Tırnak ile ilgili oluşan tüm rahatsızlıklar, hastanede yer alan Ortopedi, doktorları yardımcı olmaktadır. Tırnak rahatsızlıklarının oluşumunda birden fazla nedene bağlı olmaktadır. Tırnak mantarı gibi rahatsızlıkların oluşumunda ise cildiye doktorlarından destek alınması gerekmektedir.
Tırnak batması için hangi bölüme gidilir? Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Ortopedi, dermatoloji (cildiye) uzmanları ve ayak sağlığı merkezleri tırnak sorunlarını tedavi eder. Cildiye uzmanı tırnağın tıbbi yönüyle, ortopedi uzmanı cerrahi yönüyle, ayak sağlığı merkezleri de temel ayak bakımı ile ayak problemlerini belirli sınırlar içerisinde gidermeyi amaçlar.
Dermatoloji doktoru tarafından öncelikle fiziksel muayene yapılır. Tırnak mantarı belirtilerinden olan renk veya şekil değişimi, tırnağın kalınlaşması, kolay kırılması veya ağrı, acı gibi durumlar değerlendirilir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur? Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.
Örneğin; bir B vitamini kompleksi olan biotinin tırnak sağlığı için gerekli olduğu ifade edilir. Yetersiz veya biotin bakımından fakir bir diyet, tırnak sağlığınızı olumsuz etkilediğinden kırılgan tırnaklara sahip olmanız olasıdır.
4- Kalınlaşan tırnak nasıl düzelir? Öncelikle kalınlaşan tırnak katmanı inceltilir. Böylelikle kalın katmanın tırnak yatağına oluşturduğu baskı giderilir. Ardından periyodik bakımlara ilave destek olarak tırnak serumu yardımıyla tırnak yapılandırılmaya çalışılır.
Tırnak mantarı ile ilgili hangi doktora başvurulmalıdır ? Yukarıdaki belirtileri olan kişilerin doktora başvurarak tedavi olmalarında fayda vardır. Aile hekimlerinin yanında, tırnak mantarı ile ilgili başvurulması gereken uzman doktorlar cildiyeciler ya da diğer adı ile dermatologlardır.
Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur. Özellikle sıcak havalarda mantar enfeksiyonu sorununda artış görülür. Mantar enfeksiyonuna çözüm bulunmazsa vücudun başka bölümlerine yayılabilir. Tırnak mantarları genellikle deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla ortaya çıkar.
Tırnak Batmasına Hangi Bölüm Bakar? Tırnak batması söz konusu olduğu zaman ilk olarak dermatoloji bölümü ön plana çıkar. Bu İhtisas alanına sahip olan bir hastalık olarak ifade edilebilir.
Ameliyat sonrasında iyileşme süresi her hastada aynı olmaz. İyileşme süresi genellikle 3 – 7 gündür. Bu süre zarfında hastaların istirahat etmesinde fayda olacaktır.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak en etkili yoların başında geliyor. Sıcak su içerisine elma sirkesi ekleyebilir ve iltihaplı bölgeyi koruması sayesinde iltihaplanmadan kurtulabilirsiniz. Öte yandan tırnak batması iltihabı için sarımsak ve soğan yardımı ile de bu sorunları kolayca halledebilmeniz mümkündür.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Batık tırnak için öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Tırnak mantarı için gidilmesi gereken bölüm dermatoloji bölümüdür.
Dermatolog tarafından reçete edilmesi veya dermatologların rapor çıkarması durumunda hastalara SGK üzerinden verilmekte.
Genel olarak tırnak ucunda veya üzerinde ufak lekelerle ortaya çıkan hastalık tedavi edilmediğinde tırnakta şekil bozukluğuna, renk değişimine, kalınlaşmaya, kokuya ve aşırı kırılganlığa neden olabilir. Başlarda ağrısız ilerleyen süreç, ileri evrelerde ciddi ağrılara neden olabilir.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Tırnak yüzeyinde oluşan tırtıklar sağlığınız hakkında bazı sorunların habercisi olabilir. Yaşlılık ve yetersiz beslenme nedeniyle tırnaklarda dalgalanma olabileceği gibi böbrek ve tiroid bezi gibi daha ciddi hastalıklarında işareti olabilir.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu vitaminlerin yeterli miktarlarda alınmaması durumunda tırnak problemleri görülebilir. Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller hem kaliteli protein kaynaklarıdır hem de B vitaminlerinden zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri