Zemin sağlamlaştırılmadan ve iyi astar atılmadan fayans ve seramik yapıştırılan yüzeylerde, kalitesiz yapıştırıcı kullanımlarında, yapıştırıcının kıvamının ayarlanmaması, derz boşluklarından fayansın altına su kaçması gibi durumlarda fayans ve seramikleriniz kabarır.
Fayansların altında su boruları varsa ve su sızdırıyorsa fayanslar patlar. Aynı şekilde eski demir su boruları varsa onlarda zamanla paslanır ve sı kaçırır.Beton falan çatlar.Böyle bir durumda mümkün mertebe boruları veya sorun yaratan şeyi sökmek gerekir.
1- Köşede birleşen iki seramiğin ya da duvarla seramiğin birleşim noktalarında baskı olması durumunda kabarma olabilecektir. Kabarmayı önlemek için birleşim noktalarında en az 5mm derz boşluğu bırakılmalı ve poliüretan mastik ile derz dolgu uygulaması yapılması gerekmektedir.
Atılan şapa çimento ve su yalıtım ürünleri dışında atılan kireç veya alçı şapta rutubete, gevşemeye sebep olur. Bu şekilde zeminde zamanla seramiklerde şişme görülür. Zeminde şişme ve kabarmaya sebep olan bir diğer etken ısı yalıtım için kullanılan strafor, sprey poliüretan köpük, sürme izolasyondur.
- Duvar karolarını yere ve dış mekânlara döşemeyiniz. - Yer karolarını uygun yapıştırıcılar kullanarak, duvara döşeyebilirsiniz. NE KADAR SİPARİŞ ETMELİYİM? - Seramik ihtiyacınızı belirlemeden önce, ne tipte döşeme yapacağınıza karar vermelisiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Seramik ve Fayans Farkı
Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Laminat parkelerdeki geniş renk seçeneği de laminat parkelerin fayansların yerini almasını kolaylaştırıyor.Darbelere karşı daha dayanıklı bir alternatif arayışında olanların tercih ettikleri zemin kaplamalarından biri olan mermerler, yine mutfakta kullanılabilecek zemin malzemeleri arasında yer alıyor.
Dokulu bir macun malzemesi ile (fayans yapıştırıcı + doku), eski fayanslar ile yeni sıva arasında güvenli bir aderans köprüsü oluşturulur. Geçişin üzerini macunlayın. Tutunmayı iyileştirmek için, önceden taşlama yerine, zar gibi ince bir kat fayans yapıştırıcı da çekebilirsiniz.
Zemin sağlamlaştırılmadan ve iyi astar atılmadan fayans ve seramik yapıştırılan yüzeylerde, kalitesiz yapıştırıcı kullanımlarında, yapıştırıcının kıvamının ayarlanmaması, derz boşluklarından fayansın altına su kaçması gibi durumlarda fayans ve seramikleriniz kabarır.
FAYANS NASIL DELİNİR? Deliği sıradan bir beton matkap ucuyla açabilirsiniz. Eğer imkan varsa fayans derzlerinde delik açmak daha kolaydır. Matkabı normal konuma getirin, asla darbeli konumda delmeyin!
Seramiklerinize uygun renkte seçtiğiniz seramik yapıştırıcıyı, diğer adıyla yapıştırma harcını bir spatula yardımıyla zemine sürmelisiniz. Seramiği duvara uyguluyorsanız zeminden, yere uyguluyorsanız köşeden uygulamaya başlamalısınız. Seramiği zemine yerleştirmeli ve hafif bir şekilde bastırmalısınız.
İlk işiniz zemin ya da yüzey etüdü diyebiliriz. İster duvar ister zemin olsun döşenecek yüzeyin projenize uygunluğuna karar vermelisiniz. Halihazırda iyi durumda olan düz bir yüzeyi, karo kaplı bile olsa kırmadan zemin olarak kullanabilirsiniz.
aslında sıkıntı kurumasından ziyade belli bir süre su ya da nem görmemesidir. kendi içerisinde prizlendiği için kırılma ve çatlamalara neden olabilir. ideali en az 30 saattir. Bunuda kullanılan derz ile yapıştırıcı belirler. 30 saat beklemende fayda var. hem tutmayan yerlerde belli eder kendini.
Kırılan fayans parçalarını ve kırılan alanı nemli bir bezle temizleyinç Fayansı çift bileşenli epoksi yapıştırıcı ile yapıştırın. Epoksi yapıştırıcı kuruduktan sonra arada kalan boşlukları ince bir çubukla, derz dolgu uygulayarak kapatın. Derz dolgunun tamamen kurumasını bekleyin.
Seramik ve porselen ürünler kırıldığında en iyi şekilde Japon yapıştırıcı adı verilen kuvvetli yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Kırılan parçalara az miktarda sürüp tam kırıldığı noktadan tutturun ve elinizle biraz bastırarak kurumasını bekleyin.
Banyodan alt kata su akmasını engellemek için fayans aralarındaki derz doldu denilen kimyasal kontrol edilmelidir. Eğer derz dolgu tahrip olmuşsa, yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Banyodaki veya tuvaletteki fayanslarda bir çatlak söz konusuysa, yine derz dolgu yardımı ile bu çatlaklar kapatılabilir.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Fayanslar üzerinde biriken kiri ve yağı temizlemek için limonla ovmak etkilidir. Temizlenecek bölgeyi 15-20 dakika boyunca ovmak ve daha sonra suyla yıkamak, hem temizlenmesini hem de parlamasını sağlar. 3.Fayans temizliği yaparken kullanılan süngere veya fırçaya biraz karbonat ile tuz dökmek oldukça etkilidir.
Kalekim Ne İşe Yarar? Güçlü ve kaymaz bir şekilde fayans ve seramikleri yapıştırmaya yarayan bir yapıştırma harcıdır. Kalekim duvar uygulamalarında yapıştırmayı sağlar. Kalekim aynı zamanda dekorasyonlarda kullanılan bir yapıştırma harcıdır.
Ağaç, fayans ya da pek çok çeşit zemin yapısı üzerine epoksi yapılabilir. Bunun dışında bazı durumlarda alt katmanın sökülmesi faydalıdır.
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir.
Kaplama malzemesi yapıştırıcısı ile malzeme döşenerek işlem tamamlanabilir. Fayans üzerine fayans veya parke döşeme işlemi, doğru malzemelerin kullanıldığı ve işlemin doğru bir şekilde yapılması durumunda mümkündür. Bu işlemler ev dekorasyonunda farklı bir görünüm yaratmak isteyenler için ideal bir seçenektir.
Bu nedenle mutfaklar için en iyi zemin, nemi iyi idare edebilen, lekeye ve çizilmeye karşı dayanıklı, temizliği ve bakımı kolay olan dayanıklı zemin kaplamalarıdır. Porselen veya seramik karo, vinil ve lamine parke, hepsi uygun zemin malzemeleridir.
Fayans üzerine uygulayacağınız boyanın suya ve neme dayanıklı olması oldukça önemli. Bu nedenle fayans boyama boyası olarak yağlı boya, epoksi boya, sprey boya ya da akrilik boya türlerinden yardım alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri