Tırnağınızı temiz, ılık suyla yıkayın ve temiz bir havluyla kurulayın. Tırnağı yumuşaması için ılık suda bekletin. Tırnağın kırıldığı bölgeye az miktarda tırnak yapıştırıcısı sıkın ve yapıştırıcıyı ince bir tabaka oluşturacak şekilde yayın.
Tırnaklarınızı düzenli olarak nemlendirmeniz de gerekmektedir. Bu amaçla, tırnaklarınıza özel nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Ayrıca, doğal yağlar da tırnak sağlığı için oldukça faydalıdır. Tırnaklarınıza zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya argan yağı gibi doğal yağlar uygulayabilirsiniz.
(100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir. Tırnaklar da tıpkı deri gibi kuruyabilir ve hastalıklar kapabilir.
Kopan ve deriden ayrılmaya çalışan tırnağı kesinlikle koparmamalısınız. Her gece düşmek üzere olan tırnağın fazla kısmını tırnak makasıyla kesmeniz önerilir. Şayet tırnaklarınız çok sert yapıdaysa törpüleme işlemini de uygulayabilirsiniz. Bu süreçte dar ayakkabılar giymekten kaçınmalısınız.
3-6 gün arası günde 2-3 defa değiştireceğiniz bactrobanlı sargı bezi uygulamasının cefası çekilir, yaraya yapışmış sargı bezini çıkarmak için ayağı bir müddet suda bekletmek bir çözüm olabilir. 6. günden sonra yara kurumuştur, çorap/ayakkabı kullanılabilir ama 9. güne kadar dikkatli davranın.
İlgili 29 soru bulundu
Evet, genellikle çekilen tırnak tekrar çıkar.
Ayak tırnağı çekildikten sonra 4-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ağrı azalır. Ayak tırnağı çekildikten sonra pansuman tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tırnağın tamamen çıkması ise 4 ay gibi bir süreyi bulur.
Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi ilk etapta belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi ise tırnağın uzamasıyla mümkün olacaktır. El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir.
Takma tırnakları çıkarmak için bir kaba sıcak suyu koyup içine de bir miktar aseton ilave edin. Tırnaklarınızı bu suda 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra tırnaklarınızı rahatça çıkarabilirsiniz. Takma tırnakları çıkardıktan sonra besleyici kremle bakım yapmayı ihmal etmeyin.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Son yıllardaki mikrocerrahi tekniklerin gelişmesiyle Parmak ucu kopuklarında kopan parçanın yerine dikilmesi oldukça sık yapılır hale gelmiştir. Kopan parçaların yerine dikilmesi ile parmağın orijinal şekli ve boyutuna kavuşturulması mümkün olabilmektedir.
Tırnak çektirme işleminde tırnak yatağına bir müdahale olmadığı için çekilen tırnak tekrar uzayacak ve aynı problemler tırnak yatağı iyice bozulduğu için tekrarlayacak ve belkide daha kötü bir batık oluşacaktır.
Morarmalar farklı olabiliyor. Düşmeye yol açan şey tırnak kökünü de kapsayan su toplamaları. Bazen tırnağın önü ve yanları su toplar kendisi morarır ama bu durumda düşmez. Tırnağın altı su topladıysa, hele de kök kısmı bu su toplamasının alanındaysa kesin düşer.
Tırnağınızın kırık kısmına ince bir tabaka tırnak yapıştırıcısı veya güçlü yapıştırıcı sürün. Çay poşeti malzemesini cımbız kullanarak tırnağınızın üzerine düz bir şekilde yerleştirin ve bir kısmını tırnak ucunun altına katlayın. Çay poşeti malzemesinin üzerine bir kat daha yapıştırıcı sürün.
Kullanılan el kreminde badem yağı, zeytinyağı ya da limon bulunursa tırnaklar daha hızlı uzar. Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır.
El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 - 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 - 8 ayda olur.
Takma tırnaklarınızı çıkarmak için aseton ve benzeri bir oje çıkarıcıdan yardım alabilirsiniz. Pamuk üzerine dökeceğiniz oje çıkarıcı parmaklarınızın üzerine koyduktan sonra üzerini folyo ile kaplayabilir ve birkaç dakika beklemenin ardından takma tırnaklarınızı çıkarabilirsiniz.
Tırnak Çekme Operasyonu Nasıl Yapılır? Tırnak batması olan alan uyuşturulur ve bu şekilde ağrı oluşması engellenir. Sonrasında tırnak batması ameliyatı gerçekleştirilerek bozuk olan tırnak dokusu çekilir. Ardından tırnağın altı temizlenir ve krem sürülerek sargı yapılır.
Adım 3: Protez tırnağı çıkar: Bir kap içine bir miktar asetona dök. Daha sonra, bir pamuklu çubuğu asetona batırın ve protez tırnağın üzerine yerleştir. Protez tırnağın etrafını alüminyum folyo ile sar ve birkaç dakika beklet. Ardından, protez tırnağı yavaşça çıkar.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Tırnak mantarının tedavisinin geciktirilmesi tırnağın renginin koyulaşmasına, tırnağın sertleşmesi ve kalınlaşmasına, tırnağın kenarlardan iç kısma doğru parçalanmasına neden olur. Bir kez tırnak mantarı görülen bireyde, hastalık iyileşmeden sonra yeniden ortaya çıkabilir.
Tırnak plağının yapışık olduğu matrixten ve tırnak yatağından ayrılması, trınağın düşmesi yada tırnak çıkması olarak bilinmekte ve onikomadezis olarak tanımlanmakta.
Tırnak yatağı
Tırnak plağının oturduğu yerdir ve sterildir. Tırnak keratinizasyonunun primer alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri