Yöreden yöreye göre susamların isminin küncü olarak değiştiği bilinir ve buna göre günümüzde bazı bölgelerde susam yerine küncü ismi kullanıldığı görülmektedir. Sağlık açısından güçlü besinlere sahip olan susamlar, çeşitli yöresel mutfaklarda birçok lezzeti yaratabilmek için hamurların içlerinde çokça kullanılır.
Susam ya da Küncü Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür.
Susam (Sesamum indicum L.), dünyanın birçok farklı bölgesinde çeşitli isimlerle anılmaktadır. Benniseed (Afrika), benne (Güney Amerika), gingelly (Hindistan), gengelin (Brezilya), sim-sim, semsem (İbranice) ve tila (Sanskritçe) gibi farklı isimlerle bilinen susam, dünyanın bilinen en eski yağlı tohumudur.
Küncü, Latincede Sesamum İndicum olarak geçmektedir, bir bitki türüdür. Yöresel bölgelerde küncü olarak bilinse de, aslında halk arasında susam olarak bilinen baharattır.
Afrika kökenli susam olan küncü sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Mutfaklarda hamur işlerinde tercih edilen bu baharat çeşitli işlemlerden geçirilerek yemeklerde ve kozmetik alanında yağ olarak sıklıkla tüketilmekte ve kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Yöresel lezzetlerin ayrıldığı mutfaklarda, tarifler verilirken ve çeşitli tariflerin kullanıldığı susamlar, yemeklere atılacağı miktarlar paylaşıldığında küncü adını alır.
beyaz olana susam diyoruz. Elazığ'da da küncü denir. Egzaması olan tahin susam yemesin.
Susamın yağlı ve lezzetli olması dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. Susam çeşitleri; simitlik susam, pastalık susam, pastalık küçük taneli susam, bisküvilik susam, beyaz susam ve hulled susam olarak sınıflandırılmaktadır.
Adana Dili ve Edebiyatı: Löppüş- Löppi: Adanaca Büyük gülle. Herhangi bir cismin (erik, Şırdan, gulle vs.)
Ayrıca bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayan siyah susam, kabızlık çeken ve/veya hemoroid rahatsızlığı bulunan bireylerde de fayda sağlayıcı olabilir. Sağlıklı yağ içeriği nedeniyle kalp ve damar dostu olan siyah tahin, saç, tırnak ve cilt sağlığı içinde faydalı kabul edilmektedir.
Küncülü Kömbe(Malatya Elazığ Yöresi)
Lezzeti en iyi susam olarak ise Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova Susamı olarak bilinen susamdır. Gökova Susamı lezzeti tescilli bir susamdır.
Beyaz susam; tahin yapımında, simitlerde, ekmeklerde, pastalarda, böreklerde, çöreklerde ve kuru pastalarda kullanılır. Özellikle pastalarda kullanılan ve güzel tat veren bu besin sağlık açısından da faydalıdır.
Tahin, şeker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla üretilen helva, iftar sonrasında atıştırmalık olarak tercih ediliyor.
i. (Eski Türk. künçit < Tohar.) halk ağzı. Susam tânesi.
Tavaya konulan yıkanmış küncüler kısık ateşte iyice kavrulduktan sonra içine pekmez ilave edilerek katılaşıncaya (-akıtlaşıncaya) kadar ateşte tutulur, şeker ilave edilip karıştırılır ve ateşten alınır. (Kıvamını anlamak için bir kâseye soğuk su konularak pişen 'akıttan bir tutam içine atılır.
(halk ağzı) (Gaziantep, Adana ağzı) Dalkavuk.
adana lugatinda, aralik anlamina gelen, kelime. kıbrıs ağzında da aralık bırakmak anlamına gelir.
Löbbüş (Adanaca): Büyük gülle. #Aile #Adanaca @ayyapim @showtv @kivanctatlitug @serenayss @selinsekerci @abdurrahmanyunusoglu @al...
Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir.
Ege Bölgesi 128157 dekarlık hasat alanıyla Türkiye toplam susam üretiminin %43,2'sini karşılamaktadır. 2014 yılında Ege Bölgesi illeri arasında en fazla susam üretimine sahip il 2443 tonluk üretimiyle Manisa'dır (Anonim, 2014).
Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye'den talep ettiği yerli susam tohumudur.
Bazı yörelerde küncü diye de bilinen susamın botanik adı da Sesamum İndicum'dur. Bir kapsülün içinde tane tane olan susamın beyaz, kırmızı, sarı, siyah ve kahverengi renkleri vardır. En yaygın yetiştirileni beyaz renkte olanıdır.
Kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından yapılan tahin, biraz acı bir tada sahiptir ve özellikle İran, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak yer alır.
Siyah Susam Yani Küncü Önce Kavrulup Sonra Çekilerek Elde Edilen Yöresel Ezmemizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri