Tramp taşımacılık, genel anlamda yer altı madenleri, ham petrol, kereste, kömür gibi taşınırken geminin tamamını ya da büyük bir kısmını dolduran maddelerin tek seferde taşınması için kullanılan bir taşıma şeklidir.
Denizyolu taşımacılığı genel olarak bakıldığında sefer türlerine göre iki gruba ayrılmaktadır: Tramp (Düzensiz) Taşımacılık. Liner (Düzenli) Taşımacılık.
Liner taşımacılık bu doğrultuda bilinmesi gereken yöntemlerden biri. Planlı taşımacılık olarak tanımlanması da mümkün olan bu taşımacılık türünde, heterojen haldeki yüklerin hangi tarihte hangi limanlardan alınacağı, hangi limanlara hangi tarihte uğranacağı ve hangi yüklerin nerede indirileceği önceden planlanır.
Liner taşımacılık hizmet odaklı bir taşımacılık türüdür. Liner taşımacılıkta, gemilerin limandan kalkış saati, gideceği limana varış tarihi ve geminin başka bir gemiye veya tır'a aktarma yapacağı yerin konumu ve tarihi önceden planlanarak belirlenmiştir.
Bu noktada deniz yolu taşımacılığı 5'e ayrılmaktadır. Bunlar; Tanker Taşımacılığı, Ro – Ro Taşımacılığı, Konteyner Taşımacılığı, Kombine Taşımacılık, Dökme Yük Taşımacılığı'dır.
İlgili 15 soru bulundu
Yük ve gemi türüne göre denizyolu taşımacılığı tanker, konteyner, Ro-Ro, dökme yük ve kombine şeklinde beş başlıkta toplanır: Tanker taşımacılığında genellikle gaz ve petrol gibi tehlikeli kimyasal maddeler taşınır.
Taşımanın ülke içinde ya da dışında yapılmasına göre uluslararası ve yurtiçi taşımacılık olarak iki sınıfa ayrılabileceği gibi, seçilen taşıma türüne göre de karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu vb. şeklinde farklı gruplara ayrılabilmektedir.
Ardiye (Storage): Ürünlerin/malzemelerin saklanıp muhafaza edildiği yer, saklama/muhafaza etme hizmeti ve bu hizmet için ödenen ücret. Astarya (Laydays and Cancelling Clause – LayCan): Geminin yükleme veya boşaltma için söz konusu limanda kalabileceği günlerin oluşturduğu aralıktır.
1) FCL/FCL (FULL CONTAINER LOAD) : Bir yükleyici tarafından konteynerin tümünün, bir alıcıya sevk edilmesidir. 2) FCL/LCL (FULL CONTAINER LOAD / LESS THAN A CONTAINER LOAD) : Bir yükleyici tarafından, birden fazla alıcıya mal yüklenmesidir.
Ro-Ro, Roll on ve Roll off kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Tekerlekli vasıtaların gemilerle bir yerden bir yere nakledilebilmesini ifade etmektedir. Bu tarz yükleri taşıyan gemilere Ro-Ro gemileri, bu tip taşımacılığa da Ro-Ro taşımacılığı denilmektedir.
Kara yolu, deniz yolu ve hava yolu taşımacılığında sevkiyat işlemlerini, gümrükleme ve sigorta hizmetlerini yapan firmalara forwarder denmektedir. Yani nakliyeyi başından sonuna yöneten, sonunda size ulaştıran firmalardır.
Çok modlu taşıma ürünlerin en az iki farklı taşıma yöntemi ile taşınması olarak tanımlanmıştır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çok Modlu Taşımacılık konvansiyonunda da bu tanıma, bir ülkeden farklı bir taşıma sistemi ile yüklenip, diğer ülkeden başka bir taşıma yöntemi ile teslim edilmesi eklenmiştir.
LTL (Less Truck Load), parça parça taşımacılık anlamına gelir. Taşımayı sağlayan araç, kamyon veya konteynerin taşıma kapasitesinin hacmi veya ağırlığı tam olarak dolduramayan bir yükü tamamlamak için lojistik terminolojisinde kullanılan bir terimdir.
Düzenli (Liner) Taşımacılık: Bu taşımacılık türü, tramp taşımacılığın aksine yükün değil hizmetin ön planda olduğu bir taşımacılık türüdür. Liner taşımacılıkta, gemilerin kalkış, varış ve aktarma limanları önceden belirlenmiş durumdadır.
Blok Tren Taşımacılığı, Belirlenmiş olan yüklerin, yüklendiği istasyondan varacağı istasyona kadar herhangi bir şekilde lokomotif ya da vagon değiştirmeden yapılan taşımacılık yöntemine adı verilir.
Lowbed taşımacılığı, büyük ve ağır nesneleri alçak yükleyici kullanarak taşımanın bir yoludur. Kullanılan römork, "normal" bir yarı römorktan çok daha alçak bir şasi üzerine monte edilmiş iki veya daha fazla dingil üzerine konumlandırılır. Böylece daha yüksek nesnelerin taşınmasına izin verir.
Medial kollateral bağ (MCL). Dizin iç kısmına stabilite sağlayan bağ. Yanal kollateral bağ (LCL). Dizin dış kısmına stabilite sağlayan bağ.
Komple Konteyner Yükleme (Full Container Load, FCL) hizmetimiz, dünyanın çeşitli yerlerindeki ana limanlardan hepsine gidiş ve geliş hizmetlerini sağlamaktadır. Parsiyel Yükleme (Less than Container Load, LCL), daha küçük, zamana daha az duyarlı ürünleri sevk etmek için en esnek ve en ucuz yoldur.
Denizyolu Parsiyel Servis (LCL) : Taşınacak yük bir konteyneri doldurmuyorsa içerisine iki yada daha fazla alıcısı olan yükler yüklenerek denizyolu parsiyel servis hizmeti sunulmaktadır. Konteyner gerekli limana ulaştığında, alıcıların gümrükçülerine kontrol edilertek teslim edilir.
SOLAS olarak bilinen bu sözleşme İngilizce safety of life at sea cümlesinin kısaltmasıdır. SOLAS Sözleşmesinin temel amacı, ticari gemilerin inşası, teçhizatı ve işletilmesi ile ilgili minimum emniyet standartlarının belirlenmesidir.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
Voyage Charter Nedir? Voyage charter bir geminin belirli bir yolculuk için kiralandığı yöntemdir. Bu yöntemde charter anlaşması uğranacak limanları, varış noktalarını ve varsa kargo kısıtlamalarını da içerir. Voyage charter genellikle sevk edilmesi gereken kargosu olan üçüncü taraf lojistik firmalarınca üstlenilir.
Bu sistemler, karayolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıdır. Artan uluslararası rekabet ortamında, taşımanın daha süratli ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
Doğru ürünü, doğru teknolojiyle, doğru koşulda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru müşteriye ve doğru fiyatla ulaştırmak lojistiğin güncellenen 7 doğrusunu oluşturuyor.
Karoser, kamyon, tır, otobüs gibi taşıtların yük ya da yolcularını taşıdıkları kısma verilen addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri