4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir.
Tırnak sedef hastalığı, tırnakların çökmesine veya parçalanmasına neden olabilir. Tırnak sedef hastalığı tedavisinde, güçlü kortikosteroid krem, tazaroten krem, tırnak altındaki birikmeyi tedavi için kalsipotriol, kortikosteroid enjeksiyonları ve lazer kullanılmaktadır.
Tırnak üzerinde küçük çukurlaşmalar, çöküntüler ve noktalanma pitting olarak tanımlanır ve tırnağın proksimal katlantısında matrixin dorsal bölümündeki patolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu patoloji tırnak uzadıkça tırnak plağı yüzeyinde çukurlaşmalara neden olmakta.
Cevap: ⭐Demir eksikliğinden kaynaklıdır.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
İlgili 16 soru bulundu
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Vitamin eksikliği, tırnak kırılmasının en yaygın sebebidir.
Biotin vitamini saçı ve tırnakları besler. Bu vitaminin eksikliği tırnakların daha kırılgan olmasına sebep olur. Bunun dışında çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliği de tırnak kırılmasına neden olabilir.
Tırnak hastalıkları için hastanelerin Ortopedi bölümüne başvurulmalıdır.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.
* Kaşık tırnak demir eksikliğine bağlı kansızlığın habercisidir. * Tırnakta beyazlama, beyaz bantlar, kronik böbrek yetmezliği, hipoalbuminemi ve siroza bağlı olabilir.
Tırnaklardaki dikey çizgilerin en büyük nedeni yaşlılık ve protein eksikliğidir. Protein, tırnak ve saç hücrelerinin inşaasında önemli bir yere sahip olduğundan eksikliği durumunda dikey çizgiler gibi şekil bozuklukları görülebilir.
Yediklerinize dikkat edin ve genel sağlığınız için tırnaklarınıza daha fazla özen gösterin. ÇUKUR (KAŞIK) TIRNAKLAR: Çukur tırnaklar içteki problemlerin bir belirtisidir. Eğer bütün halinde bir çukurlaşma varsa bu durum genellikle fazla su tutulumu ile alakalıdır.
Tırnak batmaları ile özellikle tırnakların yanlış ve çok kısa kesilmesi ve yanlış ayakkabı seçimleri sebebiyle ayak baş parmaklarında karşılaşılmaktadır. Tırnaklarda matlık, kuruluk ve güçsüzlük vücutta magnezyum, kalsiyum, demir, çinko gibi minerallerin eksikliğinin olması gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Yanlış ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesimi, travmalar, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, tırnak yeme sonucunda el / ayak tırnaklarında oluşan şekil bozuklukları, tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak adlandırılır.
Dalgalı tırnaklar: Tırnaklardaki dalgalanmalar demir eksikliği, vaskülit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir. Kuru, kırılan tırnaklar: Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Tırnak Yağı ile Daha Hızlı Uzama. Tırnak yataklarının güçlenmesini sağlayan birçok yağ vardır. En bilinenler Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Jojoba , amla yağı, argan yağı ve badem yağıdır. Tüm bu doğal yağlar oldukça iyi sonuçlar vermektedir.
Yumurta sarısı, süt ürünleri, somon, avokado, tatlı patates, fındık, karnabahar gibi besinler iyi birer biotin kaynağıdır. Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
Bu nedenle, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere yol açabilir. Aynı zamanda vücutta kalsiyum, protein, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Zayıf tırnaklar kırılmaya müsaittir, bu yüzden tırnaklarınızı sertleştirmek için B vitamini takviyesi almalısınız. Bununla birlikte yıpranmış ve güçsüz tırnaklarınız için duştan çıktıktan sonra mutlaka bakım kremi kullanmalı ve ya zeytin yağıyla tırnaklarınızı ovmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri