Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan
Trenle ilgili yapılan araştırmalarda, trenin ne ile çalıştığı her zaman merak edilmiştir. Tren, dizel yakıtla çalışan vasıtalardır. Özellikle yük ve eski tip yolcu trenlerinin dizel yakıtla çalıştığı görülür. Söz konusu vasıtalar çok yüksek hızlara ulaşamaz.
Maglev trenlerinin altında mıknatıslar bulunur. Aynı zamanda maglev trenleri için özel olarak üretilmiş olan raylarda da elektromıknatıslar bulunur. Bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 10 santimetrelik bir yükseklikte ilerler. Raylarla temas olmadığı için sürtünme büyük ölçüde azaltılmış olur.
Trenler, demir yolunda ( ray) hareket ederler. Yolcu alıp bindirdikleri yere istasyon adı verilir. Tren sürücülerine makinist denir. Trenlerin hareket noktasına gar denir.
Buhar gücüyle çalışan ilk trenler 1800'lü yılların başında ortaya çıktı. Ne var ki bunlar insan taşımak için henüz uygun değildi. Trenler ilk başta madenlerde kullanılıyordu. İngiliz mühendis Richard Trevithick'in 1802'de madenlerde kullanılmak için geliştirdiği lokomotif.
İlgili 45 soru bulundu
Dizel lokomotifler çoğunlukla,dizel elektrik tahrikli lokomotiflerdir. Bunlarda bir dizel motoru,Bir dinamoyu çevirerek elektrik üretir; Bu elektrik tahrik tekerleklerini çeviren elektrik motorunu çalıştırmak için kullanılır.Hareket genellikle dişlinin çevrilmesiyle iletilir.
Bu DC gerilim katener sistemde genellikle 1500V'tur.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir.
Hareket esnasında tren tekerleğinin kilitlenmesi durumunda tren tekerleği ray boyunca kayar ve kasnağının ray ile temas eden kısmı aşınır. Bunun sonucunda tekerlek düzlüğü ve düzleşme noktaları oluşur. sistemler sadece tren ile ray arası adezyonu optimize ederler.
Tren, dünyada ilk kez 1800'lü yılların başında, İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. Tren, Richard Trevithick adında bir mühendis ile İngiltere'nin Pennydarran bölgesinde bir maden sahibinin iddialaşmaları yüzünden doğmuştur.
Bunu sağlayan en önemli unsur fren sistemi reaksiyon süresidir(t). Bu süre normal frenleme için 1,25 saniye iken cebri frenleme için 0,57 saniyedir. Durma mesafesi uzadıkça aracın tekerlerinde ve rayda oluşan hasarda artacaktır.
YHT, Ankara - İstanbul YHD ve Ankara-Sivas YHD hatlarında azami 250 km/sa, Polatlı - Konya YHD hattında azami 300 km/sa hızda çalışmaktadır. Ancak YHT, Ankara - İstanbul arasında yüksek hızlı demiryolunun henüz tamamlanmamış, Pamukova - Arifiye arası gibi bazı kesimlerinde 160 km/sa hız ile çalışmaktadır.
Demiryolu altyapısı 350 kilometre/saat (220 mph) hıza uygun olarak tasarlanmış olsa da, düzenli sefer yapan yüksek hızlı trenler şu an 305 kilometre/saat (190 mph) azami hızla işletilmektedir.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar.
Yüksek Hızlı Tren hatlarında alkol satışı uygulamasına son verildi. Ankara-Konya hızlı tren seferlerinde geçtiğimiz yıl başlayan alkol yasağı uygulaması Eskişehir ve İstanbul hatlarında da uygulanmaya başlandı. Türkiye genelinde yüksek hızlı trenlerde artık alkol satışı yapılmayacak.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
Her tekerleğin ağırlığı 254 kg ve çapı 711.2 mm'dir.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Demiryolu taşımacılığının güvenliği için tren tekerlekleri önemli bir kriterdir. Tekerlekler flanş denilen, tekerleği ray üzerinde tutmakta önemli bir yere sahip olan jantlara sahiptirler.
Trenlerin bazı vagonlarında küçük odalar olur. Bu odalara kompartıman denir.
Dolayısıyla, İngilizlerin demiryolu yapımı teklifini memnuniyetle kabul etmişlerdir. Türkiye'de ilk demiryolu yapımına İzmir- Aydın hattında 1856 yılında başlanmıştır.
Makinist bu mesleklerden biridir. Oldukça eski bir araç olan trene ya da günümüzün teknolojisi yüksek hızlı trene en azından bir defa bindiğimiz ve bu treni kim kullanıyor dediğimiz olmuştur. Ancak makinisti genellikle görmeyiz.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Rayların etrafında gördüğümüz keskin kenarlı taşlara balast denir. Demiryolu inşası sırasında önce balastlar dökülür ve ray seviyesi yükseltilir. İkinci bir yarar olarak; traverslerin sabit kalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri