Triko kumaş, yün ve pamuk ipliklerinin örülmesiyle elde edilen kumaşa verilen isimdir. Örgü makinesinde üretilen bu kumaş türünün çok farklı çeşitleri de bulunur. Örgü şekilleri triko kumaş çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar.
Triko kumaşlar yün ve pamuk karışımından oluşur. Bu kumaşlar ilmek yapısından dolayı hava tutabilir. Hava tutma özelliği olan triko kumaşın ısı tutması da yüksek olacaktır. Bu nedenle triko kumaşlar genellikle kış mevsiminde kullanılmaktadır.
Cilt sağlığına uygun bir kumaş olarak bilinmektedir. Çünkü triko kumaş özellikleri arasında sağlık açısından en önemli unsur hammaddesidir. Doğal yollar ile elde edilen pamuk ve yün ipliğinden meydana gelmektedir.
Genellikle pamuk ipliği kullanılarak örülen bu kumaş türü birçok farklı desenden oluşabilir. Tek/çift plaka, jakarlı, saç örgü ve Selanik gibi birçok farklı deseni ve modeli vardır. Triko kumaş, düz örme olarak da bilinir. Tekstil ve giyim sektöründe oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır.
Fransızcadan (tricotage) dilimize girmiş ve kelime anlamı “örgü” olan triko, 1900'lü yılların başında örgü makinesi icatlarının yoğun olduğu dönemde, çorap imalatında kullanılan makinelerin boyutları genişletilerek farklı desenlerde üretilmeye başlanmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Triko kumaşlarınızı yazın giymek yerine kışın giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak yün ve pamuk içermeyen triko kumaşlar da mevcuttur. Bu tür kumaş çeşitlerini sıcak havalarda tercihinize göre kullanabilirsiniz.
Pamuk ve yün gibi ürünler ise teniniz ile havanın temasını mümkün olduğunca engeller, böylece vücut ısınız korunmuş olur. Yaz sıcaklarında ise hava geçirgenliği daha yüksek olan kumaş tipleri tercih edildiği için triko kumaşa sahip ürünler bahar ve kış aylarına daha uygun diyebiliriz.
Kadın elbiselerinden olan triko elbiseler, kış kombinlerinde sıkça kullanılır. Şıklığı ve sadeliği bir araya getiren triko elbise kombinleri, her yaştan kitleye hitap eder. Yüksek ısı tutma özelliğine sahip triko elbiseler sonbahar ve kış aylarına uygundur. İçeriğimizde triko elbise üzerine ne giyilir?
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
Panik yapma, triko doğası gereği elbette tüylenme yapabilir. Trikoda tüylenme bir kalite problemi değildir!
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Çelikli örgüler yapı olarak esneme özelliği az olan kalın ve ser tutuma sahip örgülerdir. Genellikle dış giyim olarak kullandığımız triko, etek, ceket yapımında kullanılmaktadır.
Yün trikoları ters yüz ütülemek en iyisidir.
Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Düz örme makinelerinde, tek plaka, çift plaka, saç örgülü, nopeli, kaydırmalı, jakarlı, intersia, ribana (lastik), selanik ve haroşa örgülü kumaşlar en çok kullanılan ve üretilen triko kumaş türleridir.
Yün elyaf ile görünüm bakımından çok benzer olan akrilik kumaş; yanan yapıda olduğundan çok rahat alev alır. Bu kumaş çeşidi, elyaf ve yünde olduğu üzere esneme özelliğine sahip olup, oldukça rahat bir yapıdadır. Akrilik kumaş, sentetik malzeme şeklinde kabul edilmekte olup nefes alma özelliği çok düşüktür.
Polyamid kumaş, petrol bazlı plastik polimerlerden yapılan sentetik bir tekstil ürünüdür. Polyamid kumaşın en önemli özellikleri arasında esnek yapısı gelir. Esnekliği sayesinde çok yönlü bir malzeme haline gelen polyamid, çoraplardan koltuk kumaşlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Triko kumaş terletir mi sorusu da çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Bu kumaş türünün hava tutma özelliğinin olduğu söylenir. Bu nedenle terlemeye neden olabilir. Ancak kullanılan mevsimi de önemlidir.
Triko ve kazak türü ürünlerimizi içindeki yıkama talimatına uygun yıkamanız gerekmektedir. Makinede değil de deterjan ile elinizde yıkamanız daha sağlıklı. Yıkarken özellikle tersinde yıkayın. Eğer makinede yıkarsanız, çıktığında çekmiş olabilir.
Triko kumaş sizi yazın serin, kışın sıcak tutar. Triko kumaştan üretilen giysilerinizi, yıkama talimatlarına uygun şekilde kullanır ve doğru bakımı uygularsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Annelerimizin, anneannelerimizin ellerinde, şişlerle ördükleri kazaklar, bugün triko dediğimiz örme türünün neredeyse her eve girmiş en yakından bildiğimiz örnekleridir. Şişler ne kadar kalınsa ortaya çıkan triko o kadar pofuduk olur ve şişler ne kadar inceyse ürün de o kadar ince olur.
3. triko kestirilmez. uzun bir triko kazak için bir terziden bunu duydum. içine katlanması gerekir, çünkü bir ilmek bile atarsa sökülür. fakat böyle bir elbisenin alt kısmını içine katlar da dikerseniz modeli bozulur, kat yapar. fakat bedenini bir beden büyük alıp biraz yüksek sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri