Tırnakların kolay kırılmasına ve yıpranmasına neden olan temel etken çevresel faktörlerdir. Tırnakların sürekli ıslak kalması, aseton gibi kimyasal maddelerin sık kullanılması, sıklıkla manikür yaptırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi ya da çok fazla uzatılması bu faktörler arasında sıralanabilir.
4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir.
Vitamin eksikliği, tırnak kırılmasının en yaygın sebebidir.
Biotin vitamini saçı ve tırnakları besler. Bu vitaminin eksikliği tırnakların daha kırılgan olmasına sebep olur. Bunun dışında çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliği de tırnak kırılmasına neden olabilir.
Kaşık tırnak (koilonişi)
Yunanca 'da '' çökük- çukur '' anlamına gelen koilos kelimesinden türemiştir. Çocuklarda özelikle ayak baş parmak tırnağında görülmesi normaldir, birkaç yıl içinde normale döner. En sık baş parmaklar etkilenir,erişkinde en çok demir eksikliği anemisinde görülür.
Cevap: ⭐Demir eksikliğinden kaynaklıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Tiroid hastalıkları, kansızlık, vitamin eksikliği, tırnak çevresindeki sedef hastalığı ya da egzama tırnakların bozulmasına neden olabilir.
Tırnak hastalıkları için hastanelerin Ortopedi bölümüne başvurulmalıdır.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Dalgalı tırnaklar: Tırnaklardaki dalgalanmalar demir eksikliği, vaskülit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir. Kuru, kırılan tırnaklar: Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu vitaminlerin yeterli miktarlarda alınmaması durumunda tırnak problemleri görülebilir. Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller hem kaliteli protein kaynaklarıdır hem de B vitaminlerinden zengindir.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Tırnak üzerinde küçük çukurlaşmalar, çöküntüler ve noktalanma pitting olarak tanımlanır ve tırnağın proksimal katlantısında matrixin dorsal bölümündeki patolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu patoloji tırnak uzadıkça tırnak plağı yüzeyinde çukurlaşmalara neden olmakta.
Yanlış ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesimi, travmalar, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, tırnak yeme sonucunda el / ayak tırnaklarında oluşan şekil bozuklukları, tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak adlandırılır.
Tırnaklar, parmaklardaki canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bu yüzden, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Ayrıca vücutta protein, kalsiyum, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir. Tam iyileşme 7-10 günü bulmakta, hasta günlük hayatına 1-3 gün içerisinde dönebilmektedir.
Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur? Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri