NE YEMEK GEREKİR Bu lekelerin giderilmesi için çinko kaynaklı besinleri tüketmeniz gerekiyor. Çinko kaynaklı besinler şöyle sıralanabilir; yumurta, lahana, ciğer, kuruyemiş, peynir. Tırnak lekeesinin nedeni sadece çinko eksikliğ değildir. Tiroid bezi hastalığı bulunanlarda da tırnak lekeleri görülür.
Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir.
Tırnaktaki beyaz leke nasıl geçer? Tırnaktaki beyaz lekelerin çoğunluğu tırnaklarınla birlikte uzayıp vücudundan atılır. Bu süreçte bol bol su içmeli ve mineralli beslenmelisin. Çinko ve kalsiyum içerikli gıdalar tüketmen, tırnak sağlığına iyi gelecek.
Bu nedenle, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere yol açabilir. Aynı zamanda vücutta kalsiyum, protein, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.
İlgili 24 soru bulundu
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Bu sebeplerin başında kansızlık, kalsiyum eksikliği ve tırnak mantarı sayılabilir. Tırnaktaki beyaz lekelerin çoğunluğu tırnaklarınla birlikte uzayıp vücudundan atılır. Bu süreçte bol bol su içmek, çinko ve kalsiyum içerikli gıdalar tüketmek fayda sağlayacaktır.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN KALSİYUM-ÇİNKO-DEMİR
Vücudun kalsiyumu tamamen emmesini sağlamak için somon, sardalya, ton balığı gibi yüksek miktarda D vitamini içeren besinler de tüketilmelidir. Çinko ve demir eksikliğinde ise tırnaklarda lekelenme ve kırılmalar görülür.
Beyaz noktalar serttir, dışarı ile bağlantısı kapalıdır ve sıkıldığında siyah nokta gibi çıkarılamaz. Tüm akne formlarında olduğu gibi gözenekler; yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkandığında beyaz noktalar oluşur.
Melanin, deride bulunan melanosit hücrelerin ürettiği bir pigmenttir. Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar.
Tırnaktaki uzun süreli beyaz lekeler ciddiye alınmalı, geç kalınmaması gerekir. Dermatoloji uzmanına gidilerek muayene ve laboratuvar incelemeleri ile sebebin araştırılması, nedene yönelik tedavinin verilmesi gerekir.
Vitiligo Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır? Hastalığın genellikle B12 ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Tırnaklarınızı beyazlatmak istediğinizde bir fincan sirke ve bir fincan içme suyunu karıştırın. Bu suyu bir pamu yardımı ile tırnaklarınıza sürün ve oje siler gibi tırnakları temizleyin. Günde 1 defa olmak üzere sirke ile tırnaklarınızı temizleyerek kısa sürede sararmayı yok edebilirsiniz.
Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.
Özellikle kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri gibi hayvansal besinler yüksek oranlarda demir içerir. Baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere bitkiler de demir içermektedir. Demir açısından en zengin meyveler özellikle incir ve kayısı olmak üzere kuru meyvelerdir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Magnezyum soyulmalara iyi gelir
Tırnaklarınızda lekeler ve soyulmalar oluşuyorsa bu muhtemelen vücudunuzun magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyordur. Zayıf tırnaklar, hayatınızda ekstra magnezyuma ihtiyacınız olduğunun bir işaretidir. Her gün takviye alarak tırnaklarınızı oldukça hızlı bir şekilde onarabilirsiniz.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Tırnak diplerindeki ay şeklindeki beyazlıklar lunula olarak biliniyor. Lunulanın rengi ve görünürlüğü vücudunuz hakkında önemli bilgiler veriyor. Şimdi lunulanıza daha yakından bakın. Lunulanın geniş olması, yüksek tansiyon ve fazla çalışan bir kalbin göstergesidir.
Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.
Dalgalı tırnaklar: Tırnaklardaki dalgalanmalar demir eksikliği, vaskülit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir. Kuru, kırılan tırnaklar: Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri