Triyaj 1. ve 2. Dünya Savaşı esnasında Avrupa'da savaş alanında çok ağır yaralı askerlere, ihtiyaçları doğrultusunda acil bakım hizmeti ve önceliği tanınması amacıyla uygulanmıştır.
Triyaj, acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak doktor veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından uygulanan öncelik belirleme işlemini ifade etmektedir.
Triyaj, acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak doktor veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından uygulanan öncelik belirleme işlemini ifade etmektedir.
Triaj: Çok sayıda hasta ve yaralının bulunduğu durumlarda (Olağan üstü haller), ölüm oranını azaltmak, öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve bunların ulaştırıldığı her sağlık kuruluşunda yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemidir.
İlgili 26 soru bulundu
Amerikan iç savaşında (1861-1865) “triyaj” ilk kez tıbbi bir terim olarak kullanılmıştır. Bu savaşta Jonathan Letterman tarafından kullanılan triyaj ile binlerce askerin hayatının kurtarıldığı kayıtlara geçmiştir (10).
Solunum hala yoksa “siyah triaj kodu”, solunum dondu ise “kırmızı triaj kodu” verilir ve başka hastaya gecilir. “Siyah triaj kodu” ile işaretlenen hastalar, alanda olduğu gibi bırakılır. Hastanın dakikada solunum sayısı yetişkinde 10-30 arasında ise; dolaşım yeterliliğinin değerlendirilmesine gecilir.
Triyaj Alanı: ➢ Genellikle acil servislerin girişine kurulur. ➢ Tek bir giriş ile acile yönlendirme yapılır. ➢ Triyaj alanının girişe çok yakın olması nedeniyle, polis, basın ve halktan kişilerin çalışmalara müdahil olmamasına dikkat edilmelidir.
Kırmızı Kod (Yangın/Duman)
Hastanede meydana gelebilecek bir yangın durumunda güvenlik personelinin durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaktır.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Triaj işlemi başvuru sırasında doktor, acil tıp teknisyeni, hemşire, sağlık memuru vb. nitelikteki sağlık personeli tarafından yapılır. Triaj uygulaması için muayene, tetkik, tedavi, tıbbi ve cerrahi girişimler bakımından öncelik sırasına göre kırmızı, sarı ve yeşil renkleri kullanılır.
Triaj, mevcut imkanları aşan fazla sayıda hasta veya yaralının bulunduğu hallerde, hasta veya yaralılardan öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve ulaştırıldıkları her sağlık merkezinde yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemi olarak tanımlanmıştır.
Triaj süresi, her bir yaralı için 1 dakikadan daha kısa olmalıdır.
Sarı Alan. Sarı alan: Kişinin geçirdiği bir kaza, travma vb. sonucunda vücudunda kalıcı hasar oluşma riski olan hastalıklara sahip olması durumunda yapılacak tıbbi müdahale için sarı alan birimi hizmet vermektedir. Sarı alana yönlendirilen hastalar, müdahaleden önce bir süre bekleyebilmektedir.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Şiddet eğiliminin şiddet davranışına dönüşmesini önleyecek çözüm olarak GRİ KOD uygulamasını düşündük. BEYAZ KOD uygulaması aynı şekilde sürecek. Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor.
SARI KOD: DOĞAL AFET, FELAKET
Diğer acil durumlardan farklı olarak doğal afet ve felaketler, olması önceden tahmin edilemeyen durumlardır.
Mavi kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır. Çoğunlukla kalbin durması (kardiyak arrest) durumundaki hastaya müdahalesini mümkün kılmaktadır.
Triyaj uygulamaları hastanın ilk değerlendirmesi yapılarak acil tıbbi tedavi ve acil bakım gereksinimlerinin belirlendiği bir sınıflandırma sürecidir. Triyaj uygulamasının temel amacı durumu ciddi ve yaşamı tehdit edici sağlık sorunu olan hastaların hızla tanımlanabilmesi ve müdahale edilebilmesidir.
ESI 1: Acil hayat kurtarıcı müdahale gerektirir hastala- rı içerir (Tablo 1). Bu grup hastalara kardiyak arrest, cid- di solunum sıkıntısı, bilinci kapalı travma hastası, dola- şım bozukluğu yapan taşikardi, bradikardi, hipoglisemi, anaflaksi örnek verilebilir.
Triyaj kısa bir görüşmenin yanında hızlı bir tanılama üzerine temellendirilmiştir; tedavi bitinceye kadar her aşamada yeniden yapılabilir (2). Triyajın kelime anlamı Fransızca “trier” fiiline göre “sınıflamak, ayırmak” anlamındadır.
k) Triyaj: Acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak tabip veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından yapılan öncelik belirleme işlemini, ifade eder.
Olay yerine gelen ilk kurtarıcı triyaj sorumluluğunu üstlenir. Triyaja başlama noktası -eğer tehlike açısından başka bir risk yok ise- kurtarıcının olay yerine girdiği yerdir. Kurtarıcı, kural olarak sınıflandırmaya kendisine en yakındaki kazazede ile başlar. Bu durum zamanın etkin kullanılması amacıyla önemlidir.
Kırmızı Alan: Kırmızı alana alınan hastalar hayati tehlike taşımaktadır. Bu alanda travmalar, ağır alerjik reaksiyonlar, yüksek ateş, kalp krizi riski, kanamalı durumlar, şiddetli baş ağrısı, bilinci kapalı olanlar vb. olan tüm acil müdahale gerektiren hastalıklar kırmızı alana girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri