Travmalarda psikolojik yaklaşım, travma sırasında ve sonrası yaşananların psikolojik rahatsızlıklar geliştirebileceğini söyler. Herhangi bir travmaya maruz kalmışsan, bedenin, zihnin ve beynin bundan farklı şekilde etkilenir. Travma anında beynin alarm sistemleri etkinleşir.
Öğrenciye, afet ve travmatik olaylara maruz kalmış kişilere psikolojik destek sağlama, saldırgan ve ajite hastaya yaklaşım, tükenmişlik sendromu ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Psikolojik travma, kişinin beklemediği bir olaya sınırlarını zorlayan bir şekilde maruz kalmasıdır. Travma, Amerikan Psikiyatri Birliği (1980) tarafından normal insan deneyiminin ötesinde seyreden olaylar olarak tanımlanmıştır. Bu olaylar doğal afetler, trafik kazası, yangın, tacize uğrama gibi durumlardır.
Birçok birey, travmatik bir olaydan kurtulduktan sonra ilk aşamada travmatik olayın olduğunu düşünmeyi bırakamamak, korku, kaygı, öfke, depresyon, suçluluk gibi travma sonrası stres bozukluğu benzeri semptomlar gösterebilir. Bunların hemen hepsi bireyler tarafından travmaya karşı verilen yaygın tepkilerdir.
Bunlar; fiziksel, duygusal, bilişsel ve kişilerarası tepkiler olarak sıralanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Travmatik olayların en tipik özelliği, kişinin dünyadaki emniyet ve güvenlik algılarını derinden etkilemesidir. Kişinin geleceğe güveni sarsılabilir, yaşamı anlamlandırma ve kendini düşünme ve hissetme şekilleri farklılaşabilir. Bu etkiler ilişkilere farklı şekillerde yansıyabilir.
Çoğumuz travmatik olaydan sonra kendiliğinden iyileşiriz. Ama bazı kişiler travmatik olaydan sonra aylar, hatta yıllar geçse bile iyileşmeyebilir, travmadan dolayı aşırı stres veya kaygı yaşamaya devam ederler.
Fiziksel tepkiler: Baş, göğüs ağrısı, mide yanması ve/veya bulanması,kalp sıkışması, gürültüye karşı duyarlılık, iştah artması yada tam tersi azalması, sürekli yorgunluk hali, nefes darlığı ve kolay hastalanmak gibi fiziksel tepkiler aslında bedenimizin travma karşısında bir çeşit kendini ifade etme halidir.
Deprem, yangın, savaş, ölüm, kazalar, taciz, tecavüz, istismar, şiddet, çocukluk anıları… Bu travmalar sonucunda kişi yoğun duygular hisseder. Eğer yaşanan yoğun duygu olaydan hemen sonra ortaya çıkar ve kısa süreli devam ederse akut stres bozukluğu olarak adlandırılır.
Bu, bir yangın, kaza, hırsızlık, saldırı, ölüm gibi travmatik bir olaya tanık olmak veya birçok insanı kapsayan bir felaket veya kişiyi, arkadaşlarını veya ailesini kapsayan kişisel bir olay olabilir. Bazı yazarlar, doğum travmasından da söz eder.
EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" kelimelerinin baş harfi ile isimlendirilen bir terapi yöntemidir ve Türkçeye "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme" olarak çevrilmiştir.
Küçükken yaşanan travmalar sorunundan kurtulmak aslında mümkündür. Herhangi bir uzmandan yardım alınarak uygulanan psikoterapi tedavisin geleneksel olsa da, birey geçmişini anlatarak içinde tuttuğu ve takıntı haline getirdiği sorunların yükünden kurtulacağı için oldukça etkilidir.
Büyük T dediğimiz travmalar bu niteliktedir. Savaş, terör saldırıları, silah veya bıçak gibi öldürücü aletlerle yaralanmalar, taciz ve tecavüz olayları, işkenceye maruz kalma, deprem, sel, tsunami gibi doğal afetler, uçak, araba, gemi, tren kazaları bu tür travmalara örnek olarak verilebilir.
Çoğu kişide, travmayı izleyen günlerde görülen ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelen bu belirtiler, bazı kişilerde aylarca hatta yıllarca sürebilir. Aynı zamanda belirtiler bazen travmatik olaydan aylar sonra da başlayabilir.
Biyolojik çalışmalar üzerinde tartışmalar devam etse de travmanın genetik olarak çocuğa aktarıldığı bulunmuştur. Çocuklara genler aracılığıyla travma miras edilmesine epigenetik denilmektedir.
Travmatik yaşantılar ölüm, doğal afetler, kazalar, terör eylemleri, savaş gibi ölüm tehdidi, ciddi bir yaralanma ya da şiddete maruz kalmayı içeren durumları tanımlar.
Duygusal şok üzüntü, öfke, endişe, suçluluk, umutsuzluk, kaygı, korku, karamsarlık, donukluk, aşırı sinirlilik, çaresizlik, benlik duyguları, geçmiş travma ve kaybın alevlenmesi. Kaygı ve kaygı, çocuklarda yaygın reaksiyonlardır. Korku, insan yaşamına yönelik herhangi bir tehdide verilen normal tepkidir.
Travmatik bağlanma, bir psikoloji terimi elbette ve aslında hemen her gün çevremizde gördüğümüz, çok üzüldüğümüz durumları ifade ediyor. İflah olmaz, saplantılı, yıkıcı bir aşk durumunu ifade etmektedir. Kişiyi azar azar tüketen, zehirli bir ilişki durumudur.
1- Kişinin bir yakınının ani, beklenmedik, vahşet içeren şekilde ölümü. Tanı koymak için ölümün objektif olarak travmatik olması gerekmemektedir. Yakınlık derecesi değişebilir, kişinin yakın olduğu, güvendiği, özdeşleştiği ve travmatik ayrılık yaşadığı biri olması yeterlidir.
Yani çocukluk travmaları düşündüğünüz kadar nadir karşılaşılan bir durum değildir ve bu travmalar, yetişkinlik dönemindeki yaşantımızı birçok farklı şekilde etkileyebilir. Yine de bu travmaların izleri kalıcı olmak zorunda değil. Doğru kişilerden doğru şekilde destek alarak iyileşmek mümkündür.”
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Cinsel saldırı; kişinin izni olmadan, beden dokunulmazlığını ihlal eden son derece örseleyici duygu ve amaçlar içeren, zorlayarak ve hatta şiddet kullanarak gerçekleştirilen cinsel olarak kötüye kullanma durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri