugünkü Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki arazisini teşkil eder. Bunun dışındaki kısım ise Batı Trakya olup 1913'te kurulan Batı Trakya Hükûmet-i Müstakillesi sınırları esas alındığında bir kısmı Yunanistan'ın, diğer bir kısmı da Bulgaristan'ın sınırları içinde bulunmaktadır.
Gacallar ya da Müslüman Gagavuzlar; asıl Gacallar Balkanlar'da kuzeydoğu Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde ve çevresinde, sanal Gacallar ise Türkiye'nin Doğu Trakya bölgesinde yaşayan bir Türk topluluğudur.
Türkiye Çingeneleri veya Türkiye Romanları, Türkiye'de yaşayan bir Çingene etnik grubudur, çoğunluğu doğu Trakya'da yaşıyor.
birbirlerine hitap şekilleri de bir o kadar egzantirik. günlük hayatta muhatap oldukları kendilerinden yaşça büyük erkeklere meslek, fonksiyon, statü gözetmeksizin dayı yahut aga diye sesleniyorlar. kendi aralarındaki konuşmalarda adaş kelimesi çok yaygın.
Traklar ve Makedonlar
M.Ö. 4,000 yıllarından itibaren doğu ve batı Trakya'yı Bulgaristan'ı ve Makedonya'yı kapsayan geniş bölgede Trak (Tur-Ok) halkı yaşıyordu.
Selanik (Yunanca: Θεσσαλονίκη Tessaloniki Yunanca telaffuz: [θesaloˈnici]), metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir.
Bu bağlamda mütarekenin ardından Ankara hükûmeti tarafından Trakya'yı teslim almakla görevlendirilen Refet Paşa'ya, aynı zamanda İstanbul'da Ankara hükûmetini temsil etme yetkisi verilmişti.19 Ekim 1922'de Gülnihal Vapuru'yla İstanbul'a gelen Refet Paşa coşkuyla karşılanmıştır.
Tekirdağ, Trakya'nın güneyinde, verimli topraklara sahip modern bir tarım ve sanayi kentidir. Marmara Denizi kıyılarında genel olarak Akdeniz iklimi egemendir.
tuğçe adının da buradan geldiği mesela sanılabilir sanırım. severek kullandığım, daha çok trakya da, göçmenler arasında sıkça kullanılan hitap sözcüğüdür. genelde kız çocukları ve/ya genç kızlar için kullanılır.
Trakya yöresinin yemek ve yöresel tad olarak: ayçiçeği, köftesi, kirazı, balığı, bozası, helvası, Hayrabolu'nun Tatlısı, cıbadem Kurabiyesi, Akıtma, Arnavut Ciğeri, Ayva Reçeli, Aşure, Badem Ezmesi, Bakla Çorbası, Beyaz Peynir, Bohça Böreği, Bulgur Çorbası, Bulgurlu Kol Böreği, Büryan, Bıldırcınlı Patlıcan, Ciğer ...
Çingeneler yaşadıkları her ülkede değişik adlarla anılırlar. Çingeneler, dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biridir. Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerlerin başında özellikle Adana (Cono aşireti) olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.
Türkiye'de 400 bin ile 600 bin arasında Çingene olduğunu tahmin ediliyor. Dünyaya bakıldığı zaman Hindistan'da 2 milyondan fazla Çingene bulunurken, Romanya'da 500 bin, Macaristan'da 800 bin ile 1 milyon arası, Ukrayna'da 500 bin ile 750 bin arasında Çingene yaşadığı düşünülüyor.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Bölgenin adı olan Balkanlar sözü Türkçedir. Bir bölge adı olarak Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu'nca “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir.
Trakya, Trak kavmine ait olan bölge ya da ülke anlamına gelir. Yaklaşık 25 asırdır kullanılan bu sözcük Yunanca kökenlidir. Trakya Nerededir? Trakya, Marmara Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alır.
I. Dünya Savaşı'nın galibi İtilaf Devletleri, Bulgaristan ile imzaladıkları Selanik Mütarekesi'nin ardından Batı Trakya'yı; Osmanlı Devleti ile imzaladıkları Mondros Mütarekesi'nin ardından Doğu Trakya'yı fiilen işgal altına aldılar.
Günümüzde Batı Trakya diye ifade ettiğimiz bölge, Osmanlı Devleti'nin son idarî taksimatında Edirne Vilâyeti sınırları içinde kalmaktaydı. 1912-1918 tarihleri arasında Bulgaristan'ın idaresinde kalan bölge I. Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanistan'ın idaresine geçmiştir.
Yunanistan'daki Türk varlığı Batı Trakya'yla sınırlı olmayıp, Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalar'da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfus da bulunmaktadır.
Yunan Başbakanı Venizelos, dış politika kurnazlığı olarak nitelenen manevraları ile İzmir ve Doğu Trakya'nın işgali yetkisini Paris Konferansı'nda alınca ilk olarak İzmir daha sonra da Doğu Trakya Yunanlılar tarafından işgal edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri