Trikonun yanmasını önlemek için ütüyü trikonun üzerinde çok uzun süre bırakmayınız. Nişasta, yumuşatıcılar veya parlatıcılar gibi ütülemeye yardımcı maddeler kullanmayınız. Ütüleme sonrasında saklamak üzere trikonuzu katlamadan önce beş dakika kadar düz ve sert bir zemin üzerine seriniz.
Hırkanın arkasını çevirin ve yaka kısmı yukarıda kalacak şekilde serin, sprey ütü kolasını sıkın, hafifçe ütüyü çok bastırmadan ütüleyin. Ütüyü sürekli aynı yavaş tempoda, yavaş hareketlerle kullanın. Eğer hırka genişse arkasını bölümler halinde sprey kullanarak ütüleyin.
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Çamaşır Suyu Konulması Önerilmez. Düşük Isıda Buharlı Ütüleme Yapılması Önerilir.
1. Trikolarınızı elde ya da makinada ise narin yıkama programında 30 derecede yıkayın. 2.Trikoları yıkarken yün deterjanı kullanın. Çamaşır makinalarının sıkma programları trikoların çekmesine, pamuk karışımlı ürünlerin ise kendilerini bırakmalarına sebep olur.
İlgili 44 soru bulundu
Tekstil sektöründe yoğun bir şekilde kullanılan triko kumaşlar dört mevsim rahatlıkla giyilebilir. Yapısı itibari ile rahat bir kullanım sunan triko kumaşlar özellikle kış mevsiminde vücudu sıcak tutarlar. Havayı hapseden triko kumaşlar özellikle kış aylarında da çok sık kullanılmaktadır.
Trikolarınızın çamaşır askılığında ya da doğal olarak kurumasına izin verin. Kalorifer üzerinde kurutmamanızı da tavsiye ederiz. Triko ve kazaklarınızı direkt güneş ışığına asarak kurutursanız, rengini soldurabilir ya da sarartabilirsiniz. Triko ve kazaklarınızı ütülerken ütünüzü yün düğmesine çevirin.
Yün trikoları ters yüz ütülemek en iyisidir. Giysiye ütüyle sadece hafif bir baskı uygulayınız. Ağır baskı giysinin parlamasına yol açabilir. Trikonun yanmasını önlemek için ütüyü trikonun üzerinde çok uzun süre bırakmayınız.
5- Ütüyü Oturarak Yapın
Ütü yaparken vücudunuzun pozisyonu da kolay ütü için önemli. Örneğin ayakta ütü yapmak sizi daha fazla yoracaktır. Bu nedenle eğer ütülenecek çamaşırınız fazla ise, mümkünse ütü masasının seviyesini oturma seviyenize ayarlayın. Bir sandalyeye oturarak ütünüzü yapın.
Kurutma Makinesi
Saç kurutma makinesi ile uğraşmak istemiyorsan kıyafetini birazcık ıslatıp kurutma makinesine de atabilirsin. Islatmak yerine hafif nemli bir çorabı da kullanabilirsin aynı işi görecektir. 15 dakikalık düşük ısıda kurutma işlemi sonrası en önemlisi kıyafetini hemen çıkartıp asman.
Triko elbiseler kış aylarında tercih edilir çünkü sıcak tutar. Triko elbiseler, özellikle daha rahat ve günlük giyim için uygun olan birçok farklı stile, kesime sahip olabilir. Şifon elbise ise ince ve hafif bir kumaştan yapılmış elbisedir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir çünkü serinletici bir etkiye sahiptir.
Triko, yünlü bir kumaş olduğu için, yıkama talimatlarına uyulmadığında tüylenme görülebilir.
Triko kumaş yazın giyilir mi sorusuna hem evet hem hayır cevabı verilebilir. Kıyafetlerin kalınlıklarına ve tarzlarına göre yazın giyebilir. Fakat genellikle kış aylarında kullanıma uygun olan bir yapıya sahiptir.
Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.
Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Yumuşatıcılar ve bazı deterjan kalıntıları giysinin yüzeyinde kalır ve kimyasal tahrişe neden olur. Bazı mikroorganizmalar nemli ve sıcak ortamlarda naylon ve naylon karışımlarında daha hızlı büyür. İç çamaşırınızı yıkadıktan sonra ütülemek de mikroorganizmaları öldürmek için önemlidir.
Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Ilık su ile doldurulan kovaya bir avuç kadar bebek şampuanı ekleyerek elinizle karıştırın. Kullandığınız kova veya leğenin içine dar gelen giysinizi yatırın ve tamamen şampuanlı suyun içine işlemesine özen gösterin. Yaklaşık bir saat kadar suyun içinde tutulmalıdır. Bu sayede bebek şampuanı kumaşı yumuşatacaktır.
Trençkot Ütüleme
Ürünün kumaş florasına uygun koşulları sağladıktan sonra ütüleme konusunda bir sakınca olmaz.
Esneyen ve bollaşan trikolarınızı düzeltmek için sirkeli su yöntemini de kullanabilirsiniz. Triko kazaklarınızı yıkadıktan sonra önce ılık suya, sonra da bir miktar sirkeli suya batırın. Ardından asmadan, serdiğiniz havlu üzerine kurumaya bırakın. Trikolarınız eski haline geleceklerdir.
İnce bir tişört ya da bluzu fön makinesi ile kurutmak kolay olabilir ama kot gibi kalın kumaşlarda kurutma işlemi saatlerinizi alabilir. Islak çamaşırı kolay ve kısa bir sürede kurutmanın yollarından biri de ütüdür. Özellikle ince kumaşlı çamaşırları çok kısa bir sürede kurutabilirsiniz.
Kazaklar, yünlü kumaşlar sürtünme ve aşınma sonucu tüylenir. Özellikle temas edilen koltuk altı, boyun gibi kısımlarda daha çok tüylenme görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri