Diş ipiyle yapılan temizliğin öneminin yanı sıra bu işlemi doğru yapmak da önemlidir. Eğer doğru teknikle diş ipini kullanmazsan diş etlerinizi tahriş edebilirsiniz. Bu yüzden diş ipini kullanırken şunlara dikkat etmenizde fayda var; Günde bir kez, diş fırçaladıktan sonra kullanın.
Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
Genel olarak diş ipi, fırçalamadan önce kullanılmalıdır. Sonuç olarak, diş macunu temiz olmayan ve dişlerin arasında yemek parçacıkları ile tıkanmış bölgelere ulaşamayabilir. Bu nedenle ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanın.
Günün her saati kullanılabilmektedir. Ancak gece yatmadan önce diş ipi kullanımı sabah rahatsız edici koku ile uyanmanızı engeller. Bu nedenle gece yatmadan önce diş ipini kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Diş ipini parmaklarınızın arasında gergin şekilde tutarak iki dişinizin arasına doğru nazikçe ittirin. İpin diş etinizin çizgisini geçtiğine emin olarak dişlerinizin yan yüzeylerini iple nazikçe sıyırın ve aynı işlemi diş ipinin temiz bölümlerini kullanarak tüm dişlerinize uygulayın.
İlgili 43 soru bulundu
Bir parmağınıza birden fazla diş ipi sarmayın. İşaret ve baş parmaklarınız ile diş ipini gererek, diş aralıklarınıza geçirin. İpi koparmamaya ve diş etinize zarar vermemeye özen gösterin. Diş ipinizi “C” şeklinde eğip, dişlerinizi kavrar bir biçimde diş aralıklarınızda aşağı ve yukarı doğru nazik bir şekilde gezdirin.
Kişiler kendilerine uygun olanı tercih ettiğinde ve kullanıldığında herhangi bir sorun yaşamaz. Diş ipleri dişlerin arasını açmaz ve diş yüzeyinde aşınmaya neden olmaz. Doğru ve düzenli kullanıldığında ağız ve diş sağlığına pek çok faydası vardır.
Bu bakteriler plaklar üzerinde ürerler. Bakterilerle dolu olan plaklar gıdalarla birleştiğinde dişlere zarar veren asit üretilmiş olur. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz.
Diş ipi kullanmak kötü nefesi azaltır. Düzenli olarak diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları dişlerinizin arasında ve diş etlerinizin altında kalır. Bu da gayet doğal olarak ağız kokusuna neden olabilir.
-Diş ipinin günde iki defa kullanılması önerilir. Bu imkânı bulamayan kişilerin de en az bir kere gece yatmadan önce kullanması gerekir. -Diş ipi kullanımı öncesi dişler fırçalanmalı, yemeklerden sonra oluşan artıklardan kabaca arındırılmalıdır.
Diş ipini kullanırken sert ve hızlı hareketlerden diş ve diş etine zarar vermemek için kaçınılmalıdır. Kürdanlı diş ipi bir defa kullanıldıktan sonra atılmalıdır, yeniden kullanımı diş sağlığı açısından sakıncalı olacaktır.
Günde Kaç Kez Diş İpi Kullanmalı? Diş hekimlerinin önerisine göre dişler günde üç kez fırçalanmalıdır. Sabah kalktığınızda, öğle yemeğinin ardından ve elbette akşam yatmadan önce. Bununla beraber günde üç kez de diş ipi ile dişleri temizlemek de öneriler arasında bulunur.
Bazılarınız ağzını arındırmak isteyecektir. Su yerine flouride içeren bir gargara veya ağız yıkama suyu kullanın. Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Fırça uçları diş etlerinize bakacak biçimde 45 derece açıyla diş fırçanızı tutmalısınız. Başka bir deyişle çapraz açı ile tutmanız bunu sağlayacaktır. Dişlerinizi fazla baskı uygulamadan nazikçe dairesel, oval hareketlerle fırçalayınız.
Diş çekiminden öncesinde dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı antiseptik (mikrop öldürücü) bir gargara ile çalkalayın. Bu, diş çekimi sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları önlemeye yardımcıdır.
Özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük. Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor. O yüzden aksatmadan gece yatmadan önce ve sabah olmak üzere en az iki kere diş fırçalamayı atlamamak gerekiyor.
Diş ipi yerine normal ip kullanılır mı? Diş temizliği için normal ip kullanımı, diş eti yaralarına neden olacağı için kullanılması asla önerilmez.
Diş ipi ve arayüz fırçası, dişlerin arasındaki boşlukları temizlemek için kullanılan farklı yöntemlerdir. Bununla birlikte, bu iki yöntemi kullanmanız çok daha iyi sonuç vereceği için beraber kullanım tekniği önerilir. Özellikle de dişlerinizin arasındaki boşluklar dar ise arayüz fırçası kullanmak daha uygun olacaktır.
Tek kullanımlık olan kürdanlı diş iplerini eczanelerden ve kozmetik ürünler satan mağazalardan temin edebilirsiniz.
Karbonat, diş macunları içerisinde de bulunan temizleyici ve beyazlatıcı etkisi olan bir maddedir. Bu nedenle evde karbonat ile diş taşı temizliği oldukça etkili bir yöntemdir. Evde karbonat ile diş taşı temizliği yaparak karbonatın antibakteriyel özelliği sayesinde diş taşlarının oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Ağız hijyenini korumak için yalnızca dişleri fırçalamak yeterli değildir. Ağız hijyeninin sağlanması için diş ipi ve ağız çalkalama suyu da kullanılması gerekir. Bunlar kullanılmadığında tartar oluşumu gerçekleşir. Bu da diş eti çekilmesine yol açabilir.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Asitli bir şey içtikten ya da yedikten sonra dişlerin fırçalanması için en az bir saat beklenmelidir. Bu, dişlerdeki mineral içeriklerinin tekrar üretilmesine zaman vermektedir. Florürlü diş macunu ile dişler gündüz ve gece en az bir kez fırçalanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri