Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Kadınlar, deri üzerinde bir tabaka oluşturan veya oluşturmayan boyalarla kocalarına şirin görünmek için boyanabilirler. Ancak abdest ve gusülde tabaka oluşturan boyaların temizlenmesi gerekir. Aksi halde abdeste ve gusle engel olur.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Boya, saç üzerinde kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasına engel olmadıkça guslü ve namaz abdestini engelleyici bir unsur değildir." denildi.
İlgili 39 soru bulundu
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz.
Ellerinizi iyice yıkayın. Elinize biraz sıvı sabun alın ve boyalı yerleri 2-3 dakika boyunca ovalayın. Daha sonra suyla tekrar yıkayın. Tırnaktaki lekeleri çıkartmak için, ılık suya sıvı sabun ve karbonat ekleyip karıştırın.
Cevap: İçeriğinde kan gibi dinen temiz olmayan şeyler bulunmadığı sürece, el veya başa sürülen kına, boya gibi maddelerin katı atıkları iyice yıkanıp, sürüldüğü yerlerden temiz ve saf bir su akması durumunda, bunların deri ve saçlarda bıraktığı renk suyun deriye nüfuzuna engel olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 329- ...
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Helal oje, adı üzerinde helal sertifikalı bir ürün; tamamen sağlıklı maddelerden üretilmiş. Ekstra olarak da argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
Çalışıyorum ama iş yerinde saçım açık saçım açık olduğu için abdestım bozulurmu ve her namaz için abdestim bozulmadığı halde saçım açık diye her seferinde abdest tazelemem gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Saçınızın açık olması abdestinizi bozmaz.
Değerli kardeşimiz, Saç boyamadan önce gusül abdesti almak gerekmez.
Protez tırnağın abdest geçirmediğine dair ifadeler de bulunmaktadır. İşte protez tırnak hakkında bilgiler... Protez tırnak günah mı? Tedavi amaçlı ve geçici bir süre ile kullanıldığı için söz konusu işlem sargı hükmünde olacağından, suyun doku veya deriye ulaşmaması guslün/abdestin geçerli olmasına engel değildir.
Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.
Abdest aldığında tırnağında oje yoksa abdestin bozulduğuna ana kadar namaz kılabilirsin. Oje varken abdest alınırsa namaz geçerli olmaz.
Bu sebeple alınan abdest geçerli olmaz. Tırnağa sürülen parlatıcılar da oje gibi tırnak üzerinde tabaka oluşturuyor ve suyun tırnağa temasında mani oluyorsa bunlar giderilmeden abdest ve gusül alınmaz.
Makyaj malzemesinin içinde, pis ve zararlı maddeler olmaması abdest alırken suyun altına geçmesi önemlidir. Kozmetik ürünü pis ve zararlı ise alt kısmına su geçmiyorsa, namaz kılınması uygun görülmemektedir.
Değerli kardeşimiz, Kasıklardaki veya koltuk altlarındaki kılların uzaması, hatta kırk günü geçmesi de asla namaz ve abdeste zarar vermez, alınan abdest ve kılınan namaz geçerlidir.
Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.
Diyanet açıklamasına göre erkeklerin saçlarını siyah dışında bir renge boyaması caiz olarak kabul edilmiştir. Ancak genç yaştaki erkeklerin saçları beyazlamışsa eğer siyah renge boyamalarında bir sakınca görülmemiştir.
-Saçlar boyandıktan sonra rengin yüzde 50'sini kaybeder. Bunun için boyadan sonra ki 24 saat saçınızı yıkamayın. Eğer yıkayacaksanız renk koruyuculu şampuanları kullanın.
Saçınızı boyattıktan sonra yıkamak için en az 48 saat bekleyin.
Etkili bir diş macunu ile elinizi ovarak saç boyasını çıkartabilirsiniz. Diş macunu bu anlamda önemli bir yardımcı olacaktır. Elinizi diş macunu ile ovduktan sonra bir süre bekleyerek durulayabilirsiniz. Bebe yağı ve zeytinyağı saç boyasını çıkarmak için etkili yollardan birisi olabilir.
Eğer kadın saç boyası sıvı sabun yardımıyla çıkmadıysa aseton kullanmayı deneyebilirsiniz. Aseton ve biraz pamuğu lekeli bölge üzerine sürerek boyanın elinizden tamamen çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Herhangi bir çay tabağı içerisinde 1 tatlı kaşığı kadar kabartma tozu ve bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde diş macunu eklenir ve karıştırılır. Karıştırılan karışımlar saç boyası bulaşan bölgelere sürülür ve leke çıkarılır. Saç boyasını çıkarmak için makyaj temizleyici ürünleri de tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri