Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır. Pişmiş domatesin böyle bir etkisi yoktur.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli.
Domates yüksek su içeriğine sahiptir. Fakat bunun yanında asidik bir sebzedir. Bu nedenle özellikle hassas midesi olanlar için sorun teşkil edebilir. Midesi rahatsız olan kişilerde çiğ ve pişmiş domates tüketilmesi mide zarını tahriş edebilir ve gaz oluşumunu tetikleyebilir.
Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir.
Aşırı kilo veya şişmanlık, günde 3 fincandan fazla kahve içimi, karbonhidratlı içecekler de reflüyü ortaya çıkartmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
Kabızlık sorunu olanların beslenmelerinde yer vermesi destek olabilir. Ancak bazı kişiler için pişmiş domates asidik yapısı nedeniyle reflü veya hazımsızlığı tetikleyebilir.
Domates ve reflü
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır.
Uzmanlar son yapılan araştırmada pişirilmiş domatesin özellikle uyku bozukluğuna iyi geldiğini ortaya çıkarmış. Ayrıca domates pişirilince asit ve madde oranlarının da yükselmesini belirten uzmanlar düzenli tüketildiğinde vücudumuza birçok fayda sağladığını vurguluyor.
İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber, jalapeno biberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur.
Ayrıca reflü hastalarında çiğ sarımsak, çiğ soğan, mercimek, nane gibi yiyecekler de yemek borusu ile mide arasındaki kapağın gevşemesine yol açacağı için şikâyetlerin artmasına yol açabilir.
4) Haşlanmış Patates
Patatesi haşlama olarak tükettiğinizde, kalorisini düşürmüş ve sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Bu seçim sayesinde mide asitlerinin yemek borusuna yükselmesini engellersiniz.
Bulgur, kuskus, esmer pirinç ve patates gibi karbonhidrat ve lif açısından zengin yiyecekler reflüye iyi gelmektedir.
Tahin, ülser, gastrit, reflü vb. mide rahatsızlıklarında kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
*Yoğun kahve ve çay tüketimi; Kafein ve tein içeren bu içecekler yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki (halk arasında mide kapakçığı olarak bilinen bölge) kasların gevşemesine yol açarak reflüyü artırıyor.
Reflüsü olanlar, yağlı yemek, çiğ sebze, meyve (özellikle domates soğan,narenciye), salçalı yemek, çay, kahve, asitli içecekler, sucuk, salam, sosis, mayalı hamur işleri ve özellikle alkolden uzak durmalıdır.
Özellikle reflü hastalığı olanların bayramda baklava, börek, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınmaları öneriliyor.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez. Bu durum asitlerin yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ara öğünler yapılması veya sağlıklı atıştırmalıklar alınması tavsiye edilir.
Reflünün (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) belirtilerini azaltmak için: Hangi egzersizleri yapalım? Karın içi basıncı artırmayan egzersizler tercih edilmelidir. Yürüyüşler ve kültür-fizik tarzındaki hareketler uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri