Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
Mitolojideki her karakter, günümüz insanın temsili bir gölgesidir. Bu nedenle her mitolojik karakter, bir arketip olarak nitelendirilir. Örneğin Zeus, gücün ve otoritenin bir simgesidir. Sadece mitolojilerde değil masallarda da benzer bir olgu vardır.
Arketip Modelleri
Her türün kendine özgü değerleri, anlamları ve kişilik özellikleri vardır. Ayrıca, on iki tür Ego, Ruh ve Benlik olmak üzere dört gruba ayrılır. 12 Arketip, Margaret Mark ve Carol Pearson tarafından The Hero and Outlaw'dan popüler bir modeldir.
Kendilik; kavramsal olarak bireyin deneyim ve çevresini yorumlamasıyla kendine yönelik kazandığı bakış açısıdır. Bu bakış açısı, bireyin çevresindeki uyarıcılar ve kendine yönelik aldığı geri bildirimlerle şekillenebilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Kendilik (self) psikolojisi Heinz Kohut tarafından geliştirilen psikanalitik bir kuramdır. İnsanın bebeklikten başlayan ruhsal gelişimine narsizm boyutundan bakar. Kendilik psikolojisinde ilk basamak, bebeğin iç potansiyellerinin anne babanın bebekten beklentileriyle karşılaştığı zaman başlar.
Kendilik kavramı, çocuğun temel ihtiyaç ve gereksinimlerini insanlarla ilişki yoluyla bir başka deyişle "kendiliğinden var olan nesneler" ile gidermeye başlamasıyla birlikte oluşur. Çocuk "kendiliğinden var olan nesneleri" kendi benliğinin temel parçaları olarak algılar.
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
12 Jung kişilik arketipi ise insan yaşamının ilişkisel önceliğini ifade eden yoğun duygusal anlamı olan görüntüler üretme eğilimi olarak tanımlandı. Onlar bilinçaltımızda gömülü olan izlerdir. Bu terimler hepimizin sahip olduğu belirli özellikleri tanımlar.
Carl Jung'un psikoloji dünyasına kazandırdığı 'Arketip' kavramı; algılamamızı örgütleyen, bilinci düzenleyen, değiştiren zihinsel görüntülerdir ve çok çeşitlidir.
Bilinç dışında gerçekleşen en öncelikli arketip olarak anne arketipi, çocuğun doğuştan baba arketipiyle birlikte getirdiği bir arketiptir ve gerçek annenin özellikleriyle sürekli bir etkileşime geçerek, çocuk psikesinde anneye ait kompleksi oluşturur.
Arketip (Fransızca: archétype); ilk örnek, asıl numune. Kelime anlamıyla kalıp, şablon, ilktip şeklinde ifade edilen arketipler gerçekte insan kültürünü oluşturan yapıtaşlarıdır.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Tutkulu, heyecanlı, egzotik bir burç olan Akrep, insanın ruhani yönüyle ilgilidir. Bir şeyleri deneyimlemeyi, hissetmeyi, derinlemesine incelemeyi sever. Algıları açıktır. Genellikle gözü pektir ve birçok şeyi risk alması gerekse dahi denemeyi sever.
C. G. Jung'a göre erkeğin ve kadının kolektif bilinçdışı arketipleri olan anima (erkekte) ve animus (kadında) bireyin anne ve baba kompleksleriyle doğrudan bağlantılı ve özellikle de ilişkilere bakışını ve ilişki yapılarını belirliyor.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Arketipsel imgeler, atalarımızın deneyimlerinin, davranışlarının ve rollerinin kendimizde veya diğer insanlardaki kalıntılarıdır ve Jung'a göre bu unsurlar kolektif bilincin bileşenlerindendir.
Kişisel bilinçdışı kişi tarafından bilinçte ya da bilinçdışında kazanılıp unutulmuş, bastırılmış ya da subliminal olan her şeyi içerir. Bu materyal kolayca tanınabilen kişisel bir damgaya sahiptir (Jung, 2015b: 136). Jung'a göre kişisel bilinçdışı temel olarak komplekslerden oluşur.
Kendilik psikolojisi Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre bireyin çocukluk dönemindeki ruhsal ihtiyaçlarının ebeveynleri tarafından yeterince karşılanmaması sonucu psikolojik sorunların ortaya çıktığını vurgulayan yaklaşımdır.
Kendilik algısı: Bireyin ruhsal ve bedensel açıdan kendisini nasıl algıladığı ile ilgili bir kavramdır. Kendilik algısı düzgün olan bireyler kendilerini hem bedensel hem de ruhsal açıdan bir bütünlük, uyum ve denge içerisinde algılarlar. Yani olumlu kendilik algısı bir anlamda bireyin kendisini sevmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri