Tırnak düşmesi hangi vitamin eksikliğinden olur? D vitamini eksikliğinde tırnak düşmesi çok sık yaşanır. Tırnakların sağlıklı şekilde uzaması için D vitamini almalısınız.
Çinko eksikliği ve tırnaklarımız konusu önemlidir. Çinko, bir kişinin saçının, cildinin ve tırnaklarının sağlığına katkıda bulunabilecek temel bir besindir. Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Çünkü d vitamini, vücudun ve metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlayan yegane vitamindir. 4- Tırnak ve saç dökülmesi: İleri uçtaki D vitamini eksikliklerinde hem tırnaklar hem de saçlar hızla dökülür.
İlgili 36 soru bulundu
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu vitaminlerin yeterli miktarlarda alınmaması durumunda tırnak problemleri görülebilir. Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller hem kaliteli protein kaynaklarıdır hem de B vitaminlerinden zengindir.
El ve ayaklarda bulunan tırnakların tırnak yatağından kopma durumu onikoliz olarak adlandırılır. Riski olan bir sağlık problemi değildir.
Tırnağın mantar enfeksiyonları kendi kendine iyileşmez, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmezse yumuşak doku enfeksiyonlarına (selülit, erizipel gibi) sebebiyet verebilir. Tedavinin amacı tırnak mantarından kurtulmaktır. Tırnaklar sonra normal görünümüne kavuşacaktır.
Tırnak plağının yapışık olduğu matrixten ve tırnak yatağından ayrılması, trınağın düşmesi yada tırnak çıkması olarak bilinmekte ve onikomadezis olarak tanımlanmakta.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Magnezyum soyulmalara iyi gelir
Tırnaklarınızda lekeler ve soyulmalar oluşuyorsa bu muhtemelen vücudunuzun magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyordur. Zayıf tırnaklar, hayatınızda ekstra magnezyuma ihtiyacınız olduğunun bir işaretidir. Her gün takviye alarak tırnaklarınızı oldukça hızlı bir şekilde onarabilirsiniz.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Tırnaklarınızın daha hızlı uzamasını sağlamak için, bir tür B vitamini olan biyotin açısından zengin gıdaları tüketmek önemlidir. Bir çalışmaya göre, biyotinin birkaç hafta içinde zayıf tırnakları güçlendirebilir. Bu vitamini içeren bazı yiyecekler; fındık, karnabahar, yumurta, muz ve mantardır.
Tırnakların uzaması saçlar gibi dönemsel değildir. Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 - 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 - 8 ayda olur.
Düşen Tırnakların Çıkma Süresi
Düşen bir tırnağın tekrar uzaması sabır gerektiren bir süreçtir. Genellikle bir tırnağın tamamen uzaması için ortalama 6 ay kadar bir süre gereklidir. Ancak her bireyin büyüme hızı farklıdır, bu nedenle tırnağınızın tekrar eski uzunluğuna dönmesi biraz zaman alabilir.
Tırnak çektirme işleminde tırnak yatağına bir müdahale olmadığı için çekilen tırnak tekrar uzayacak ve aynı problemler tırnak yatağı iyice bozulduğu için tekrarlayacak ve belkide daha kötü bir batık oluşacaktır.
Tırnak ile ilgili oluşan tüm rahatsızlıklar, hastanede yer alan Ortopedi, doktorları yardımcı olmaktadır.
Tırnak Batması İçin Tedavi Yöntemleri
Bu durum özellikle tırnağı kurtarmak için önemli bir yer taşır. Ancak şiddeti durumlar söz konusu olduğunda operasyonel müdahale ele alınır. Tabii bu durum en son çare olarak öne çıkar. Tüm branşların her birine bakan kişi ve bölüm ise dermatoloji olarak değerlendirilir.
Ayak tırnağı çekildikten sonra 4-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ağrı azalır. Ayak tırnağı çekildikten sonra pansuman tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tırnağın tamamen çıkması ise 4 ay gibi bir süreyi bulur.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
Zayıf tırnaklar kırılmaya müsaittir, bu yüzden tırnaklarınızı sertleştirmek için B vitamini takviyesi almalısınız. Bununla birlikte yıpranmış ve güçsüz tırnaklarınız için duştan çıktıktan sonra mutlaka bakım kremi kullanmalı ve ya zeytin yağıyla tırnaklarınızı ovmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri