Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir.
Burada size bir püf noktası vereceğim, açmanızın pofuduk olması için unu fazla koymamanız gerekiyor ele yapışan bir hamur yoğurmalısınız. Eğer ununu çok koyarsanız açmanız sem sert olur.
Pofuduk poğaçalar yapmak, o poğaçaların yumuşacık olmasını sağlamak istiyorsanız tüm malzemelerin oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz yetmez. Kullanacağınız süt ve suyun ılık olması gerekir. Bunun için de süt ve su, ayrı ayrı kaplarda biraz ısıtılır, el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde kullanıma hazır demektir.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
Poğaçaların soğumasını beklemeyiniz vakit kaybetmeden poğaçaların üzerini nemli bir bezle kapatınız. Nem yumuşamasına neden olacaktır. - Tavanın içerisine 2 ile 3 damla su ilave ederek sertleşmiş poğaçayı tavanın içerisine koyunuz ve suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayınız.
İlgili 45 soru bulundu
Hazırlamak istediğiniz yemeğe göre yoğuracağınız hamurun sertliği ve yoğurulma süresi farklılık gösterir. Hamurun sertliğini ayarlamak için püf noktası tüm malzemeleri eklerken un miktarını tarifte belirtilenden daha az eklemektir.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
Mayalı yumuşak poğaça yapmak için hamuru iki kere yoğurmanız gerekir. Hamurun ilk yoğurma işlemi bittikten sonra mayalandırılır. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra hamuru ikinci kez yoğurun. Bu yoğurma işlemi mayalanma esnasında oluşan hava kabarcıklarının ortadan kalkmasını sağlar.
Hamurun kıvamını ne kadar iyi yakalamış olursanız olun açma sırasında zorluk yaşayabilir, hamurun yapışması ile uğraşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için hamuru açacağınız zemine ve açma sırasında hamurun üzerine bir miktar un serperek işleri kolaylaştırabilirsiniz.
3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Suyun buharlaşmasıyla hamur daha kolay bir şekilde mayalanacaktır. Maya eklemek: Sıcak ortam işe yaramadıysa, yeni bir maya paketi açın. 1 tatlı kaşığı mayayı, 1 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı şeker ile karıştırın. Bu karışımı 2 cm köpük elde edene kadar, ortalama 10 dakika, mayalandırın.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
Poğaça kaç derecede pişer? Poğaça pişirmek için genel olarak 170 ya da 180 derecelik bir ısı yeterlidir. Bu aralık içerisinde ele alınacak olan dereceyi tam olarak 175 derecesi üzerinden ele almak mümkün. Tabii mutlaka belirli aralıklarla fırın içerisindeki poğaçaları kontrol etmek önemlidir.
İnstant mayayı ununuza direk karıştırmanız yeterli oluyor. Yaş mayayı ılık su içinde eriterek hamura ilave ediyorsunuz. Bazı ekmekçiler büyük makinalarda yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın.
- Açma hamurunu yaparken hamurun içerisine yumurta konmaz ancak poğaçanın üzerine kızarık olması için yumurta sürülür. - Açma hamuruna karbonat konulma zorunluluğu yoktur ancak poğaçanın içerisine karbonat konulmalıdır. Üzerinin kabarması açısından önemli bir malzemedir.
Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri