Tırnak vücudun içerisinde bir şekilde vücuda girmiş olan en tehlikeli en zararlı mikropların vücudun gözyaşı,ter ve idrar yoluyla bile atamadığı en tehlikeli virüsleri ve mikropları barındıran atık maddedir. Evet tırnak vücudun en zehirli atığıdır.
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Tırnak veya saçı gömmeniz şart değil, ancak bunu yaparsan iyi olur. Yapmazsan da inşaallah bir sakıncası yoktur. Saç ve tırnağın gömülmesi ile ilgili hadisler mevcut olsa da sahih değiller. El Beyhaki “Şiabuliman”da şöyle dedi: Saç ve tırnağın gömülmesiyle ilgili hadis birkaç yoldan rivayet edilse de tümü zayıftır.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Tırnaklar ana maddesi keratin olan ölü hücrelerden oluşmaktadır. Keratin tüm canlılar tarafından üretilir. Üretilen fazla keratin ise saç ve tırnak gibi sürekli uzayan yapılar yardımıyla vücuttan atılır.
İlgili 20 soru bulundu
Tırnak derinin bir uzantısıdır. Tırnak plağı matriks yani tırnak kökü hücrelerinden kaynağını alan keratin dokusunun sertleşip kompakt bir hale gelmesiyle oluşmaktadır.
Kaplan, “Tırnağın altında her zaman bakteri vardır ve ondan kurtulamazsınız. Tırnak bakterilerini, kaşıma, tırnak yeme, burun alma ve parmak emme yoluyla sisteminize bulaştırabilirsiniz.
Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir.
Bütün giderler için geçerli olan bir durum. Duş alırken bile gidere saç biriktiği zaman suyunuzun giderden gidemediği ve temizlemeniz gerektiği mutlaka olmuştur. Aynı durum tuvaletler içinde geçerli. Saç kanalizasyon borularını tıkayıp ciddi problemlere neden olan atıklardan biridir.
Abdestliyken de tırnaklar uygun olarak kesilebilir. Tırnak kesmenin abdest üzerinde bir etkisi yoktur. Yellenme, tuvalete çıkma veya kanama yaşanması gibi durumlarda abdest bozulur.
Tırnak atmak hiç hoş olmaz. Ama tırnaklarımız aşırı derecede uzunsa ve atarsak sobadan o tırnakların arasındaki pisliklerin kokusu çıkabilir. Bu yüzden sobaya tırnak atmalıyız. → Allah'ın bizlere emrettiği kendi temizliğimizi yapmaktır.
Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır; bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ "Geceleyin tırnak kesilmez." şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Bunun için tırnak kesmek temizlik açısından son derece önemlidir. Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir.
Abdest ve gusül esnasında suyun tırnak altlarına (uzayan kısmın altına) ulaşması şarttır. Pislik dolu olduğu için buralara su ulaşmazsa temizlik olmaz. Güzellik niyetiyle, temiz tutulsa da tırnak uzatmak yanlıştır, sünnete aykırıdır. Tırnak kesmek sadece, Hac veya Umre ihramı süresince yasaktır.
Evvela sağ elin şehâdet parmağından başlanıp, sonra orta parmaktan küçük parmağa kadar sıralı kesilir. Sonra başparmak kesilir. Daha sonra sol elin küçük parmağından başlanıp sırayla başparmağa gelinir. Bundan sonra sağ ayağa dönülüp en küçük parmaktan başlanılarak sırayla sol ayağın en küçük parmağında bitirilir.
Tırnak kesmekle ilgili hadis rivayetine rastlayamadık.
Sağ elin tırnaklarının kesilmesi, şahadet parmağıyla başlar, sırayla serçe parmağına kadar devam eder ve en sonda da baş parmağın tırnağı kesilir. Sol elde ise, Serçe'den başlar sırasıyla devam eder ve baş parmakta sona erer.
Prezervatifler asla klozete atılmaması gereken ürünlerdir. Lateks maddeden üretilen bu ürünler, suda parçalanamadığı için bu parçaların tuvalette sıkışması ve tesisatınızın birden çok noktasında tıkanmaya neden olması daha olasıdır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Ancak dökülen veya kesilen saçlar tuvalete atılırsa da günah değildir.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi, sağlık açısından da oldukça önemli olarak bilinmektedir. Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
Uzun tırnaklar, tırnak altında ve etrafında daha fazla kir ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu da tırnak yatağında enfeksiyon riskini artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir.
Takma tırnaklar
Her parmak ucu yüz binlerce bakteri barındırıyor. Doğal tırnaktan daha uzun ve sürekli ojeli takma tırnak takan 56 hemşirenin tırnak içlerindeki bakteri sayısının doğal tırnaklı 56 hemşireninkinden daha fazla olup olmadığına bakıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri