Konstrüksiyon, bakım-onarım, inşaat, montaj ve yerinde imalatta çok yönlü ve kapsamlı kullanılabilen, ağır koşulların dayanıklı ve portatif, endüstriyel, alternatif akım kaynak makinesidir. Her tip rutil elektrodlar ve alternatif akımda kullanılabilen, diğer tip elektrodla yapılan kaynak işlerinde kullanılır.
Transformatör Gerilimi düşürür, akımı yükseltir, redresör ise dalgalı akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştüren makinedir.
Alternatif akım veren kaynak makinelerine transformatör veya kısa adıyla kaynak trafosu adı verilmektedir. Alternatif akımı doğru akıma çevirme gibi özellikleri yoktur.
Kaynak makineleri kaynak akımını sağlayan özellikte oluşturulmuştur. Makine kaynak akımını, elektrik tesisatından aldığı elektrik enerjisini kaynak arkını sürekli kılacak gerilim ve şiddete dönüştürerek sağlar. Kaynak makinesi alternatif akımı doğru akıma dönüştürme görevi üstlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Hem AC hem de DC kaynağı, makinenin elektrotundan geçen akımın polaritesini ifade eder. AC, Alternatif Akım anlamına gelir; burada DC, Doğru Akım anlamına gelir.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Boşta çalışma gerilimi normal şartlardaki kaynaklarda alternatif akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta 70 Volt efektif değer, doğru akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta ise 100 Volttur.
Transformatörlerin çalışma prensibi, elektrik enerjisinin bir iletkenden diğerine manyetik akı yoluyla iletilmesidir. Transformatör, en basit halinde, iki bobin ve bir nüveden oluşur. Nüvedeki bobinlerden birinin üzerinde uygulanan gerilim nüve üzerinde bir manyetik akının oluşmasına sebep olur.
Transformatörler, elektrik enerjisi dağıtım alanında, enerji santrallerinde ve şebekeden enerji alan her cihazda kullanılır. Kısacası, eğer bir yerde alternatif akım (AC) kullanılıyorsa, orada transformatör vardır.
Yükseltici ve alçaltıcı özelliğe sahip olan trafo çeşitlerinin yanı sıra güç trafosu, dağıtım trafosu, akım trafosu, gerilim trofusu, tek fazlı transformatör, oto trafoları ve izolasyon trafoları olmak üzere pek çok farklı şekillendirme yöntemleri bulunmaktadır. Bu makinelerin her birinin farklı özelliği bulunmaktadır.
Genel olarak transformatörler bir elektrik devresinde voltaj veya akımı düşürmek veya yükseltmek için kullanılmaktadır.
Akım trafosu devreden geçen akımı ölçmek için kullanılan ölçü transformatörleridir. Yüksek akımların ölçü aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli olmasının yanı sıra kimi zaman oldukça tehlikeli ve zordur. Bu yüzden devreden geçen akımın ölçülebilmesi için belirli bir değere indirgenmesi gerekir.
Bir DC güç kaynağı genel olarak yapısında bir transformatör ve doğrultma, filtreleme, regülasyon görevlerini yerine getiren bir devreden oluşur. Şebekeden gelen elektriğin geçtiği ilk yer transformatörlerdir. Transformatörler, üzerine gelen 220V'luk AC gerilimi trafo değerine göre daha düşük bir AC gerilime dönüştürür.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
ÖNERİLEN : 25 mm kablo kesiti 3metre şase ve 5metre kaynak pensesi. Kesit artması durumunda 35mm kablo ve 5metre şaser + 10 metre kaynak kablosu.
EN1993-1-8:2003'e göre minimum kaynak için minimum etkili boğaz kalınlığı 3mm olarak verilmiştir.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan DC şarj, bu yönüyle daha çok “hızlı şarj” olarak biliniyor. Bunun sebebi ise DC şarj istasyonlarının şebekeden aldığı alternating current (alternatif akımı) kendi içinde doğru akıma dönüştürülebilmesinden ileri geliyor.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
İnverter kaynak makinası 200 amper ve benzeri özelliklerde üretimi yapılan ürünlerdir. Jeneratörlerdeki gibi bir akımla çalışan bu makinelerin farklı tip üretimleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri