Besin olarak önemli bir yere sahip olmasının yanında bir çok alanda da kullanılan mısır bitkisinin, yerel olması için 8 sıralı olması gerektiği, bu sayının üzerindeki sıraya sahip mısırların hibrit veya daha ileriye gidilerek GDO'lu olduğu yönünde sık sık tartışmalara şahit oluyoruz.
Sıraya ekimlerde genellikle sıra aralığı 70 cm, sıra üzeri mesafesi de 25 cm olarak gerçekleşmektedir. Bu şekilde yapılan ekimlerde, dekarda yaklaşık 6,000 adet bitki bulunmaktadır.
Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
Makineli hasada uygunluk açısından danelik ekimlerde sıra arası 70 cm, sıra üzeri 20-24 cm olmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Dekara ortalama tane verimi ise, 550-600 kg olup, Dünya ve Türkiye ortalamasının üzerindedir. Ülkemizde üretilen mısırlar değişik amaçlarla tüketilmektedir.
Bu paketli gıdalar için de geçerlidir. Etiket ve ambalajlarda "GDO kullanılarak üretilmiştir" ya da "GDO'suz" gibi ifadeler yer alabilir. Bu etiket ve yazılara dikkat ederek organik ürünleri bulabilirsiniz. Ürünün üzerinde yer alan etikette 5 haneli ve 8 ile başlayan bir kod varsa bu üründe GDO kullanılmıştır.
2. “GDOsuz” etiketi arayın. Şirketler gönüllü olarak ürünlerini “GDO'suz” olarak etiketleyebilir. Örneğin etiketlerde “GDO'suz” ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir” yazabilir. Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin “soya lesitin”in, GDO'suz olduğu belirtilir.
Bir ürünün GDO'lu olup olmadığı sadece laboratuvar analizleriyle anlaşılmaktadır. GDO'ların analizi; genetik modifikasyon sonucu oluşan yeni molekülün (DNA, RNA veya protein) tespit edilmesi esasına dayanır.
Besin olarak önemli bir yere sahip olmasının yanında bir çok alanda da kullanılan mısır bitkisinin, yerel olması için 8 sıralı olması gerektiği, bu sayının üzerindeki sıraya sahip mısırların hibrit veya daha ileriye gidilerek GDO'lu olduğu yönünde sık sık tartışmalara şahit oluyoruz.
TOHUM MİKTARI Havali mibzer ile ekimde dekara 2.0-2.5 kg. tohum kullanılır. Hibrit çeşitlerde çeşit özelliklerine göre, bir dekarda 7.500-9.000 adet tohum atılacak şekilde mibzer ayarlanmalıdır.
FAO 600-620 gurubunda yer alan Kütahya, Eskişehir bölgelerine uygun olan OSSK 625,TK Doruk, Gerdano tanelik hibrit mısır çeşitleriyle yapılan deneme ekimleri sonucunda hem verim hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.
Çift sıra ekimde kullanılan sıra arası mesafeler 60-65-70-75 santimetredir.
Mısırda Dekara Atılacak Tohum Miktarı
Orta geççi (FAO: 700) çeşitler için sıklık, hasat sırasında dekarda 5500–7000 bitkiyi sağlayacak şekilde sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısır Şurubu GDO' lu maddeler içerir.
Dört büyüklere dikkat etmek gerekir. Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. GDO' suz etiketi taşımadığı sürece dört büyüklerden herhangi birini içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekir.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Nurçin Arıkbuka, ülkedeki çocukların GDO'lu yiyeceklerin tehdidi altında bulunduğunun altını çizerek, özellikle mısır gevreklerin yüzde 90'ının GDO'lu olduğunu söyledi.Arıkbuka, " Bu ürünler sağlıklı değildir çünkü dünyada kullanılan mısır yüzde 95 GDO' ludur.
Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), modern biyoteknolojik yöntemler kullanılarak yapıları iyileştirilip geliştirilen ürünler için kullanılan bir deyimdir. GDO'nun zararı ise tozlaşma yoluyla biyoçeşitliliğe zarar vermek. Ayrıca zehir salgılayan Gdo'lar böceklerede zarar verebilir.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
İşte 2022 TMO ton başına Mısır alım-satım fiyatı ne kadar? sorusunun yanıtı... Mısır alım fiyatları 2022 ne kadar oldu? Mısır alım fiyatı ton başına 5 bin 700 TL oldu.
Çiftçimiz dekar başına 1.300 kg. üretim yapmışsa 50 Dekarda 65 Ton ürün alıyor, bu durumda hesabına 44 bin ikiyüz Lira geçiyormuş. Çiftçimiz dekarda 1.300 kg.lık üretim yaptığında, 300 kg.'ı çiftçi kar'ı olduğuna göre, çiftçimiz 5-6 kişilik çalışma sonunda 10 bin ikiyüz lira para kazanıyormuş.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2022 yılı mısır alım ve fiyat politikaları ile ilgili aşağıdaki açıklama yapılmıştır. 2022 yılı mısır hasadı Ağustos ayının ilk yarısında lokal olarak başlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 22/08/2022 tarihinde TMO mısır alım fiyatı 5.700 TL/Ton olarak açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri