İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.
Elverişsiz hava şartlarının sebep olduğu ertelemeler nedeniyle Axiom-3 ekibinin seyahati 18 gün ile rekora imza attı. Bir diğer rekor da, yaklaşık 48 saat sürecek dönüş yolculuğu. Bu yolculuk, Dragon uzay aracının bugüne kadarki "en uzun transfer süresi" olarak rekora imza atmış olacak.
Dragon kapsülünün ISS yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek
Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süreleri olacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Alper Gezeravcı'nın uzaydan 2 Şubat'ta geri dönmesi bekleniyor.
Şurada Paylaş! Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.
İlgili 35 soru bulundu
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
Bu kapsamda Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya gidişi 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece saat 00.49'da gerçekleşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Alper Gezeravcı'nın misyonda kullanılacak armayı tanıttığı videoya yer vermişti.
Gezeravcı, uzayda yaptığı 13 deneyi temsilen karşılamada yer alan 13 çocuğa teşekkür ederek, “Kutlu yolculuğumuzun bayrak değişimini temsilen kardeşlerime 13 Türk bayrağı verdim. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda deneylerimizi takdir eden mesajlarıyla döndüm” dedi.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kapsülden 17:28'de çıkış yaptı. Türkiye'nin ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüş yaptı. Alper Gezeravcı, 48 saat önce Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılmıştı.
Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor
Gemide yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından Ax-3 ekibi uzay aracından başarıyla çıkarıldı. Gezeravcı ve Ax-3 (Axiom Mission 3) ekibi sağlık kontrolünün ardından Houston'a gidecek ve orada daha kapsamlı bir sağlık prosedürünün ardından bir süre de karantinada kalacak.
Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979; Silifke, Mersin), Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi, uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaya gidiyor! 84 milyon 01.11'e kilitlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Gezeravcı'yı Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti. Alper Gezeravcı, ISS'de geçirdiği 18 gün boyunca yanında bulunan Türk bayrağını ve "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu" yazan peçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim etti. Erdoğan da Gezeravcı'ya saat hediye etti.
Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay görevini tamamladı. Gezeravcı, yarın Türkiye saatiyle 14.00'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılacak. Dünya'ya dönüş yolculuğu öncesinde Ax-3 ekibi için uğurlama töreni yapıldı.
Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna çıkacak astronot uluslararası uzay istasyonunda 14 gün kalacaktır. Uzay gidicek astronotun, uzayla buluşma tarihi 2023'ün son çeyreği olarak belirlenmiştir.” Açıklamasıyla uzaya gidecek ilk Türk Alper Gezeravcı ve ilk yedek Türk astronot Tuva Cihangir Atasever oldu.
SON DAKİKA 🚨| Alper Gezeravcı Yurda Döndü! Uzay Görevini Tamamlayan İlk Türk Astronot Türkiye'de... - YouTube.
Uzay aracı ile ISS arasında bağlantı sağlayan geçidin kapatılması ve aracın ISS'den uzaklaşmaya başlamasıyla Dünya'ya dönüş süreci başlıyor. Motorları kapalı olan uzay aracı, ISS'den ayrıldığı an istasyondan farklı yörüngede ilerlemeye ve daha sonra yer çekimi nedeniyle Dünya'ya doğru çekilmeye başlıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzaya gidiş tarihinin 17 Ocak 2024'e ertelendiğini duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) paylaşımını alıntılayarak, açıklama yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Uçuş maliyetini Space.com açıkladı: “Koltuk başına 55 milyon dolar alınacak.”
Çünkü, bu gezegendeki yer çekimi dünyadaki zamandan farklıdır. Söz konusu gezegende bir (1) saat dünyadaki yedi (7) yıla karşılık gelmektedir. Kahraman Cooper ve diğer astronotlar burada tam üç (3) saat geçirirler.
ISS uzayda saniyede 7670 metre hızla hareket ediyor, bu gerçekten büyük bir hız, Dünya'nın da eksen dönüş hızı saatte 1670 km. yani saniyede 465 metre.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri