Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır. Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
İmmobilizer Bulunmayan Anahtarlar
Anahtar içerisinde bulunan bir kod aracın beynine sinyal göndererek, aracın çalışmasını sağlar. İmmobilizer sistemi sayesinde otomobiller düz kontak ile çalıştırılamaz. İmmobilizer sistemi bulunmayan araçların anahtarları 50-100₺ gibi bir fiyata yaptırılabilmektedir.
Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır. Ancak zaman zaman Immobilizer arızası ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Bu durumda aracınız kendi anahtarıyla dahi çalışmaz.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir.
Günümüzde tüm araç segmentleri immobilizer özelliğine sahiptir. Bu sistem sayesinde aracın motoru kendi anahtarı olmadan çalışmaz. Sistemde özel bir dijital koda sahip akıllı anahtar yer alır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu elektronik devrenin bir parçası, aracı çalıştıran anahtarı içinde yer alır ve çalıştırmak için parça tamamlanır. Bu parçalar tamamlanmadan motor çalışmaz, araç hareket etmez. İmmobilizer anahtara sahip olan araçlarda "düz kontak" yapılamaz. İmmobilizer anahtara sahip olunan araçlarda çalınma riski azdır.
İmmobilizer sistemi, 5 temel ünitenin birbiriyle iletişim kurması sayesinde çalışır. Anahtarın kontağa takılmasıyla birlikte bu 5 ünite devreye girer ve şifre doğrulama işlemi başlar. Aracın çalışması, ancak üniteler arasındaki sorunsuz bir iletişimle mümkündür.
Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır. Aracın içerisinde bulunan alıcı sensörler, elektronik kontağı devreye sokar ve araç bu sayede çalışır.
Anahtar kaybı, otomobil sahipleri için can sıkıcı bir durumdur ve genellikle kasko sigortasının teminatlarına dahil edilebilir.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
İmmobilizer iptali için profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. İptal etmek için önce anahtar açılır ve çip oradan çıkarılır. Ardından anahtar takıldığında çipe karşılık gelen immobilizer parçası da dışarı alınır. Bu şekilde immobilizer iptali sağlanır.
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
Hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili olan immobilizerler çoğu yeni model otomobilde standart özellik olarak geliyor. Sistem eski model araçlara da sonradan eklenebiliyor.
Yapmanız gereken şey oldukça basit, bulunduğunuz şehirde oto anahtar yapımı hususunda uzman bir anahtarcıya giderek yeni anahtar yaptırabilirsiniz, tabi yedek yaptırırken de kaybolan anahtarlarınızı aracın sisteminden sildirmeyi de unutmayın.
Anahtar kaybolduysa oto anahtar ustaları aracın kilidine veya kontak yuvasına göre bir anahtar yapıp size teslim edebilir. Eski bir otomobiliniz varsa burada işiniz bitiyor. Ancak arabanızda immobilizer varsa yeni yapılan anahtarın aracın anahtar kodu ile bağlantı kurmasını sağlamanız gerekiyor.
Akıllı anahtar, elektronik erişim ve yetkilendirme sistemidir. Araba anahtarı, ev otomasyonu ve bina otomasyonu anahtarları türünde olur. Standart donanım olarak veya çeşitli otomobil tasarımlarında bir seçenek olarak mevcuttur. İlk olarak 1995'te Siemens tarafından geliştirildi.
Kabaca söyleyecek olursak, yedek bir araba anahtarı yaptırmanın maliyeti ortalama 120₺ ile 1000₺ arasındadır. Tabi anahtarlarınız tamamı kayıp ise bu ücret 3 katına kadar çıkacaktır.
Eğer satın alınacak aracın yedek anahtarı yoksa bu önemli problemler yaratabilir. Mümkünse en kısa zaman içinde yedek anahtar çıkarılmalıdır. Öncelikle güvenlik açısından bu çok önemlidir. Eğer kayıp anahtar, başka birinin eline geçerse araç çalınabilir.
Anahtar kaybı teminatının kapsamadığı durumlar için tramere hasar kaydı yazılacak ve hasarsızlık bozulacaktır.
Kumandamızın pili bittiğinde manuel kilit sisteminde çalışmıyorsa araç sahibi büyük mağduriyetler yaşayabilir. Yeni model araçlarda aracın kumandasının pilinin bitmesine yakın araç uyarı veriyor ama eski araçlar bunu yapmıyor.
Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Sonradan Takılabilir mi? Anahtarsız Çalıştırma Sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilir. Bir diğer ismi Keyless Go olan start/stop sistemini yurt dışından getirterek aracınıza ekletebilirsiniz.
Anahtarsız Giriş (Keyless Go) ve Uzaktan Çalıştırma Sistemi !
İmmobilizer arızasını anlamanın en kolay yolu, gösterge panelini kontrol etmektir. Gösterge panelinde immobilizerle ilgili bir simge bulunur. Bu simge çoğu zaman bir anahtar şeklinde görünür. Doğru çalışan bir immobilizer sisteminde bu ışık, kontağın aktifleşmesiyle birlikte yanar ve kısa süre sonra söner.
Sistemin en önemli özelliği İmmobilizer sistem devrede ise aracınızın ateşleme sistemi çalışmıyor. Ateşleme sisteminin çalışması için anahtar daki butona basıp İmmobilizeri devre dışı bırakmanız yani aracın kilidini açmanız gerekiyor. Dolayısıyla aracın kapısı bir şekilde açılsa bile araç çalıştırılamıyor.
İmmobilizer, aracın kontak sistemine bağlı şekilde çalışan elektronik bir düzenektir. Düzenek, içerisindeki çipler sayesinde kontak anahtarının eşsiz olmasını sağlar. Dolayısıyla motorlu taşıtların en önemli güvenlik donanımları arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri