Transformatörler frekans değeri değiştirilmeden, gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi gerçekleştirirler. Genellikle bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürme, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı gibi amaçlar için kullanılırlar.
Transformatörün işlevi, düşük akımlı yüksek gerilimli elektriği, hemen hiç enerji kaybı olmaksızın yüksek akımlı düşük gerilimli duruma (veya tam tersi) dönüştürmektir. Transformatörler elektrikle çalışan birçok cihazın tamamlayıcı elemanıdır.
İdeal transformatörlerde güç korunur. İkincil bobindeki gerilim ve akım bobinlerdeki sarım sayısına göre değişir. Birincil bobindeki gerilim ve güç kaynağının sağladığı gerilim ve güçtür değişmez.
Primer sargıya uygulanan gerilim zamana bağlı olarak, her an yön ve şiddet değişimine uğrar. Bunun sonucu olarak manyetik alanın da her an yönü ve şiddeti de değişir. Bu değişken alanın sekonder sargıları kesmesiyle, sargılar üzerinde alternatif gerilim indüklenir.
Şehrin belli bölgelerinde bulunan trafo ne işe yarar diyenler için bu, elektrik akımında ve geriliminde değişiklikler yapmaya yarayan bir güç istasyonudur. Trafo nedir sorusuna verilecek en basit cevap, bu merkezler birden fazla elektrik devresini birbirine bağlamayı sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Transformatör, aynı gücü koruyarak bir manyetik alan vasıtasıyla bir devredeki voltajın yükseltilmesine veya düşürülmesine izin veren bir cihazdır. Alternatif akım devresi içindeki voltajı en aza indirme veya artırma yeteneğine sahiptir. Bu voltaj değişimi, güç değişmeden tutulurken gerçekleştirilir.
Transformatör Çalışma Prensibi
Oluşan manyetik akının yönü ve şiddeti sürekli değişir. Bu manyetik akı, çıkış bobini üzerinde bir gerilim indüklenmesini sağlar. Özetle, ilk bobine uygulanan gerilimden bir manyetik alan meydana gelir ve bu manyetik alan sayesinde bir diğer bobine enerji aktarımı gerçekleşir.
İzolasyon amacıyla ve bazen de sığaçlar ve dirençlerle beraber kullanılır. Elektrik akım iletiminde, esas olarak voltajı yükseltmek veya düşürmek için kullanılır. Ölçü aletlerinde özel transformatörler kullanılır.
Güç trafoları santrallerde üretilen elektrik enerjisini yükseltir. Böylece (yükseltici ve güç trafosu) şehir merkezlerinde indirici trafo merkezlerinde ise düşürür.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Trafonun tam adı transformatördür. Elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarar. Elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir aynı zamanda. İngilizce bir terim olan “transformer” kelimesinden günümüze trafo olarak evrilmiştir.
Transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi bir devreden diğer devreye geçirirler. Yani, herhangi bir alternatif akım (AC) ve gerilim seviyesini frekansını değiştirmeden istenilen oranda düşürmeye veya yükseltmeye yarayan aletlere transformatör denir. Transformatörün kısaltılmış hali trafodur.
Güç trafosu kullanımı ile gerilim değişimi esnasında gücün sabit tutulmasına olanak sağlanır. Güç trafoları, akımın gücünü ve frekansını değiştirmeden ihtiyaç duyulan gerilimi arttıran ve azaltan işlemleri gerçekleştirirler.
Transformatörler genellikle enerji iletiminde ve dağıtımında kullanılır. Elektrik enerjisinin santrallerden, kullanım alanlarına iletimi sırasında hatlarda ısı şeklinde güç kaybı ve gerilim düşümü olur. Bu durumu asgariye indirmek için güç sabit tutulup gerilimin yükseltilmesi gerekir.
Örneğin, Transformatör primer gerilimi VP, sekonder gerilimi VS, yük direncindeki gerilim düşümü VL ile gösterilmektedir. Bir transformatörde gerilim değerleri ile sarım sayıları arasında şu bağıntı vardır: VP/VS = NP/NS NP/NS = n değerine TRANSFORMASYON (Dönüştürme) ORANI denir.
Transformatörler, elektrik enerjisi kullanımının olduğu çoğu yerde kullanılmaktadır. Enerji santrallerinde, şehirlerin elektrik enerjisi dağıtımında, şebekeden enerjiyi alan her cihazda transformatörler bulunmaktadır. Alternatif Akım'ın (AC) olduğu her yerde transformatör vardır, diyebiliriz.
Transformatör Kayıpları
Bu nedenle verimleri diğer elektrik makinalarına göre daha yüksektir. Ancak bütün elektrik makinelerinde olduğu gibi transformatörlerin de kayıpları vardır. Bu kayıplar; demir kayıpları ve bakır kayıpları olmak üzere iki çeşittir.
Akım ve gerilimin frekans değeri değişimine ihtiyaç duymadan değiştirilmesine olanak sağlayan trafolar elektrik devrelerinde önemli bir göreve sahiptir. Gerilimin ideal seviyede dengelenmesini olanak sağlayan bu araçlar, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımında görev alırlar.
Elektrik enerjisinin taşınması sırasında alternatif akımının gerilim değerini alçaltıp yükselten devre elemanına transformatör (trafo) denir. Transformatörler, alternatif akımın frekans değerini değiştirmeden akımı ve gerilimi değiştiren devre elemanıdır.
Sekonder sargının gerilimi primerdeki gerilimden yüksek ise, yani çıkıştaki gerilim sinyali giriştekinden daha yüksek ise bu tip transformatörlere yükseltici transformatörler denir. Televizyonlarda bu tip trafolar kullanılır.
Şebekeden gelen 220 voltu düşüren ise şarj aletlerinde bulunan transformatördür. Bu aparat yeni nesil televizyonların içerisine, bilgisayarların kasasının girişine gibi cihazların farklı bölümlerinde de bulunabiliyor.
Enerji hatlarından ve elektrik devrelerinden geçen akımı, ölçü aletlerinin, sayaçların, rölelerin ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtların zarar görmeden ölçebileceği seviyeye indiren ve bu cihazları yüksek akımlara karşı izole eden devre elemanlarına akım transformatörleri denmektedir.
Cevap: katihal fiziği alt dalına girer.
Transformatörün primer (giriş) ucuna bağlı alternatif akım kaynağının akım değeri ve yönü sürekli değiştiğinden demir çekirdekte yönü ve büyüklüğü sürekli değişen manyetik alanın oluşmasını sağlar. Bu değişim sekonderde indüksiyon akımının oluşmasına neden olur.
Bir fazlı bir transformatör, bir fazlı AC olup ve bir fazlı AC çıkışı veren elektrikli bir cihazdır. Bir fazlı transformatörün maliyeti 3 fazlı dağıtım transformatöründen daha düşüktür. Bu nedenle kentsel olmayan alanlarda güç dağıtımında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri